ÖSYM sezon sonu indirimi yapmalı
.
Ek kontenjanda ne yapalım?
Üniversitelerde 120 bin boş kontenjan kaldı, millet okumak istiyor, neymiş efendim; ‘bir bölümü tercih edebilmek için, en az o bölümün taban puanına sahip olmak gerekirmiş’. Saçma, hem de çok saçma!
Bence, ek yerleştirme sürecinde, aynen ilk yerleştirmede olduğu gibi taban puan şartı aranmamalı. Boş kontenjan kaç kişiyse, 2 veya 3 veya 12, her neyse; herkes istediği gibi tercih yapabilmeli. İnsanları kısıtlamanın ne gereği var, bırak, isteyen istediği yeri tercih etsin; girer veya giremez, bu ayrı bir konu, ama sen niye bunu kısıtlıyorsun ki! Yapılan, işgüzarlıktan başka bir şey değil; bir kural koyuyorsun ve bu kural insanların elini ayağını bağlıyor. Onu da bir kenara bırakın, yapılan bu işbilmezlik, maddi manevi kayba neden oluyor. Biz, bu kadar zengin bir ülke miyiz? Tüm bir yıl boyunca devlet ve vakıf üniversitelerinde binlerce kontenjan boş kalıyor ve yola bu şekilde devam ediyorlar. Yazık günah...
SORU: Ben MF-3’den 324 puan aldım. Sayısal öğrencisiyim ve sıralamam 139 bin. İlk tercihlerde İ.Ü. Veterinerlik Fak. yazdım, ama olmadı. Hala aklımda orası var, ama şimdi vakıf üniversitelerini de düşünüyorum. Gıda mühendisliği mi, genetik mi size göre? (Özlem Candan)
CEVAP: Üzgünüm, ancak İÜ Veteriner Hek. İçin artık bir şansımız yok. Ben, önce genetiği okumanızı, sonra da gıda mühendisliğinde yüksek lisans yapmanızı tavsiye ederim. Bu kombinasyon mükemmel olacaktır.
SORU: Benim MF-4 sıralamam 57 bin ve puanım 426. İlk tercihlerde İTÜ’de bir mühendislik istediğim için tercih yapmadım, bir sene daha hazırlanmak istedim, fakat dershaneler başlayınca o enerjiyi kendimde bulamadım. Şu an Kocaeli Üni. Elektrik Mühendisliği ikinci öğretim yazacağım. Tutar mı sizce? (Ali Kalan)
CEVAP: Kocaeli Üni. Elektik Müh. İÖ 417,306 MF-4’le almış. Tabii oradaki kontenjan sayısı da çok önemli, ben olumlu düşünmek istiyorum. Şansımız yüzde 50’den daha fazla gibi geliyor...
SORU: Ek yerleştirmede aldığım puanının üzerinde tercih yapabiliyor muyum? (Aylin Kuşoğlu)
CEVAP: Hayır, yapamıyorsunuz! Üniversitelerin taban puanları değişmeyeceğine, daha doğrusu düşmeyeceğine göre, sizin aldığınız puandan daha yüksek puana sahip olan bölümleri yazmanın bir anlamı yok. Siz, kendi puanınıza eşit veya puanınızın altında kalan yerlerden tercih yapabilirsiniz.
SORU: Ek yerleştirmede Açıkögretim Fakültesinin kontenjansız bölümlerini tercih edebilir miyim? (Hacer Aktaş)
CEVAP: Evet, edebilirsiniz; ayrıca seneye sınava katıldığınızda da puan kaybına uğramazsınız.
SORU: Sadık Bey, mesele bir yer 387 taban, 401 tavan tavan yapmış. Tercih yaparken, taban puandan daha yüksek puana sahip olma şartı var; bunu biliyoruz. Tavan puanı 401 olan olan bir yeri, örneğin 401’lik bir yeri, puanı 410 olan biri tercih edebilir mi? (Yunus Öçal)
CEVAP: Tabii ki tercih edebilir, en ufak bir sorun teşkil etmez; ayrıca avantajlı da olur. Nedeni şu: Ek yerleştirmede bazen öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki, hayret edersiniz. Diyelim ki bir bölümde tek kontenjanlık bir boşluk kaldı, ek yerleştirme sonunda oraya yerleşen adayın puanı, tavan puana sahip olan adaydan çok daha yüksek olabiliyor; diğer adayların gözünü korkutmayalım, bu çok ender karşılaşılan bir durumdur.