Eziyet fıtratında var!
.
Bu ÖSYM’ye akıl sır erecek gibi değil, neymiş efendim; soruların yüzde 20’lik kısmı, tüm sınav oturumlarının bittiği 22 Haziran günü internetten yayınlanacakmış...
Allah aşkına söyler misiniz, bu eziyet değil de nedir?
Hani bana deseler ki, ‘Sadık Hoca, bunca yıllık tecrübene dayanarak sınavlarla ilgili öyle bir şey yap ki, bizim bile ağzımız açık kalsın!’; inan ÖSYM’nin yaptığı bu son uygulamayı ben bile akıl edemezdim...
Demek ki, yaratıcılığın sonu ve sınırı yok; işte ÖSYM bunun sınırlarını zorluyor. Ayıptır, günahtır, yazıktır... Bu çocuklar bu kadar emek veriyor, bu kadar eziyet çekiyor, sınavdan çıktıktan sonra soruları bile göremiyorlar. Soruları görmek için bir hafta daha beklemeleri gerekiyor.
Hangi sınav olursa olsun, ister sıradan sınavlar, ister bunun gibi büyük sınavlar; insan sınavdan çıkınca, kaç doğru kaç yanlış yaptığını merak eder... Bu böyledir, bu öğrenciliğin doğasında olan bir şeydir.
LYS’yi oluşturan sınavların herbiri, diğerinden bağımsız testlerden oluşuyor. Anlamadım ki, bugünkü sınavı neden sıcağı sıcağına yayınlamazsın, bir hafta sonraya ertelersin, n’olur biri bunun mantığını bana bir açıklasın?
Önce sınavdaki soruların yüzde 20’sini açıklayacağız dediler, sonra da tüm sınavlar bittikten sonra soruları açıklayacağız dediler; dediler de dediler... İyi ki YGS sorularını açıklamayı 22 Haziran’a bırakmadılar, ben ona şaşıyorum...
ÖSYM’nin okullara astığı bir slogan var: “Emeğiniz, emeğimizdir!” Gayet güzel, böyle olduğuna da inanıyorum, ama yapılan bu uygulamanın bununla çeliştiğini sanıyorum. Bırakın çocuklar emeklerinin karşılığını hemen değerlendirme fırsatı bulsunlar. Zaten bir ‘gıdım’ soru açıklayacaksınız, onun için de kırk takla attırmayın!
Darısı öteki sınavlara...
Sınavdan çıkan adaylardan edindiğim bilgiye göre; 2014 LYS-4 soruları beklenenden farklı değildi. Dikkatli okuma, okuduğunu anlama, yorumlama ve kazanımları ölçmeyi hedefleyen sorular olduğu anlaşılıyor. Tarih dersinde ayrıntı bilgilerin sorulduğunu, Coğrafya sorularının çok rahat yanıtlandığını ve güncel bilgileri kapsadığını ifade eden adaylar, Felsefe Grubu sorularının oldukça uzun ve dikkatli okuma gerektirdiğini belirttiler. Adayların, LYS mantığına uygun sorularla karşılaştığını söyleyebiliriz.