Şampiy10
Magazin
Gündem

Önce istediğiniz bölümü belirleyin

.

ABONE OL
Vatan Haber

Öğrencilerin tercih listelerini oluştururken sıklıkla yaşadıkları sorun; seçecekleri yüksek öğrenim programlarını nasıl sıralayacaklarıyla ilgili... Bu süreçte adayların kafası karışıyor ve neyi kıstas alacaklarını bilemiyorlar. Kimi girmek istediği programları en yüksek puandan en düşük puana göre sıralıyor, kimi önce tıp fakültelerini sonra mühendislikleri sonra işletmeleri sıralıyor, kimi üniversitenin bulunduğu ile göre sıralama yapıyor, kimi önce devlet üniversitelerini sonra da vakıf üniversitelerini yazıyor...

Bu konuda çok farklı davranışlar sergilenebilir; ama tek bir doğru yöntem vardır, o da adayın gerçekten okumak istediği bölümleri en çok okumak istediği sıradan başlayarak sıralamasıdır; yani ‘istek’ sırasında bulunmasıdır. Böyle bir listede, düşük bir bölümden sonra ondan daha yüksek puanlı bir bölüm gelebilir. Birçok kişi bu durumun hatalı olduğunu, yüksek puanlı programın düşük puanlı programın üstüne yazılması gerektiğini, aksi durumunda “ölü tercih” yapılmış olacağını düşünür.

Hiçbir tercih ölü değildir

Adaylar şunu bilmelidir ki, hiçbir tercih ölü değildir! Böyle bir itiraz, mantık alanında yapılabilir. Mantık der ki; puanınız yetmediği için, düşük puanlı programa giremediğinize göre bundan sonra yazmış olduğunuz daha yüksek puanlı programa da giremezsiniz. Ancak adaylar şunu unutmamalıdır; üniversite programlarının taban puanları yıldan yıla değişiklik gösterir. Puanlar bazı yıllarda artış, bazı yıllarda azalma gösterir. Bu nedenle, düşük puanlı bir programdan sonra yazmış olduğunuz daha yüksek puanlı bir program, o yılki tercihlere bağlı olarak, daha düşük bir puana gerileyebilir; yani listenizde ölü tercih asla olmaz!

Öncelik verirseniz olur

SORU: Benim MF-3 sıralamam 3292. Ege veya Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’ne gitmek istiyorum. Girebilir miyim? (Sinem Candar)

CEVAP: Hangisine öncelik verirseniz, büyük olasılıkla onu kazanırsınız.

Garantiye alın!

SORU: MF-4 sıralamam 61.400. İnşaat veya endüstri mühendisliği istiyorum. KTÜ İnşaat veya Selçuk Üni. Endüstri Mühendisliği olabilir mi? (Burak Güllü)

CEVAP: KTÜ olur, Selçuk olmaz. Ben, ‘olmaz!’ deyince, sakın yazmamazlık yapmayın; yazın, ama kendinizi garantiye de alın!

Geçen yılla kıyaslayın

SORU: Oğlum TM-1’den 281, TM-2’den 287, TM-3’den 290 aldı. Uluslararası ilişkiler istiyor, acaba herhangi bir devlet üniversitesine girebilir mi? (Nevin Ertan)

CEVAP: Uluslararası ilişkiler bölümünde en son sırada Kırıkkale Üni. bulunuyor; geçen yıl 156000’nci adayı almış, puanı da yaklaşık 370 (yeni sisteme göre) dolaylarında. Buna göre değerlendirin!

2009 verileri daha sağlıklı

SORU: Biz, 2010 kılavuzuna göre tercih yapmayalım değil mi? Çok iyimser gözüküyor. Sizce nerden yararlanalım? (Tuğçe Gürsoy)

CEVAP: ÖSYM’nin kılavuzunu kullanmayın; ben, 2009 sıralarını kullanıyorum. 2009 verileri çok daha sağlıklı!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.