Şampiy10
Magazin
Gündem

Orda bir köy var uzakta okulu İstanbul’da bile yok

.

ABONE OL
Vatan Haber


HÜSNÜ M. Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde yapılan, Bitlis’in Tatvan ilçesi Kavar Havzası’nda sekiz dersliğe sahip ilköğretim okulu güneş enerjisiyle elektrik üretiyor. Uzaktan eğitim amaçlı teknokütüphane de tamamlandı.

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın (HMÖV) 2009 yılından bu yana Bitlis’in çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği projeler tek tek hayata geçiriliyor. Vakıf; Özyeğin Üniversitesi, YGA (Young Guru Academy), IBM, Microsoft, ANEL ve Pearson’ın işbirliğiyle iki projeyi daha tamamladı. “Güneşli Okullar, Sulu Tarlalar” adlı proje kapsamında ilk kez Tatvan’da bir ilköğretim okulunun çatısına kurulan güneş panelleriyle hem elektrik üretiliyor hem de civar köylerdeki tarlalar sulanıyor.

Bunun yanında aynı okulun, içinde uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan teknokütüphanesi de tamamlandı. Bu projeler, teknoloji yardımıyla köy yaşamını daha kolay ve konforlu bir hale getirmeyi amaçlıyor. Proje sayesinde Bitlis’in Tatvan İlçesi Kavar Havzası’ndaki 8 derslikli Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Deniz Süren İlköğretim Okulu’nun kendi elektriğini üretmesi sağlandı. Yine HMÖV tarafından “Kırsal Kalkınma Projesi” kapsamında yapılan bu ilköğretim okulu, kışın aldığı güneş ışınlarıyla kendi elektriğini üretirken yaz aylarında ise civar köylerdeki tarlaların sulamasını yapabiliyor. Bölgedeki en modern ve yenilikçi yapı olarak dikkat çeken okulun inşaatında yöreye ait tamamen doğal malzeme kullanılmasına özen gösterildi. Konumu ve yönü de güneş enerjisinden faydalanılacağı göz önüne alınarak planlanan ve buna göre yapılan okul, yöresel “ahlat taşı”nın kullanıldığı ilk bina olma özelliğine de sahip bulunuyor.

Özyeğin Üniversitesi Enerji Çevre ve Ekonomi Merkezi’nin (EÇEM) destek verdiği 3.6 kilowatt’lık kapasiteye sahip olan bu sistemle aylık elektrik tüketiminde % 40 tasarruf sağlanması hedefleniyor. Bölgede bundan sonraki aşamada yapılması planlanan projeler, buradan elde edilen veriler göz önüne alınarak değerlendirilecek. 6 köy bulunan havzada mevcut sistemle 50-100 dönümlük bir alanda sulama yapılabiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.