Şampiy10
Magazin
Gündem

Master'sız doktora yolu

Lisans mezunlarının master yapmadan doktoraya başvurabilmesinin yolu açıldı. Üniversitelerarası Kurul, "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" nin ilgili maddelerinde değişiklik yaptı

ABONE OL
Vatan Haber

Lisans mezunlarının master yapmadan doktoraya başvurabilmesinin yolu açıldı. Üniversitelerarası Kurul, "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" nin ilgili maddelerinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, yönetmelikteki doktoraya başvurabilmek için gereken yüksek lisans diploması koşulu, "yüksek lisans veya lisans" ifadesiyle genişletildi. Yüksek lisans mezunlarının, "Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı" ndan en az 45 puan alması gerekirken, lisans mezunlarına, başvuru için en az 55 puan alma koşulu getirildi.

Yüksek lisansa da geçiş yapılabilecek
Yüksek lisans dereceliler için 8 yarıyıl olan doktora tamamlama süresi, lisans mezunları için 10 yarıyıl olarak belirlendi. Doktora programında, yüksek lisans öğrencileri toplam 21 krediden az olmamak koşuyla en az 7 ders, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler ise 42 kredilik en az 14 ders alacak. Kredili dersleri başarıyla tamamlama süresi, yüksek lisans derecesiyle kabul edilenler için eski düzenlemede olduğu gibi 4 yarıyıl, lisans mezunları için 6 yanyıl olarak belirlendi. Bu süreçte kredili derslerini veremeyenler veya yükseköğretim kurumunun öngördüğü genel not ortalamasına ulaşamayanların okulla ilişiği kesilecek. Öğrencinin yeterlilik sınavına ne zaman gireceği, üniversite senatosunca belirlenecek. Yüksek lisans mezunlarının en geç 5.. Lisans mezunlarının ise en geç 7. yarıyıl sonunda bu sınava girmesi gerekecek. Lisans derecesi ile kabul edilmiş, ancak en az 7 dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci, isterse yüksek lisans programına geçebilecek. Yüksek lisansa geçme koşullarına ilişkin üniversite senatoları yönetmelik hazırlayacak.

Yaz okulu öğretim ücretleri
Maliye Bakanlığı'nın 2003 Mali yılı Bütçe Uygulama talimatı çerçevesinde, yaz okulu öğretim ücretleri belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, Tıp Fakültesi'nde, bir saatlik azami ders ücreti bir milyon 603 bin lira, Diş Hekimliği Fakültesi'nde, bir milyon 317 bin lira düzeyinde belirlendi. Mühendislik ve mimarlık fakültelerinde saat ücreti bir milyon 36 bin lira olurken, Devlet Konservatuvarı'nda bir milyon 603 bin lira olarak saptandı. Sivil Havacılık Yüksek Okulu ile Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda, bir saatlik ders, bir milyon 278 bin lira ile bir milyon 83 bin lira arasında olacak. Sosyal bilim ağırlıklı fakülte ve yüksek okullarda ise ücretler, 500 bin lira ile 800 bin lira arasında değişiyor.

Gelir düzeyi düşük öğrencilerden para alınmayacak
Üniversite Yönetim Kurulu, gelir düzeyi düşük öğrencilerden bu ücretin alınmaması veya belirlenen miktardan daha az öğretim ücreti alınmasına karar verebilecek. Bakanlıklar ve kamu kuruluşları adına, mecburi hizmet karşılığı öğrenim gören öğrenciler, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluk öğrencilerinden, devlet burslusu olarak yüksek öğretim gören öğrenciler ile gerek örgün öğretimde gerekse ikinci öğretimde lisanüstü eğitim yapan araştırma görevlilerinden yaz öğretimi için ücret alınmayacak.

TOBB Üniversitesi kuruluyor
Türkiye Odalar Borsalar Birliği Eğitim ve Kültür Vakfı'nca "TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi" kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasaya göre, Ankara'da kurulacak üniversite bünyesinde fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler ile mühendislik fakültelerinin yanı sıra sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri bulunacak.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.