İlk 100’e giren adayların ilk üçü Boğaziçi, Koç, Galatasaray
.
İlk 100’e giren adayların tercihlerinde öne çıkan üniversiteler Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İ.D. Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’dir.
Türkiye’de bulunan ve 2015 yılında lisans programlarına öğrenci almış 176 üniversiteden sadece 21 tanesine ilk 100’e girmiş adaylar yerleşti. Bu üniversitelerin 9’u devlet, 12’si ise vakıf üniversitesi. Devlet üniversitelerine ilk 100’den 114, vakıf üniversitelerine ise 73 öğrenci yerleşti. Üniversiteler arasında en yüksek paya Boğaziçi Üniversitesi sahip. Boğaziçi Üniversitesi’nin hukuk ve tıp programları olmamasına rağmen ilk 100 içerisinden 49 adayın tercihi olarak dikkati çekiyor.
İlk 100’e giren adayların yarısından fazlası bu 5 üniversiteyi tercih etmiştir. 2015-ÖSYS sonucuna göre farklı puan türlerinde ilk 100 içerisinde 187 aday bulunuyor.
‘Okul birincileri’ nasıl yerleşiyor?
ÖSYM, öğrenciler tercih listelerini gönderdiklerinde yerleştirme işlemi yapılırken okul birincilerine farklı bir işlem uyguluyor. Eğer okul birincisi olan öğrenci, tercihlerinden herhangi birine normal kontenjandan yerleşemezse, tercih listesine tekrar bakılarak, bu kez okul birinciliği kontenjanı için tekrar yerleştirme işlemi yapılır. Yani genel kontenjana giremeyen okul birincisinin tercih listesine iki kez bakılıyor. Okul birincisi olarak tercih yapacak öğrencilerin bu avantajı kullanmaları gerekir. Bunun için adaylar ilk tercihlerini kendi başarı sıralamaların 25 binden daha üzerinde yazmalıdır. Diğer tercihlerde ise daha mütevazı bölümlere yer verilmelidir. Okul birincilerine ayrılan kontenjan ayrıcalığı yalnızca bu yıl için geçerli olacak. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı. Tercihlerin tümünü çok istenen programlar arasında yapan okul birincileri puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilir.
‘GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTE ENDEKSİ SIRALAMASI’
2015 yılının birincisi 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi. İkinci sırada 85,96 puanla ODTÜ, üçüncü sırada ise 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi. Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bu çalışma, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir, ancak üniversite tercihlerinde dikkate alınması gereken bir veri...
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 Sıralaması:
YARIN: HANGİ BÖLÜM İŞ ARARKEN AVANTAJ SAĞLAR?