Okul için değil, yaşam için öğretiyorlar
.
İstanbul Bilgi Üniversitesi alanlarının en saygın isimlerini bünyesinde bulunduruyor. Hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda bilimsel çalışmalarıyla tanınmış deneyimli öğretim kadrosu, BİLGİ’nin akademik gücünü oluşturan en önemli etkenlerden biri.
BİLGİ kadrosundaki güçlü isimlerin öğrencisi olma imkânı bulan BİLGi’liler, bireysel ve akademik gelişimleri konusunda önemli bir destek elde ediyorlar. Üniversitenin birbirinden farklı düşüncelerin bir arada var olduğu evrensel değerlerle donanmış kültürel ve bilimsel bir ortam olduğunu savunan öğretim üyeleri; okul için değil, yaşam için öğretiyorlar.
Türkiye’nin düşünce dünyasına yön veren isimler BİLGİ’de
Prof. Dr. Suraiya Faroqhi
Tarih bölümÜ başkanı
“Tarih sadece dokümanlardan çıkar düşüncesine hiçbir zaman inanamadım. Ne oluyorsa, belirli bir çevrede olur, bir coğrafyası var. İçinde olayların meydana geldiği bir mekân her zaman vardır, o mekânın geçmişi olur. İnsanlar, içinde yaşadıkları bölgenin geçmişine dair inançlara sahiptir. Bu nedenle tarihçi; üzerinde çalıştığı olayların cereyan ettiği çevreyi tanımak zorundadır.”
Prof. Dr. Arus Yumul Sosyoloji bölümü başkanı
“Sosyolog; toplumu, toplum ile bireyin karşılıklı ve karmaşık ilişkisini anlamaya çalışan kişidir. ‘Toplumu anlamak’ basit bir kelime gibi görünse de, sosyolog olmaya karar vermek; hayatınızı, dünyaya, çevrenize ve kendinize bakışınızı değiştirecek baş döndürücü bir yolculuğa çıkmaya karar vermeye benzer. Bu yolculuk bildiğimiz, sıradan seyahatlerden farklıdır. Çünkü sosyolog toplumun kalbine doğru bir yolculuğa çıkar.”
Prof. Dr. Mete Tunçay Tarih Bölümü Öğretim Üyesi
“Tarih eğitiminin amacı, öğrencilerde bütün insan etkinliklerine karşı bir duygudaşlık uyandırmak, böylelikle onun geçmişe neler borçlu olduğunu ve geleceğe karşı ödevlerini kavratmaktır. Tarih eğitimi, kişinin toplum-birey ilişkisini doğru örneklerle kavramasına, adil bir şekilde yetişmesine ve yüksek insan değerlerini benimsemesine yardımcı olur.”
Prof. Dr. Murat Belge Karşılaştırmalı Edebiyat BölümÜ Başkanı
“Karşılaştırmalı edebiyat, var olan pratiğe karşı bir meydan okumanın adıdır. Bir göçmen kuş sıcaktan serine, serinden sıcağa kanatlarını açarken, hangi ülkelerin üstünden geçtiğini, bunların sınırlarının son savaşlara göre neden çizildiğini, nerede pasaport, nerede gümrük denetimi yapıldığını bilmez. Sanatın ve aslında insani olan her şeyin, o göçmen kuştan çok farklı olması için bir neden yok.”
Betûl Mardin
HALKLA İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
“Halkla ilişkiler ikna sanatıdır. İyi bir halkla ilişkiler için öncelikle iyi araştırma yapmak, daha sonra hedef belirlemek gerekir. Ben öğrencilerime hep şu örneği veririm: Karşıdaki apartmanın kızını seviyorsanız, ilk hedefiniz apartmanın kapıcısı olmalı.”
Prof. Dr. Remzi Sanver
Rektör
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat
Ekonomi Bölümü Başkanı
Prof. Dr. Burhan Şenatalar
EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ
Bülent Somay
Karşılaştırmalı edebiyat BÖLÜMÜ öğretim görevlisi
Prof. Dr. Deniz
Ülke Arıboğan Mütevelli Heyeti Üyesi
“Son 20 yılda dünya büyük bir endüstriyel, sosyal, yapısal dönüşüm yaşadı. Bizim önemli bulduğumuz sektörler, meslek grupları yerini yenilerine bırakıyor. Artık makine mühendisliği, kimya mühendisliği gibi alanlar değil, enerji sistemleri mühendisliği, biyomühendislik ve genetik gibi alanlar revaçta. Pek çok farklı disiplin için psikoloji, sosyoloji gibi alanlara yönelik uzmanlıklar var. İletişim, sanayi sonrası toplumunun favori meslek grubu olarak öne çıkıyor. Çocuklarımıza yardımcı olmak için, önce yeni çevreyi öğrenmeliyiz.”
Uluslararası etkinlikler, dünyaca ünlü konuklar
Kuruluşundan bu yana Türkiye’nin entelektüel hayatında önemli bir yer elde etmiş olan İstanbul Bilgi Üniversitesi, her yıl düzenlediği 400’ü aşkın bilimsel ve kültürel etkinlik çerçevesinde Türkiye ve dünyadan fikir önderlerini ağırlıyor. BİLGİ’de geçtiğimiz yıllarda ağırlanan konuklar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan R. Tayyip Erdoğan, Dünya Bankası eski Başkanı James Wolfensohn, ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan eski Başbakanı Kostas Simitis, Fransa eski Kültür Bakanı Jack Lang ve Avrupa Komisyonu Başkanı Josè Manuel Barroso gibi siyaset ve ekonomi dünyasının önde gelen isimleri; Jean Baudrillard, Slavojiek, Jürgen Habermas, Seyla Benhabib gibi sosyal bilimlerin önde gelen isimleri de yer alıyor. 2010-2011 akademik yılında, Laureate International Universities’in Onursal Başkanı ve ABD 42. Başkanı Bill Clinton, BİLGİ’nin Santral Kampüsü’nde bir konferans verdi. luslararası düşün dünyasının önemli ismi Prof. Dr. Noam Chomsky de, 9-10 Ekim 2010 tarihlerinde Dolapdere Kampüsü’nde düzenlenen Düşünce Özgürlüğü için 7. İstanbul Buluşması’na onur konuğu olarak katıldı.
Prof. Dr. Diane Sunar
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANI
“Dünyayı değiştirmek için, gerçekleri anlayıp yorumlamak gerekir. Fen-Edebiyat Fakültesi’nin tüm bölümleri, öğrencilerine, bugünün ve yarının dünyasını anlamak için temel bilgiler almalarını ve yorumlamak için beceriler ve yetkinlikler geliştirmelerini sağlamaktadır.”
Prof. Dr. Cemali Dinçer
Mühendislik Fakültesi Dekanı
“Yeni yüzyılın mühendislik eğitimi; ileri bilişim ve iletişim teknolojileri, genetik ve biyoloji, enerji, endüstri, çevre ve sürdürülebilirlik alanlarına odaklanmayı gerektiriyor. Fakültemizin eğitim anlayışı buna dayandığından, geleceği tasarlayacak mühendisler BİLGİ’de yetişiyor diyebiliriz.”
Prof. Dr. İhsan Bilgin
Mimarlık Fakültesi Dekanı
“Mimarlık eğitimi; insanın kapasitesini, performansını, yapabilirliğini artırır. İnsan yaşamına etik ve estetik bir tarz kazandırır. Bu zengin disiplinde eğitim, atölye çalışmaları ve mesleki gezilerle görgü kazanarak sindirilebilir.”
Prof. Dr. Halil Nalçoğlu İletişim fakültesi dekanı
“İletişim, teknolojinin çok ağır bastığı ve teknolojik değişikliklerin önemli rol oynadığı bir alan. İletişim fakülteleri hiçbir zaman sabit bir müfredata bağlı kalamaz. İletişim, çok hızla adapte olan ve hızla dönüşen bir alan olduğundan, bu alanda eğitim veren bölümlerin bu değişime adapte olması gerekir.”
Prof. Dr. Turgut Tarhanlı Hukuk Fakültesi Dekanı
“İyi bir hukukçunu yapması gereken, kuralları ezberlemek değil; hukukun, hayatın içindeki değişimini anlamak ve buna göre düzenlemeler yapabilmek olmalıdır. BİLGİ Hukuk olarak, öğrencilerimize, bu değişimleri anlamaya yönelik bir formasyon kazandırmayı amaçlıyoruz.”
Prof. Dr. Ege Yazgan İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DEKANI
“Pek çok farklı disiplinin buluştuğu İktisadi ve İdari Bilimler, bilginin hızla değişip dönüştüğü dünyada bu değişimin sadece seyicisi değil, aktörü olan bireyler yetiştirmeyi hedefler. BİLGİ’de modası geçmiş kavramları dayatmak yerine disiplinlerarası bir yaklaşımla çağa uygun, yetkin bir eğitim sunuyoruz. Öğrencilerimize sağlam bir profesyonel eğitim ve zengin bir temel kültür eğitimi vermek, teoriyle pratiği harmanlamak, öğrencilerimizin farklı çalışma alanlarında uzmanlaşmalarını sağlamak öncelikli hedefimiz.”
İstanbul Seminerleri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin
ResetDOC işbirliğiyle düzenlediği İstanbul Seminerleri, her yıl dünyanın dört bir tarafından öğrenci ve araştırmacıları, medeniyetlerarası diyalog, çoğulculuk ve demokrasi konularında faaliyet gösteren en etkili entelektüellerle felsefi etkileşimde bulunmak üzere bir araya getirir. Bu yıl Avrupa’da yeni göç dalgalarının yol açtığı kızgınlık ve korku üzerine odaklanan İstanbul Seminerleri’nin davetlileri arasında Tariq Ramadan, Seyla Benhabib, Nilüfer Göle, Fuat Keyman ve Zaid Eyadat da vardı.