İTÜ, 500 ‘genç’ projeden en iyisine 100 bin TL verecek
.
500’ÜN üzerinde proje yarışmaya katıldı. İlk elemeden kalanlara yaz aylarına kadar eğitim verilecek. Son elemelerde birinciye 100 bin, ikinciye 50 bin ve üçüncüye 25 bin TL ödül verilecek. Dereceye giren yarışmacılar da çesitli akademik ödüller kazanacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ile bilim ve teknolojiyi konuştuk. Yıllardır hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan teknolojinin artık hepimizin vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Şahin, şu açıklamalarda bulundu: İnsanoğlu, bugünkü uygarlık düzeyini, ulaştığı sosyal ve ekonomik refahı teknolojik gelişmelere borçludur. Bu gelişmelerin ana kaynağı buluş ve yenilikler, buluş ve yeniliklerin temel kaynağı ise araştırma ve geliştirme faaliyetleridir. Modern çağın teknolojik olarak gelişmişliğinin temelinde AR-GE faaliyetleri bulunur.
Bilim teknoloji alanında ülkemizin hak ettiği yerde olması gerektiği inancıyla İTÜ olarak öncelikle beklentiyi tespit etmeye çalıştık. Yüksek profilli iş gücü ihtiyacı, daha efektif bir üniversite-sanayi işbirliği, global ölçekte teknolojik rekabet üzerine gitmemiz gereken konulardı. Biz klasik bir eğitim anlayışındaki üniversite yapısının üstünde, rekabetçi ekonomi için katma değer yaratan bir kurum olma misyonuyla yapılan tüm çalışmalarımız için yol haritamızı çizdik. Stratejilerimizi ve gelişme modellerimizi bunun üzerine kurduk.
Gençlere yatırım yapıyoruz
Son yıllarda ülkemizde mühendislik çalışmalarında ve ileri teknoloji yatırımlarında artış gözleniyor. Üniversitemizde yer alan ‘Rotorlu Araçlar Teknoloji ve Araştırma Merkezi’nde (ROTAM)’ önemli projeler yürütülerek ülkemize katkılar sağlanıyor. Türkiye’nin ilk helikopteri ‘Arıkopter’ ve insansız hava araçları yapılıyor ve bu alanda uzman kişiler, bu projeler aracılığıyla yetişiyor. Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsü, ilk güneş teknesi, ilk küp uydusu ve ilk hidrojen teknesi akademisyenlerimiz başkanlığında öğrencilerimizin destekleriyle yapıldı. Geleceğin teknolojilerinde nano teknoloji önemli bir rolü bulunduğu bilinciyle Kalkınma Bakanlığı desteğiyle ‘Nano Teknoloji Merkezi’ni kurduk. Türkiye’nin ilk LPG yakıtlı dizel motorunu üreten ‘Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM)’ ileri teknoloji alanında ülkemizi hedeflenen seviyeye çıkartmak için aralıksız çalışılıyor. Yine teknokent çatısı altında kurduğumuz ‘ARI Çekirdek’ projesiyle ulusal teknolojik kalkınma için genç nesillere yatırım yapılması planlanıyor.
500’ün üzerinde proje katıldı
Proje kendi teknolojisini geliştirecek girişimci nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. Genç girişimcilere tamamen ücretsiz ürün geliştirme imkânı sağlayan projeye başvurular ocak ayında tamamlandı. ‘ARI Çekirdek’ projesi Türkiye çapında gerçeklestirildi. 500’ün üzerinde proje yarışmaya katıldı. İlk elemeden kalanlara yaz aylarına kadar eğitim verilecek. Daha sonra elemeler yapılacak. Birinci olan özgün projeye 100 bin, ikinciye 50 bin ve üçüncüye 25 bin TL ödül verilecek. Dereceye giren diğer yarışmacılara da çesitli akademik ödüller verilecek. Dereceye girenlere üniversite bünyesinde ofis ve ofis hizmetleri de sağlanacak. Amaç, kendi projesini geliştirecek gençlere destek sağlamak.
45 milyon dolar bütçeli proje
‘Dijital Türkiye Üssü Projesi’ için çalışmalara başladık. Ulusal ve uluslararası en büyük bilişim şirketlerinin AR-GE departmanlarının yerleşeceği 60 bin metrekarelik yeni merkezi, Türkiye’nin dijital üssü olacak.
45 milyon dolar bütçeli bu projeyle bilişim için büyük şirketler, yaptıkları tüm AR-GE faaliyetlerini akademisyenlerimizin danışmanlığında İTÜ’de yürütecek. Birçok ülkede uygulanan performans ve rekabete dayalı yükseköğretim sisteminin ülkemizde de uygulanması durumunda büyük başarılara daha hızlı ulaşmasına neden olacak, belli özerklikte çalışacak olan üniversiteler övünç kaynağımız olan bilim ve teknolojiler üretecektir.