Şampiy10
Magazin
Gündem

Düzenli çalışan 160 sorudan 110’unu rahat yapar

SADIK GÜLTEKİN VATAN İÇİN SINAV KAZANDIRACAK BİLGİLERİ YAZIYOR...

ABONE OL
Vatan Haber

2 milyon 168 bin adayın yarışacağı YGS’ye sayılı günler kaldı. Yükseköğretime geçişin ilk basamağı olan YGS, müfredat kapsamı bakımından, 12’inci sınıf öğrencisi düzeyinde olmayan bir sınav. Adayların, öncelikle bunu çok iyi kavramaları gerekiyor...

YGS’nin kapsamı, 9’uncu sınıf müfredatına kadar uzanıyor; dolayısıyla sınava giren adayların, biraz kendilerine güvenmeleri gerekiyor çünkü kendi düzeylerinin çok altındaki konulardan sorumlu olacaklar.

YGS’yi sadece bir baraj sınavı olarak görmek, yapılacak en büyük hatadır. Evet, sınavı kazanmak için 140, LYS’ye katılmak için 180 barajı var, ama hedef sadece bu olmamalı ya da sadece bu kadar olmamalı.

LYS puanlarının yüzde 40’ı YGS’den

YGS, avantaj sınavıdır; LYS puanlarının önemli bir bölümü, YGS’den yapacağınız netlere bağlı. Puan türlerine göre değişiklik göstermekle birlikte, LYS puanlarının oluşumunda yaklaşık yüzde 40’lık pay, YGS’den geliyor. Yüzde 40, önemli bir katkı; üstelik bu katkı, böylesine kolay bir sınavdan geliyor.

Sınavın tabii ki bir heyecanı olacak, ancak bunu n’olur aşırıya kaçırmayın. Heyecanınızı kontrol altına almadığınız taktirde, sizi eleyen sorular olmayacak, sizi eleyen bir başka aday da olmayacak, sizi eleyen testler de olmayacak, kendi kendinizi elemiş olacaksınız! Onun için, olaya objektif bakmaya çalışın. Bir heyecan olsun, ama bu heyecan; yükseköğretime giriş heyecanı olsun, emeklerin sonuca dönüşmesi coşkusu olsun...

YGS, daha önceden uyguladığınız deneme sınavlardan farklı olmayacak, hatta daha kolay bir sınavla karşılaşacağınızı şimdiden söyleyebiliriz. Bu sınav, Türkiye geneline göre hazırlanıyor, yani her düzeydeki öğrenciye hitap edecek türden sorular var. Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı da normal düzeyde, yani sınavın yaklaşık yüzde 70’i rahatlıkla yapılabilir düzeyde. Düzenli çalışan, ders seçimi yapmayan, olaya ciddiyetle yaklaşan bir adayın, bu sınavdaki 160 sorudan 110 soruyu rahatlıkla yapar.

‘Bu kadar soru yeter kazanırım, demeyin’

2 milyondan fazla adayın yarışacağı bir sınavda, şu yaklaşım çok doğru olmasa gerek: Ben, (x) dersini sevmiyorum, bu testin bana puan katkısı az, uğraşsam da yapamam... Böyle bir lüksünüz yok, sakın böyle bir hata yapmayın. Bütün testlere, bütün sorulara bakın, hepsiyle uğraşın, mümkün olabildiğince fazla net çıkarmaya çalışın, ikinci sınava avantajlı girmeye çalışın.

YGS, alan sınavı değil, sınavdaki dört testten de sorumlusunuz; test seçerek, kendi ayağınıza çelme takmayın. Baştan önyargılı davranmayın, her teste bakmak, her testle uğraşmak tek hedefiniz olsun.

Geçen yıl YGS’ye 1 milyon 900 bin aday katıldı. Türkçe’deki 40 sorunun Türkiye ortalaması 18 net. Sosyal Bilimler testindeki 40 sorunun ortalaması ise 11 net. Hadi diyelim ki T. Matematik ve Fen Bilimleri zor, peki bu testlerde mi zor? Bu testlerdeki başarı düzeyi neden bu kadar düşük? Birkaç nedeni var; bence en önemli neden, ‘bu kadarı yeter’ düşüncesi...

Asla bu kadarı yetmemeli, daha fazlası elde edilmeli, YGS’de avantaj sağlanmalı. LYS daha kapsamlı bir sınav, daha fazla bilginin istendiği bir sınav. O sınava rahat ve avantajlı girmenin yolu bu sınavdan, YGS’den geçiyor, bu kolay olan sınavdan geçiyor...

Her bir net, on bin adayın önüne geçer

Temel Matematik testindeki 40 sorunun ortalaması 6 net, Fen Bilimleri’ndeki durum daha da vahim, 3,5 net! Bu testler zor olduğu için mi ortalamaları bu kadar düşük? Kesinlikle hayır! Önyargılı yaklaşıldığı için, baştan karar verildiği için... Korkmayın, sorulara korkmadan bakın, önyargılı davranmayın, biraz cesur olun; yaptığınız her bir net, sizi on bin adayın önüne geçirecektir. Sorulara bakmanız, biraz uğraşmanız bile size tahminlerinizin ötesinde yarar sağlayacak, buna inanın!

Yarın: YGS’de yüksek puan nasıl alınır, son günleri nasıl değerlendirmeliyiz, sınavda zamanlama...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.