Şampiy10
Magazin
Gündem

En çabuk iş bulunan sektörler

.

ABONE OL
Vatan Haber

Deneyimsiz gençlere en çok yer veren sektörler arasında ilk sıralarda perakende, turizm, hizmet, bilişim, sağlık, tekstil, gıda, çağrı merkezi ve inşaat bulunuyor. Savunma sanayi, ziraat, prodüksiyon ve denizcilik ise yeni mezun alımlarının en az yapıldığı sektörler.

Her yıl yüz binlerce genç liseden mezun olup çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerine giriyor. Bu gençlerin bölüm tercih ederken pek çoğunun aklında ise üniversiteyi bitirdikten sonra kolay iş bulup bulamayacakları yatıyor, çünkü her aday üniversiteden mezun olduktan sonra iyi bir ücret ve iyi bir unvanla iş hayatına başlamak istiyor.

EN ÇOK ALIM SATIŞ ALANINDA

Üniversiteye başlayacak gençlerin, öncelikle hangi alanlara ilgi duyduklarını keşfetmeleri gerekiyor. Bunu gönüllü işler yaparak, çeşitli mesleklerden çevre oluşturarak, farklı projelerde görev alarak veya stajla deneyerek bulabilirler. Bütün sektörlerde en çok eleman aranan iş alanının satış olduğu görülüyor. Bilişim sektöründeki pozisyonlarda da ciddi bir açık söz konusu. Özellikle web ve mobil yazılım bilişimde başı çekecek. Kullanıcı sayısının 10 milyonu geçmesi beklenen e-ticaret sektörü de alımlarını hızla sürdürecek sektörlerin başında. Satış temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, yazılım uzmanı, banka pozisyonlarının da önümüzdeki dönemlerde popülerliğini sürdürmesi bekleniyor.

DİJİTAL İŞLERİN GELECEĞİ PARLAK

Son yıllarda dijital pazarlamadan yazılım mühendisine, web tasarımdan arama motoru optimizasyonu uzmanına kadar çeşitli dijital işler gençlerin ilgi alanında. Ve bu alanda büyüyen bir pazar mevcut. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda tercihini bu sektörden yana kullanan gençlerin iş bulma konusunda daha rahat olacağı görülüyor.

YEŞİL İŞLER YAYGINLAŞACAK

Bir başka potansiyel ise yeşil işlerde. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın açıkladığı rapora göre dünya genelinde yenilenebilir enerji alanında çalışan sayısı yüzde 14 oranında artarak 6.5 milyon kişiye ulaşmış durumda. Çin, ABD ve Almanya bu alanda en fazla eleman alımı yapan ülkeler konumunda. Güneş enerjisi üretimi, başı çekiyor. Türkiye’de de yeşil işlerin yaygınlaşması bekleniyor.

İKİNCİ DİL BİLMEK AVANTAJ SAĞLAR

Üniversiteye giren gençlerin İngilizce dışında ikinci hatta üçüncü bir dil öğrenmeleri mezun olduktan sonra büyük bir avantaj sağlayacak, çünkü özellikle inşaat sektöründe yatırımların artması, yerli firmaların dışa açılması, yurtdışı projeler gibi sebeplerle işletmeler, İngilizce dışında Çince, Rusça, Arapça gibi dil bilen özellikle uzman ve mühendislere ihtiyaç duyuyor. Yeni mezun gençlerden hedefi ve vizyonu olan, üniversite yıllarında staj ve iş deneyimi edinmiş, seçtiği alanda kendini sürekli geliştiren, şirkete yapabileceği katkıları önceden düşünmüş, iş için istek ve tutku duyanlar önde olacak.

TERCİH DÖNEMİNDE AİLELERE TAVSİYELER

Öncelikle çocuğunuzu dinlemeyi ve ona hissettiklerinizi anlatmayı öğrenin. Genellikle aileler hissettiklerini davranışlarıyla anlatma yolunu tercih ederler. Ancak davranışlar her zaman doğru etkiyi yaratmaz. Çocuğunuzun bir birey olduğunu kabul edin ve onunla duygularınızı paylaşın. Onun neler hissettiğini öğrenmeye çalışın. Öncelikle onun tercihlerinin ne olduğunu öğrenin. Siz hangi okulları ya da bölümleri tercih etmesi gerektiğini belirtirseniz, çocuğunuzun kendi isteklerini açık bir şekilde ifade etmesini engellemiş olursunuz. Sizler, meslek seçimi ve tercihler döneminde çocuklarınızın yanında olarak onları olumlu yönlendirmelisiniz. Çocuklarınızla bu dönemde yaşayacağınız çatışmaları önlemek için, bu dönemde onlarla etkin iletişim kurmak, karşılıklı olarak kaygıları paylaşmak; sizin ve çocuğunuzun birbirini daha iyi anlamasını sağlar.

İlk adım kendini tanımaktır. Çocuklarını en yakından tanıyan kimseler olarak, onların kendi ilgi ve yeteneklerini belirlemelerine bu anlamda geribildirimler vererek yardımcı olabilirsiniz. Meslek ya da lise türü seçiminin, çocuğunuzun kişilik özelliklerine uygun olmasına dikkat edin. Üniversite tercihlerinde de çocuğunuzun gelecekte iş yaşamından neler beklediğini ve kişilik özelliklerini dikkate almasını sağlamalısınız.

Diğer bir adım ise lise türlerini meslekleri ve üniversiteleri tanımaktır. Bu adımda da rehberlik görevini üstlenebilirsiniz. Lise türlerini, meslekleri ve üniversiteleri çocuğunuz için araştırmak yerine, onun bunları kendi başına araştırmasını sağlayacak yöntemleri çocuğunuza göstermeniz daha etkili olabilir. Bu araştırmalar; lise, meslek ve üniversiteleri tanıtıcı kitaplardan, ilgili İnternet sayfalarından ve çevredeki meslek sahipleriyle yapılabilecek görüşmeler vb. içerir. Ayrıca onunla birlikte tercih etmeyi düşündüğü liseleri ve üniversiteleri gezebilirsiniz.

Tercihler sırasında temel teknik bilgileri öğrenmeniz gerekir. Bu bilgiler baraj puanları, en fazla kaç tercih yapılabilir ve temel tercih sıralaması nasıl yapılabilir vb. Bu bilgiler çocuğunuzun hatalı tercihler yapmasını önlemenize ve bu dönemde onun size daha fazla güvenmesini sağlayacaktır. Tercih döneminde çocuğunuza yapacağınız en uygun davranış, onun yanında olduğunuzu ve kararlarını desteklediğinizi hissettirebilmektir.

KAZANABİLİR MİYİM?

LYS başarı sırası, istediğin üniversitenin istediğin bölümü için girme olasılığını belirtir. Bu olasılıkları hesaplarken, ilgili puan türündeki sıralaman, programın geçmişi ve kontenjan değişimlerini dikkate alman gerekir. Bu bağlamda programa girebilmeni etkileyecek en önemli değişimlerin başında, kontenjan değişimleri karşımıza çıkar. Aşağıda durumla ilgili çarpıcı üç örnek var, inecelemizde yarar görüyorum...

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Adayın Başarı Sırası (TM-3): 5955

Programın 2015 Başarı Sırası (TM-3): 6280

Kazanma Şansı: %75

- Programın kontenjanı bu yıl 667’den 615’e düştü.

- Programın taban başarı sırası geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre 3120 kişi yükseldi.

- Programın tavan başarı sırası geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre 118 kişi yükseldi.

- Programın kontenjan başına tercih sayısı geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre %32 yükseldi.

- Program, geçtiğimiz yıl yerleşenlerin en az yarısını ilk 5.000 içerisinden aldı. Bir önceki yıl ise ilk 10.000 içerisinden almıştı.

- Program, benzer programlar arasında taban başarı sırasına göre 18. sırada. Bir önceki yıl ise 17. sıradaydı.

EGE ÜNİVERSİTESİ

Adayın Başarı Sırası (TM-3): 3612

Programın 2015 Başarı Sırası (TM-3): 3770

Kazanma Şansı: %85

- Programın taban başarı sırası geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre 190 kişi yükseldi.

- Programın tavan başarı sırası geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre 23 kişi yükseldi.

- Programın kontenjan başına tercih sayısı geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre %21 düştü.

- Program, benzer programlar arasında taban başarı sırasına göre 19. sırada. Bir önceki yıl ise 22. sıradaydı.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Adayın Başarı Sırası (TM-3): 5955

Programın 2015 Başarı Sırası (TM-3): 5955

Kazanma Şansı: %95

- Kontenjan bu yıl 82’den 93’e yükseldi.

- Programın taban başarı sırası geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre 350 kişi yükseldi.

- Programın tavan başarı sırası geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre 155 kişi yükseldi.

- Programın kontenjan başına tercih sayısı geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre %5 düştü.

- Program, benzer programlar arasında taban başarı sırasına göre 10. sırada. Bir önceki yıl ise 12. sıradaydı.

YARIN: GELECEĞİN MESLEKLERİ

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.