"Ölü tercih" nedir?
Tercih listesi, iki türlü hazırlanır. Ya puana dayalı tercih listesi hazırlarsınız ya da isteğe bağlı bir tercih listesi oluşturursunuz
Tercih listesi, iki türlü hazırlanır. Ya puana dayalı tercih listesi hazırlarsınız ya da isteğe bağlı bir tercih listesi oluşturursunuz. Önce puana dayalı tercih listesini açıklayalım: İstenilen, tercih edilen bölümlerin büyük puandan küçük puana doğru sıralanması mantığına dayanır.
Böyle tercih listesi oluşturulmaz. Bu, sadece bir bilgisayar çıktısı olur; kuru, yavan ve ruhsuz...
Önemli olan, istek sırasıdır. Hazırlayacağım liste, benim isteklerimi yansıtmalıdır, benim önceliklerimi karşılayabilmelidir.
Ancak şunu da unutmamak gerekir: İsteğin de bir sınırı var. Yani bir alttaki tercihle bir üstteki tercih arasında bir tutarlılık olmalıdır.
Peki, nedir bu tutarlılık?
Bir tercihin, "ölü tercih" olmamasının ölçütü nedir?
Çok önemli konular, bunlar. Birçok aday ve veli, biraz sonra değineceğim özellikleri bilmediği için yanlış tercih yapıyor.
Herhangi iki sıradaki tercih arasında, en fazla 4-5 puan fark bulunmalıdır. Yani, konuyu şöyle bir örnekle açıklayalım: Adayın, SAY puan türünden tercih yaptığını varsayalım. 13. tercihi 325 puanlı bir bölüm olsun. İlk etapta, aklınıza şöyle bir düşünce gelebilir: 14. tercih, 325 puan veya ondan daha küçük bir puana sahip olmalıdır. Evet, gerçekten de böyle olabilir. Belki aday, 13. sırada yazdığı bölümü, 14. sırada yazdığından daha önce istiyordur. Burada hiç bir yanlışlık yok, gayet normal.
Peki adayın 14. sıraya yazmak istediği bölüm, 13. sıradaki bölümden daha yüksek bir puana sahip ise o zaman ne olacak?
Olabilir, neden olmasın...
"Bir sonraki tercih, bir önceki tercihten daha küçük olmalıdır" diye bir kural yok ki!
Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı var: İki tercih arasındaki puan farkı (yani alttaki tercihin, üstteki tercihten yüksekliği) 4-5 puanı geçmemelidir. İki tercih arasındaki 4-5 puanlık fark, hiç önemli değildir. Bu, kapanabilir ve değişebilir bir farktır. Geçen yıl böyle olmuştur, bu yıl tam tersi de olabilir. Yani bu düşüncelerin gerçekleşmesi mümkündür.
"Ölü tercih" nedir?
İki tercih arasındaki farkın, açıklığıdır.
İki tercih arasındaki fark, 5 puanı aşıyorsa alttaki tercih, "ölü tercih" olur. Bu tercihin gerçekleşmesi artık mümkün değildir.
Tercihler arasında artı eksi 4-5 puan hiç önemli değildir. Lütfen, biraz daha "serbest" düşünün, olayı sadece puan sıralamasıyla sınırlandırmayın...