Şampiy10
Magazin
Gündem

Matematiği çözen ‘sözel’ci bir adım öne geçer!

.

ABONE OL
Vatan Haber

24 Mart Pazar günü yapılacak YGS, sıralama sınavıdır. Örneğin sözelciler için matematik altın değerindedir. Bu testi yanıtlayan rakiplerinin önüne çıkar

Bir sınav daha geldi çattı. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 24 Mart Pazar günü yapılacak. Bu sınava katılan aday sayısı yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi. Bunlardan 370 bini lisans bölümlerine, 370 bini de önlisans programlarına alınacak. LYS öncesinde böylesine kolay bir sınava girmek, sizler için oldukça avantajlı bir durum. Bu sınavı, bir antrenman maçı olarak yorumlayın. Kolay bir rakip, iyi hazırlanmışsınız, olayı ciddiye alıyorsunuz, bütün şartlar lehinize. Daha n’olsun ki! Şimdi birkaç ipucu vereceğim sizlere. Bunlara dikkat ettiğinizde daha güzel geçecek sınavınız.

Beyniniz tetikte olacak

Normalde kaçta yatıyorsanız, sınavdan bir önceki gece de yine aynı saatte yatın. Ne daha erken, ne daha geç. Hayatınızın normal akışında bir farklılık yapmayın. İdeali o gece uyumaktır. Ancak uyuyamazsanız panik yapmayın. Merak etmeyin ertesi gün sınavda uyuklamazsınız, bildiklerinizi birbirine karıştırmazsınız. Bir gecelik uykusuzlukla bir şey olmaz, bir yıllık çabalar boşa gitmez. Sınav anında değil beyniniz, tüm hücreleriniz tetikte olacak. Sorular önünüze koyulduğu zaman ne uyku sorununuz kalır, ne de başka bir sorununuz. YGS soruları, öğrencilerin temel bilgilerini sorgulayan türden ve ağırlıklı olarak ilköğretim ikinci kademeyi kapsıyor. Soruları tek tek yanıt kağıdına işaretlemek, dikkat ve zaman kaybına neden olur. Tüm soruların bir seferde yanıt kağıdına geçirilmesi de son derece riskli bir durum. Nedeni şu: İşaretlerken bir kaydırma yaparsanız, ondan sonraki tüm yanıtlar kayar. En iyisi soruları sayfa sayfa yanıt kağıdına geçirmek. Böylelikle kaydırma riskini en aza indirgemiş olursunuz .

YGS puanının LYS’ye katkısı % 40

MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 177 puanı YGS’den geliyor. Yani toplam puanın yüzde 35’ini YGS puanları oluşturuyor.

TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 160 puanı YGS’den oluşuyor. Yani toplam puanın yüzde 32’sini YGS puanı oluşturuyor.

TS-1 ve TS-2 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 140 puanı YGS’den geliyor. Yani toplam puanın yüzde 28’ini YGS puanları oluşturuyor.

Özetlersek, YGS’nin LYS puanlarına katkısı puan türlerine göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 28 ila 40 arasında değişiyor. Bunlar oldukça yüksek ve önemli oranlar. YGS, asla hafife alınmayacak, ciddiyetle yaklaşılması gereken bir sınav. “YGS‘yi ‘nasıl olsa aşarım, o kadar önemli bir sınav değil” diye değerlendirmeyin. Bu sınavdan olabildiğince fazla puan çıkarıp LYS’lere avantajlı şekilde girmeye çalışın.



‘Başarısız olma’ korkusu performansınızı düşürür

LYS’ye yüzde 28-40 oranları arasında katkı sağlayacak olan YGS öncesinde yaşanan “Ya başarılı olamazsam?” korkusu adayları olumsuz yönde etkiler

YGS, öğrenciler açısından sistemin ilk aşaması ve ilk örneği olmasından dolayı bir heyecan sebebidir. Ancak unutmamak gerekir ki, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesinde yaklaşık yüzde 28 ile 40 katkısıyla böyle bir deneyim yaşamak sizi iyi motive edecektir. Başarısız olma korkusu, bizim kaygımızı artıran temel nedendir. Kaygımız ise performansımızı olumsuz yönde etkiler.

Sakın vazgeçmeyin

YGS, hayatınızdaki ne ilk sınav ne de son sınav. Önünüzde daha birçok sınav olacak. Bu sınavdan iyi bir sonuç aldığınızda şımarmayın, her şey bitmiş değil. Sizi 2 ay sonra diğer sınavlar bekliyor. YGS’de beklentinizin altında bir sonuç çıkarsa sakın vazgeçmeyin. Çünkü önünüzde eksiklerinizi rahatça telafi edeceğiniz koskoca 2 ay var.

Sınava sayılı saatler kaldı. Bu günlerde yalnız kalmayın. İnsan arasına karışın. Kendi başınıza kalırsanız, ne olacağını çok iyi biliyorum, oturup kuracaksınız. Ancak insanlarla biraraya geldiğinizde sınavdan hiç söz etmeyin, başka konulardan konuşun. Bugün de deneme sınavı çözebilirsiniz, bir sakıncası yok. Yarın sınav yok. Defter kitap da yok. Güzel günlerin hayalini kurun. Bu sınav ve diğer sınavlar, sizin hayatınızı kaliteli hale getirecek araçlar.

Sınavı abartmayın

Pazar günü gireceğiniz sınav, hayatınızdaki sınavlardan sadece biri. Fazla abartmaya gerek yok. Sınava gereğinden daha fazla bir anlam yüklemeyin. Bu sınavı kazandığınızda tüm sınavları kazanmış olmayacaksınız. Kaybettiğinizde de “Hayat sınavı”nı kaybetmiş olmayacaksınız. Normalde bir gününüzü nasıl geçiriyorsanız, neler yapıyorsanız, aynı şekilde davranacaksınız. Farklı bir şey yapmak için kendinizi zorlamayın. Böyle bir arayış içinde de olmayın.

Adaylar sınava girecekleri okulları yarın görebilecek

ÜNİVERSİTE adayları, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecekleri okulları yarın 10.00-15.00 saatleri arasında görebilecek. ÖSYM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 24 Mart Pazar günü yapılacak YGS öncesinde adayların sınava gireceği okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) temizlik, aydınlatma ve mevsim koşulları-na göre ısınma bakımından hazır hale getirildi. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri, trafik, yol ve adres bilgisini teyit etmeleri için MEB sınav yapılacak okulları 23 Mart 2013 Cumar-tesi günü 10.00-15.00 saatleri arasında açık tutacak.


Bütün testlere bakmaya çalışın

- MF ÖĞRENCİLERİ: YGS’de sadece iki testten sorumlu değilsiniz. Yani Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözelim bize yeter demeyin. Unutmayın ki bir Türkçe sorusu, en az bir Matematik ve Fen Bilimleri sorusu kadar puan kazdırıyor. MF-3 puan türünde, bir Matematik sorusuyla bir Fen Bilimleri sorusu size 1,2 puan kazandırırken, bir Türkçe sorusu size tam 1,0 puan kandırıyor. MF adaylarının en büyük zaafı Sosyal Bilimler testinde ortaya çıkar. Bu adaylar, bu testten sıkılırlar. Böyle bir hata yapmayın. Yine MF-3 puan türü için örnek verirsek 40 Sosyal Bilimler sorusunu net yapan bir aday, sanki fazladan 20 Matematik sorusu çözmüş kadar puan kazanıyor. Durduk yere bu avantajı yitirmeyin.

- TM ÖĞRENCİLERİ: Olayı sadece Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testleriyle sınırlamayın. Fen Bilimleri sorularına da mutlaka bakın. Sakın yapamam deyip işin içinden çıkmayın. En azından bir bakın, yapabileceğiniz sorular muhakkak vardır. Sonradan pişman olmanın bir faydası yok.

- TS ÖĞRENCİLERİ: Senin uğraştığın Türkçe ve Sosyal Bilimler testleriyle diğer adaylar da uğraşacak. YGS bir sıralama sınavıdır. Önemli olan sıralamada yukarılara tırmanmaktır. Onun için yapabileceğinizin en fazlasını yapmaya çalışın. Diğer testlerle de haşır neşir olup fazla net çıkarmaya bakın. Matematik sizin için altın değerinde bir test ve bu testi yanıtlayan, diğerleriyle arasındaki dengeyi bozar. TS-1 puan türünde bir Matematik sorusu, Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinin getirisiyle aynı puan değerine sahip.


YARIN: - YGS puanı nasıl hesahlanır? - Sınavda başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor? - Rakiplerinizden bir adım öne geçmek için nelere dikkat etmelisiniz? - Önerilerimiz...




Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.