Ek yerleştirmeye büyük iş düşecek!
.
Yerleştirme sonuçları açıklandığında dikkat çeken en büyük ayrıntı, üniversitelerde boş kalan kontenjan sayısı oldu. Bu yıl, lisans ve önlisansta boş kontenjan sayısı 214 bin 430 olarak gerçekleşti. Tüm kontenjanlar itibariyle doluluk oranı geçen yıl yüzde 95,3 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 74.7’ye geriledi.
18 Ağustos tarihi itibariyle üniversitelere kayıtlar tamamlandı. Vakıf üniversiteleri, ne yazık ki kayıt sırasında da fire verdi.
Yerleştirme sonuçlarına göre vakıf üniversitelerinde yaklaşık 50 bin kontenjan boş kaldı. Geçen yıl bu sayı 20 bindi. Vakıflarda artan üniversite ve kontenjan sayısı ile öğrencilerin taleplerindeki düşükontenjanların boş kalmasında önemli bir rol oynadı. Vakıf üniversitelerinde yüzde 100 doluluk oranını yakalayan sadece beş üniversite var. Doluluk oranı daha baştan yüzde 37-38 olan vakıf üniversiteleri bile vardı.
Edindiğimiz bilgilere göre, vakıf üniversiteleri kayıt sırasında da fire verdi. Doluluk oranı yüzde 96 olan üniversitenin kayıt oranının yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu, önceki yıllarda çok tercih edilen bir vakıf üniversitesinin kayıtta ancak yüzde 60’ı yakalayabildiğini, reklam bütçesiyle sınırları zorlayan bir vakıf üniversitesinde çok büyük kontenjan açığı kaldığını, 5 bin kontenjanı olan üniversiteye 4 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını, kayıtta yüzde 8-9 fire veren birçok üniversite olduğunu gördük.
Genel anlamda söyleyecek olursak, kayıt sonrasında doluluk yüzde 65’lere kadar düşebilir. Geçen sene ilk yerleştirmede 60 bin 147 boş kontenjan kaldı, bu rakam kayıt yaptırmayanlarla 186 bine çıktı. Ek yerleştirme neticesinde boş kalan kontenjan yine 60 bin dolaylarındaydı. Bu yıl 214 bin olan boş kontenjan, kayıtlardaki firelerle birlikte yerleştirmede 350 binleri bulur.
Şahsi fikrim, ek yerleştirme sonucunda üniversitelerde yine 200 bin dolaylarında boş kontenjan kalır.
Sınavsız geçiş imkanının kaldırılması ve meslek liselerinin nasıl tercih yapacağını bilememesi, AÖF’nin LYS puan türüyle öğrenci alması, kontenjanların artmasına rağmen talebin düşmesi, bu yıl kontenjanların boş kalmasındaki en önemli etkenlerdi.
Şimdi bir fırsat daha var, gözler ek yerleştirmeye çevrildi. Ek yerleştirme iÖSYMaçıklayacağı tarihi bekliyoruz. Araya bayram tatilinin girmesi, kafaları karıştırdı. Ek yerleştirme, büyük olasılıkla Eylül ayının ilk haftasına sarkar.
YÖK ve üniversiteler, bilhassa vakıf üniversiteleri ek yerleştirme için bir takım çözüm önerileri getirmezlerse, üniversitelerdeki boş kontenjan yüzde 70’ler seviyesinde seyreder...