Şampiy10
Magazin
Gündem

Doğru tercih yapmalarında çocuklarınıza destek olun!

.

ABONE OL
Vatan Haber

LYS bitti. Sonuçlar açıklandı. Ancak sınavda alınan puandan daha önemlisi belki de tercihlerdir. Bu dönemde anne babalara büyük görevler düşüyor. Öğrencilerin kendileri adına karar veren kişiler yerine, onlara destek olacak kişilere ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

YGS, LYS ve SBS pek çok öğrenci tarafından “olmak ya da olmamak sınavı” olarak görülüyor. Sınav bitti, artık sadece aldığım puan önemli diye düşünülüyor. Ancak sınavda alınan puandan daha önemlisi belki de tercihlerdir. Bu dönemde yapılacak tercihler öğrencilerin geleceklerini büyük ölçüde belirleyecek. Böylesine önemli ve öğrencilerde sıkıntı yaratacak bir dönemde ailelere çok önemli görevler düşüyor. Peki siz, çocuklarınıza nasıl yardım edebilirsiniz? Bu dönemde pek çok belirsizlik yaşayan gençlerin, kendileri adına karar veren kişiler yerine, onlara destek olacak kişilere ihtiyaçları var. Bu dönemde çocuğunuzun karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmede yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun kendine özgü, farklı ve yetişkin bir birey olduğunu hatırlamalı ve kendi hayatının sorumluluğunu sahiplenmesi için önünü açmalısınız.

Duygularınızı paylaşın

Öncelikle çocuğunuzu dinlemeyi ve ona hissettiklerinizi anlatmayı öğrenin. Genellikle aileler hissettiklerini davranışlarıyla anlatma yolunu tercih ederler. Ancak davranışlar her zaman doğru etkiyi yaratmaz. Çocuğunuzun bir birey olduğunu kabul edin ve onunla duygularınızı paylaşın. Onun neler hissettiğini öğrenmeye çalışın. Öncelikle onun tercihlerinin ne olduğunu öğrenin. Siz hangi okulları ya da bölümleri tercih etmesi gerektiğini belirtirseniz, çocuğunuzun kendi isteklerini açık bir şekilde ifade etmesini engellemiş olursunuz.

Gençler, ergenlik döneminin de etkisiyle kendilerini belirsizlik içinde hissederler. Bu dönemde meslek seçimi yapacak gençler kadar aileler de kaygı yaşarlar. Doğal olarak çocuklarının geleceğiyle ilgili endişe duyarlar. Bu kaygı, çevredeki insanların neler düşüneceği, ekonomik olanakların sınırlı olması, gerek dünyadaki gerekse kişilerde olan değişimlerden doğan belirsizlikler, popüler kültüre uyum sağlama isteğinden kaynaklanır. Gençlerin çoğu kez lise, meslek ve üniversite tercihlerini ailelerine bıraktıklarını ve sorumluluğu kendi üstlerine almadıklarını görüyoruz. Sizler, meslek seçimi ve tercihler döneminde çocuklarınızın yanında olarak onları olumlu yönlendirmelisiniz.

Çocuklarınızla bu dönemde yaşayacağınız çatışmaları önlemek için onlarla etkin iletişim kurmak, karşılıklı olarak kaygıları paylaşmak sizin ve çocuğunuzun birbirini daha iyi anlamasını sağlar. Bu dönemde çocuğunuzu, yalnızca kendi isteğiniz veya çevrenin etkisiyle yönlendirmemeniz oldukça önemlidir. Pek çok aile, çocuklarına para ve prestij getirecek ya da onlardan kendi aile işlerini devam ettirecek meslekler seçmelerini ya da kendi istedikleri liseleri tercih etmelerini ister.

Ancak insanların ve çevrenin sürekli bir değişim içinde olduğu unutulmamalıdır. Çevrenin ve kişilerin talepleri doğrultusunda para ve prestij kavramları değişir ve farklı mesleklere kayabilir. Aile işlerini kapsayan meslekler ise ailenin genç bireyin özellikleriyle örtüşmeyebilir ve onların gelecek taleplerini karşılamayabilir. İlk adım kendini tanımaktır. Çocuklarını yakından tanıyan kimseler olarak, onların kendi ilgi ve yeteneklerini belirlemelerine bu anlamda geribildirimler vererek yardımcı olabilirsiniz. Meslek ya da lise türü seçiminin, çocuğunuzun kişilik özelliklerine uygun olmasına dikkat edin. Örneğin, hukuk okumak isteyen bir öğrencinin fen lisesi tercihi yapması öğrencinin daha sonra hukuk bölümünü kazanmasını neredeyse olanaksız hale getirecektir. Üniversite tercihlerinde de çocuğunuzun gelecekte iş yaşamından neler beklediğini ve kişilik özelliklerini dikkate almasını sağlamalısınız.

Diğer bir adım ise lise türlerini meslekleri ve üniversiteleri tanımaktır. Bu adımda da rehberlik görevini üstlenebilirsiniz. Lise türlerini, meslekleri ve üniversiteleri çocuğunuz için araştırmak yerine, onun bunları kendi başına araştırmasını sağlayacak yöntemleri çocuğunuza göstermeniz daha etkili olabilir. Bu araştırmalar lise, meslek ve üniversiteleri tanıtıcı kitaplardan, ilgili İnternet sayfalarından ve çevredeki meslek sahipleriyle yapılabilecek görüşmeler içerir. Ayrıca onunla birlikte tercih etmeyi düşündüğü liseleri ve üniversiteleri gezebilirsiniz.

Tercihler sırasında temel teknik bilgileri öğrenmeniz gerekir. Bu bilgiler baraj puanları, en fazla kaç tercih yapılabilir ve temel tercih sıralaması nasıl yapılabilir. Tercih döneminde çocuğunuza yapacağınız en uygun davranış, onun yanında olduğunuzu ve kararlarını desteklediğinizi belirtmek ve en önemlisi bunu ona hissettirebilmektir.

2011 tercihte devlet üniversiteleri önde

2011’de toplam 14.825.524 tercih yapıldı. Bu tercihlerin yüzde 92,90’ı (13.773.086 tercih) devlet üniversiteleri için, yüzde 6,70’i (993.562 tercih) vakıf üniversiteleri için, yüzde 0,40’ı (58.906 tercih) KKTC ve yurt dışı üniversiteleri için gerçekleşti. Toplam 14.825.524 tercihin yüzde 30,27’si (4.487.856 tercih) ilk 5’te vakıf üniversitelerini seçti.

13.773.086 toplam devlet üniversiteleri tercihinde İlk 5 oranının yüzde 29,96’sı (4.126.874 tercih), 993.562 toplam vakıf üniversitelerinde yüzde 34,22’si (339.954 tercih), 58.906 toplam KKTC ve yurt dışı üniversitelerinde yüzde 35,70’i (21.028 tercih) olarak gerçekleşti.

Adayların yarısına yakının ise 10 ve üzeri tercihlerde yoğunlaştığı görülüyor. Tercihlerin yüzde 50,78’i (7.527.684 tercih) 10 ve üzeri (10-30 arası) tercihlerde toplandı.

13.773.086 toplam devlet üniversiteleri tercihinde 10 ve üzeri tercih oranı yüzde 51,29’u (7.0641.771 tercih), 993.562 toplam vakıf üniversitelerinde yüzde 43,95’i (436.650 tercih), 58.906 toplam KKTC ve yurt dışı üniversitelerinde yüzde 45,59’u (26,857 tercih) olarak gerçekleşti.

YARIN: - Tercihlerinizi şansa bırakmayın.
- Önce istediğiniz bölümü belirleyin.
- Tercih sıralamasında puan derinliği

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.