Şampiy10
Magazin
Gündem

ÖSS için en iyi antrenman deneme sınavları

Sınavda her soru için 1 dakika zamanınız var. Bu sürede soruyu hem okuyup, hem çözeceksiniz. Süreyi ayarlamak için en iyi pratik deneme sınavlarıdır

ABONE OL
Vatan Haber

Sınava girecek olan hangi adayla konuşsam, hep aynı şeyi söylüyor, "Çok kaygılıyım!" İlginç olan nokta, ailelerin çocuklardan daha kaygılı olması. Bence, olayı fazla abartıyoruz. Kaygının olması gayet doğal ama bunu belirli bir düzeyde tutmakta yarar var. Tabii ki başarı için gerekli ama fazlası zararlı. Kaygıyı doğal kabul edip, altyapıyı sağlam tutmak gerekir.

Şöyle açıklayayım: İki bina düşünün; birinin temeli sağlam atılmış olsun, diğeri de deprem yönetmeliğine uygun olmasın. Deprem olacak, bundan kaçış yok. Buna hazırlıklı olmak lazım, önlemleri önceden almış olmak lazım. Sınav, depremdir. Bunu engelleyemeyiz. Doğal kabul edip, ancak önlemlerimizi alabiliriz. Onun etkilerini azaltmaya, olumsuzluklarını engellemeye çalışabiliriz.

Deprem, iki binayı da sallayacak; sallanan binalardan biri yıkılırken, diğeri ayakta kalacak. Ayakta kalan binada sıva çatlakları olabilir ama bunlar o kadar önemli değil. Giderilebilir arazlardır, bunlar. Altyapı derken; sınava hazırlık sürecini, planlı ve programlı çalışmayı vurguluyorum. "Yıkılmadım, ayaktayım" demek istiyorsanız; kaygıyı kabullenin, ancak temeli sağlam tutmaya bakın!

Şimdi neler yapmamıza dönelim. Ve kafalara takılan sorudan başlayalım...

Konu mu çalışmalıyım soru mu çözmeliyim?
İşte. en büyük hatayı burada yapıyorsun. Niye ikisini birbirinden ayırıyosun? Sadece konuyu bilmek yetmez. Çünkü sınavda, sana konuyu anlat. özelle demeyecekler. Senden istenen, konu hakkındaki temel ilke ve kavramlara sahip olman. İkinci istenen ise sahip olduğun bu temel ilke ve kavramlarla düşünebilme gücü... Yani varolanları kullanabiliyor musun? İkisi de birbirinden ayrılmaz. İşte. çalışmalarında da bu özelliği hep göz önünde bulundurmalısın. Ne biri. ne öteki: ikisi de! Teori bir tarafta, pratik bir tarafla kalmamalı. Edindiğin teoriyi süsleyip, bezemelisin.

Matematik testi çözmeden olur mu?
Sözelci bile olsan, olmaz! Daha doğrusu, olmamalı! Niye işini şansa bırakıyorsun? Korkulu düş görmektense, oturup şimdiden biraz yorulsan, biraz kendini sıksan daha iyi olmaz mı? "Arkadaşım, hiç matematik çözmeden kazandı" diyebilirsin! O, arkadaşındı. Bu, senin de başarabileceğinin bir garantisini taşıyor mu? O, başarmış olabilir, ancak bu çok zor ve ender raslanan bir durumdur. İş, kesinlikle rastlantıya kalmış oluyor. İşi rastlantıya bırakmayın. Yeterince zamanınız var. Karar verin, korkmayın ve çalışın.

Sınavda zaman neden yetmez?
Normal şartlar altında, her soruyu yanıtlamak için 1 dakikalık süreniz var. 1 dakika içinde soruyu okuyacaksınız, çözüm yolu üreteceksiniz ve işaretleyeceksiniz.

Sınavda zamanın yetmemesinin iki temel nedeni var;
1) Ya çalışmalarında eksiklik var, yeterince konulara hakim olamamışsın veya konuyu bilmene rağmen yeterince pratik yapmamışsın.

Deneme sınavları, bu konuda size çok iyi ipucu verir. Deneme sınavlarına, sadece 'kaç puan aldım' olarak bakmayın. Zamanı planlama olarak, konsantrasyonu en üst düzeyde tutabilme antrenmanı olarak, motivasyonu koruyabilme pratiği olarak bakın. Eksiklerin belirlenmesi ve bunların telafi edilebileceği alan olarak bakmayı deneyin. Bakın, böyle yaptığınız takdirde her şey çok daha iyi olacak.

2) Ya da sınavda sorularla inatlaşmışsınızdır. Bu inadınızdan vazgeçin. İnanın, bu size hiçbir şey kazandırmaz. Hatta işlerin daha da sarpa sarmasına neden olur. 1 dakika içinde soruyu çözdünüz, çözdünüz; çözemediğin takdirde, diğer soruya geçmelisiniz. Sınavın sonunda, zamanınız arttığı takdirde dönüp o soruyla tekrar uğraşabilirsiniz.

Lise son paniği!
"ÖSS'de son sınıftan da soru çıkacak" haberi üzerine telefonlar susmadı, cümle alem aradı. Telefondaki soru hep aynıydı: "Bu yıl, son sınıftan soru çıkacak mı?" Herkes panikte, herkes şaşkın! MEB'den de aradılar. Çalışmalarının bu doğrultuda olduğunu, ancak uygulamanın bu yıl değil, önümüzdeki yıl olacağını bildirdiler. Sınava dört aydan daha kısa bir süre kaldı, ama hep diken üstündeyiz. Şu sınav olsa bitse de, rahata ersek! Her gün yeni bir söylenti; yok sınav iki aşamalı olacakmış, yok katsayı değişecekmiş, yok lise sondan soru çıkacakmış... Hep "mış" Hangi uygulama ne zaman yapılacak, inanın kimse bilmiyor!

Görüşmeler sürüyor, belirsizlikler artıyor...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.