Şampiy10
Magazin
Gündem

Gençler ‘psikoloji’ diyor başka bir şey demiyor...

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bir taraftan eğitimciler yeni sisteme adapte olmaya çalışırken veliler ve öğrenciler de farklılıkları anlamak için danışmanların ve dershanelerin kapısını aşındırıyor. O kadar trajikomik şeylerle karşılaşıyoruz ki, çocuk Türkiye 8 binincisi. Bu oldukça iyi bir sıra. Danışmanlara başvurmuş. ‘Sen bu sıraya güvenme, 60 binlik yeri bile yaz’ demişler. Çocuğun yanında ablası var, herkes şokta. Abla diyor ki: ‘Hocam, neredeyse bu çocuk Harvard’ı zorlayacak. Ama söylenen şeye bak!” El insaf, ağzı olan konuşuyor. Tamam bu yıl birtakım değişiklikler oldu ama milleti bu kadar kasmanın bir manası yok. MF, TM’yi rahatsız edecek; TM, TS’yi sıkıştıracak. Bu kadar da insafsız olmayın. Geçen yıl da MF ile TM’nin ortak olduğu alanlar zaten vardı; iktisat, işletme gibi. Bunlarda bir şey değişmeyecek. Hukuk, psikoloji, uluslararası bölümlerde tedirginlik var. Bunu genele yaymanın doğruluğu olduğunu sanmıyorum. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı, katsayı ve kontenjan durumu gibi konular gençlerin kariyer planlarını doğrudan etkiliyor. Herkes tedirgin, herkes istim üstünde. Bu durum sonuçlar açıklanana kadar sürer. Kazanan derin bir ‘oh’ çekecek, sonra da tükendiğinin farkına varacak.

Gelelim psikoloji tercihlerine... En çok tercih edilen alanların başında geliyor. Bazı arkadaşlar bana sorar, ‘nedir hocam bu bölümün cazibesi?’ diye. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım. Aradan muzip bir arkadaş çıkar, ‘hocam, herkesin psikolojisi bozuk ya, ondandır’ der. Şaka bir yana, bu bölüm çocuklara çok dinamik geliyor, insanları anlamak, yardım etmek, klinik psikolog olmak onlar için olmazsa olmaz.

Dedikleri kısmen doğru ama yanıldıkları noktalar da yok değil. Psikoloji, sadece klinik psikoloji alanıyla kısıtlı değil. Girişteki düşünceniz bu olabilir. Ancak eminim ki çıkışta endüstri psikolojisini de, gelişim psikolojisini de, sosyal psikolojiyi de, eğitim psikolojisini de düşünüyor olacaksınız. Adli psikoloji, çocuk psikolojisi, trafik psikolojisi de portföyünüzde olabilir. Bunların dışında psikoloji mezunlarının çalışacağı alanlara insan kaynakları, reklamcılık ve halkla ilişkileri de ekleyebiliriz. Psikolojinin çalışma sahası oldukça geniş. İyi bir yabancı dil bilgisine sahip olmak, okurken bu alanlarda çalışmak, Erasmus’tan yararlanmak, bir çift anadal veya yandal yapmak size ayrıcalık kazandırır. Sosyoloji, felsefe bu alanı besleyen kardeş bölümlerdir. Mutlaka bu bölümlerden takviye almakta yarar var. Çocuklar bu bölüme çok istekli ancak aileler biraz çekimser... Sözüm ailelere: Çekimser olmayın. Geçerli bir bölüm. Bırakın tercih etsinler, sevdikleri bölümde okusunlar.

Yarın: Gültekin’den beslenme ve diyetetik bölümü analizi

*****


SORULARINIZ VE YANITLARI

- M. Songun: TM-2 sıralamam 8477, okul birincisiyim. İstanbul Hukuk Fakültesi’ne girme olsalığım var mı?

CEVAP: Okul birinciliği kontenjanından girme olasılığınız var ama yine de ‘kesin’ girersiniz deme lüksümüz yok.

- Y. Kaya: TS-1 puan türünde sıralamam 16539. Tercihlerime 10.000’den başlayabilir miyim?

CEVAP: Evet başlayabilirsiniz. Zaten TS-1’den fazla tercih yapacak bölüm yok. Aklınızda kalacağına bırakın kağıtta kalsın. Korkmayın, olmazsa olmaz.

- O. Eraslan: MF-4 sıralamam 88667. İnşaat mühendisliği istiyorum. Süleyman Demirel Üniversitesi 78900, ikinci öğretimi ise 96100 ile kapatmış. Bunları tercih listemde arka arkaya yazsam hata yapmış olur muyum? İkinci öğretimin gelme ihtimali nedir?

CEVAP: Bunları yazarsanız yanlış yapmış olmazsınız. Gündüz öğretiminin olma olasılığı düşük hem de oldukça düşük. Ama siz yine de yazın. Büyük olasılıkla ikinci öğretim olacak.

- B. Yiğit: TS-2 puan türünde sıralamam 236564. Kültür Üniversitesi Sanat Yönetimi % 50 burslu geçen yıl 236000 ile kapatmış. Sizce bu bölüme yerleşme ihtimalim nedir?

CEVAP: Olmasını çok isterim ama endişeliyim. Burslu olması, tam sınırda olmanız, katsayı farklılığının kalkması, üniversitenin kaliteli olması ve İstanbul’da bulunması endişemi haklı çıkaran unsurlar. Bana zor gibi geliyor. Yanılmayı isterim.

SORUN YANITLAYALIM: gultekin@gazetevatan.com

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.