Bugün son testleri çözün yarın güzel hayaller kurun
.
Bugün son gün. Defter kalem yok. İnsanlarla bir arada bulunun. Sınavdan hiç söz etmeyin. Başka konulardan konuşun. Güzel günlerin hayalini kurun.
YGS için yapılan tanımlardan belki de gerçeği en iyi yansıtanı; ‘YGS, bir hazırlık sınavıdır’ olanıdır, yani LYS’lerden önce yapılan ‘hazırlık sınavı’. Şu anda mevcut üniversiteye giriş sisteminin birinci aşaması bu pazar günü yapılacak. Öğrenciler açısından sistemin ilk aşaması ve ilk örneği olmasından dolayı bir heyecan sebebidir. Ancak unutmamak gerekir ki, Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde, yaklaşık yüzde 28 ila 40 katkısıyla böyle bir deneyim yaşamak sizi iyi motive edecektir. Başarısızlık riski bizim kaygımızı artıran temel nedendir. Kaygımız ise performansımızı olumsuz yönde etkiler. Hepsi birbirine bağlı bu süreçlerin en başında sınavın tanımı yer alır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na ne anlam yüklüyorsunuz hayatınızın sınavı olarak mı görüyorsunuz, yoksa aşılması gereken bir sınav olarak mı görüyorsunuz?
YGS’de beklentinizin altında bir sonuç çıkarsa, sakın yelkenleri suya indirmeyin, önünüzde eksiklerinizi telafi edeceğiniz koskoca 2 ay var oturun muhasebenizi yapın, planınızı programınızı yapın tekrar yola koyulun.
Geçen iki yılda çok farklı sonuçlarla karşılaştık. Adayların pek çoğu YGS’yi şöyle değerlendirdi: “YGS’e beklediğim gibi geçmedi, burada yapamazsam, LYS’de hiç yapamam!”
Böyle düşünen adaylar çok büyük hata yaptı hata yaptıklarını da LYS’den çıktıktan sonra anladılar, ama iş işten geçmişti. LYS’de beklediklerinden daha iyi bir sonuç aldılar, ama bu kez daha iyi hazırlanmadıklarına, olaya motive olmadıklarına, işe sıkı sarılmadıklarına yandılar; ama geçmiş olsun...
YGS’den sonra bir ay çalışamayan, çalışmayı bırakan adaylar bile oldu onları tekrar motive edebilmek için canımız çıktı. Neymiş efendim, ‘YGS istedikleri gibi geçmemiş’. Sınava son bir ay kala toparlandılar, o da yetmedi tabii. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Kafalarını taşlara vurdular, ‘ne yaptık biz’ dediler çünkü LYS iyi geçmişti. Çalışsalardı, daha da iyi geçecekti. N’aptılar? Cevap: KENDİ ÖNLERİNİ KESTİLER!
Bazıları da şımardı, hemen havaya girdi ‘bu iş oldu’ dedi. Bu iş, ‘ne oldu, ne de bitti’ sadece daha ilk basamağı geçtik. Bu sınav nasıl geçtiyse geçti, yapmanız gereken tek şey var: İlk birkaç gün dinlendikten sonra hemen yola koyulmak, eski defterleri kapatmak...
Kaldı, 2 gün girdik son 2 güne. Bunu heyecanınızı artırmak için söylemiyorum. Demem başka... Bu son günlerde yalnız kalmayın, yani kendi başınıza kalmayın insan arasına karışın. Kendi başınıza kalırsanız, ne olacağını çok iyi biliyorum, oturup ‘kuracaksınız’. ‘Kazanacak mıyım, kaybedecek miyim’ falı açacaksınız. İnsan yalnız kalınca hep felaket senaryoları yazar, hep karamsar düşünür, düşüncelerin yüzde 80’i hep olumsuzdur. Onun için yalnız kalmamaya gayret gösterin. İnsanlarla bir arada bulunun, ama insanlarla habire sınavı konuşmayın; hatta sınavdan hiç söz etmeyin, başka konulardan konuşun.
Bugün de de deneme sınavı çözebilirsiniz, bir sakıncası yok; ama sınavla kavga etmeden! N’olur, gözlerinizi yapamadıklarınıza değil, bir kez de yapabildiklerinize çevirin. Gerçek sınavda daha kolay sorularla karşılaşacaksınız, inanın bana!
Son gün, cumartesi günü sınav mınav yok defter kitap da yok, hiçbir şey yok. Güzel günlerin hayalini kurun. Eee, her güzel şeyin bir bedeli vardır hem iyi olacak, hem güzel olacak hem de fazla yorulmadan ve fazla sıkıntı çekmeden olacak!
Nasıl olacak bu?
Yok öyle şey hayatta da yok, sınavda da yok!
Bunun bir bedeli var, o da biraz çalışmak, biraz yorulmak...
O kadar da olsun artık!
YGS puanlarının LYS puanlarına katkısı
MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 177 puanı YGS’den geliyor, yani toplam puanın yüzde 35’ini YGS puanları oluşturuyor.
TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 160 puanı YGS’den oluşuyor, yani toplam puanın yüzde 32’sini YGS puanı oluşturuyor.
TS-1 ve TS-2 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 140 puanı YGS’den geliyor, yani toplam puanın yüzde 28’ini YGS puanları oluşturuyor.
Özetlersek, YGS’nin LYS puanlarına katkısı puan türlerine göre değişmekle birlikte, yaklaşık yüzde 28 ila 40 arasında değişiyor. Bunlar oldukça yüksek ve önemli oranlar. YGS, asla hafife alınmayacak, ciddiyetle yaklaşılması gereken bir sınav. YGS‘yi ‘nasıl olsa aşarım, o kadar önemli bir sınav değil’ olarak değerlendirmeyin Bu sınavdan olabildiğince fazla puan çıkarıp, LYS’lere avantajlı bir şekilde girmeye çalışın.
YARIN: Kısa yoldan puan hesabı (diğer puan türleri), son gün ne yapalım, sınav için son uyarılar