Şampiy10
Magazin
Gündem

Bu meslekleri seçerseniz işsiz kalmazsınız!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bu meslekler var ya, harita mühendisliği ile metalurji ve malzeme mühendisliği; benim en favori bölümlerim. Bu meslekleri tek geçerim. Bana tercihe gelen öğrencilere mutlaka tavsiye ederim.

Neden mi?

Haydi açıklayayım...

İki yıl önceydi, programdan sonra Harita Mühendisleri Odası Başkanı aradı. Meslekle ilgili bilgiler verdi. ‘Bizim meslek, iş garantisini yüzde 100 veren bir meslek’ dedi. ‘Bir 10 yıl daha bu garanti devam eder. Çalışma alanı kamu ağırlıklı gibi gözükse de özel sektörde çalışan mezun sayımız bir hayli fazla. Aman cocuklara bunu iletin hocam’ dedi.

Uzaktan algılama, uydu sistemleri, GPRS, haberleşme vb. alanlar, günlük yaşantımızın bir parçası. Aman diyeyim, bu bölümü göz ardı etmeyin...

Yıl 1999, gecenin 2’si, yer İTÜ. Malum, tercih yapıyorum gene...

Karşımda bir bey, belli görmüş geçirmiş...

‘Hocam, acele etme. Herkes gitsin, bizim çocuğun tercihlerini rahat rahat yaparız’ dedi.

Neyse, sıra ona geldi. Çocuğunun İTÜ’deki bu bölüme girmesini istiyor ama çocuk da ucundan kıyısından burayı kaçırıyor. Maden’e soktuk. Bir yıl sonra da buraya geçiş yaptı. ‘Neden bu bölüm’ dedim. ‘Hocam, ben bu alandaki Avrupa’nın en büyük üçüncü fabrikasında CEO’yum. Çocuklar bu bölümü bilmiyor. Halbuki çok şey kaçırıyorlar. Onlar herkesin bildiği malum mühendislik dallarını tercih ediyorlar. Ben, bu işi bilen bir kişi olarak bu bölüm mezunlarını arıyorum ama bulamıyorum. Çünkü hepsi bir yerlerde çalışıyor. Üstelik iyi koşullarda çalışıyorlar’ dedi. Daha sonra Atamer Bey’e ben çok stajyer öğrenci gönderdim. Sağolsun, onların hepsine staj olanağı sağladı. Sözünü ettiğim fabrika Gebze’de, tam yolun üstünde. Türkiye’nin en büyüğü, Avrupa’nın üçüncüsü. Bu bölümü tercih edin, sonra teşekkür edersiniz. Peki, bu bölüm bayanlara uygun mu?

Bunu da sormuştum. Cevap aynen şöyleydi: ‘Hocam, adı mühendislik oldu mu, zaten bir zorluğu içinde barındırıyor. Ama bunlar proje insanları. Tulum giyip de işçi gibi çalışmıyorlar. Korkmasınlar.’

***


Bence bu çocuklar niteliği bozmaz!

Çocuklardan gelen iki yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Benden geçer not aldılar. Bakalım sizden kaç alacaklar?

- E. Ertan: Sadık Hocam, Allah sizden razı olsun. Bu baraj konusunda bize çok yardımcı oluyorsunuz. Yemin ederim ramazanım zehir oldu. Bir haftadır ölü gibi geziyorum. 2 puanla barajı kaçırdım. Ailemi bir kez daha yıktım. Bir senedir çalışıyorum, meslek liseliyim. Hayatımda hiç görmediğim konulara, yani LYS konularına 2 ay gibi kısıtlı bir zaman olmasına rağmen gece gündüz çalıştım. Tabii bu bir bahane olmamalı. Hatanın büyüğü bende. Ancak geçemedim işte. Lütfen bu işin peşini bırakmayın. Anlamıyorum boş sıraları görünce çok mu mutlu olacaklar. Biz zaten doktorluk, mühendislik istemiyoruz. Ayrıca formasyon kalktı. Fizik, kimya, biyoloji bölümleri resmen yokları oynayacak. Hiç değilse o bölümler dolar. Sizden rica ediyorum. Bunu sık sık dile getirin.

- U. Ersoy: Helal olsun abi, ‘Şaka mısınız siz’ başlıklı yazınızı okudum. İçimdekileri yazıya dökmüşsün. Ben de kaç gündür forumlarda sizin söylediklerinizi savunuyorum ama bazıları gelip barajı geçemeyen adam üniversiteye gitmesin mantığıyla insanı çıldırtıyor. Sanki mükemmel eğitim veriliyor da nitelikli öğrenci istiyorlar üniversitelere. Ne kadar insan okursa o kadar iyidir. Kötü eğitim verilen üniversitelerde bile insan eski haline göre çok gelişebilir. En azından hiç okumamasından daha iyidir. YÖK’ün bu saçma tavrını anlamıyorum, takmışlar niteliğe. Senden ricam bu konuyu gündemde tutman. Benim fizik mühendisliğine sıralamam tutmasına rağmen barajın altında kaldığım için gidemeyeceğim. Böyle binlerce kişi var. Yazık bu insanlara. Geçen sene 240 puanla girelen bir yere sıralamam tutuyor. Düşünün, bu sene sınav zordu bir de...


YARIN: Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret, Uluslararasi Lojistik

*****


SORULARINIZ VE YANITLARI

- M. Cansu: MF-3 16000. Eczacılık tercihi yapacağım. Yeni kanun beni korkutuyor. Fizik tedavi mi yazmalıyım? Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP: Sevmek, zorluklarla mücadeleyi de gerektirir. En ufak bir zorlukta pes edeceksek bu işin sonu gelmez. Kanunlar, Allahın emri değildir. Kanunlar değişebilir, şartlar bunu değiştirebilir. Önemli olan siz tercihlerinizi değiştirmeyin.

- K. Temel: MF-4 sıralamam 59620. İTU Fizik Mühendisliği’ni tercih edeceğim. İngilizce olmazsa Türkçe istiyorum. Sizce olur mu?

CEVAP: Tükçe olan bölümü kazanacaksın, İngilizce’yi yakalamanız oldukça zor görülüyor.

- O. Erarslan: MF-4 sıralamam 88667. İnşaat Mühendisliği düşünüyorum. Süleyman Demirel Üniversitesi 78900, ikinci öğretimi ise 96100 ile kapatmış. Tercih listesinde arka arkaya yazsam yanlış yapmış olur muyum? İkinci öğretimin gelme ihtimali nedir?

CEVAP: Arka arkaya yazdığınızda yanlış yapmış olmazsınız, ikinci öğretimi kazanacaksınız.

- L. Karakaya: TM-2 sıralamam 9528. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ikinci öğretimi mi yoksa Marmara Üniversitesi’ni mi daha öne yazmam gerekir? Ben İstanbul Üniversitesi’ni daha çok istiyorum. Çıkmaması gibi bir durumda Marmara Üniversitesi de otomatikman eleniyor mu?

CEVAP: Marma Üniversitesi (MÜ) derken, gündüz öğretimini söylemek istiyorsunuz herhalde. MÜ Hukuk’un puanı, İÜ Hukuk’tan (İÖ) daha yüksek. İÜ Hukuk’u (İÖ), Marmara’nın üstüne yazdığınızda, zaten burayı kazanacaksınız. Diğerini alta yazmanın bir anlamı yok. Üste çıkmasını istemiyorsanız, o zaman hiç yazmayın.

- Ö. F. Babür: Kardeşimin sıralaması MF-4 39 bin. Gediz Üniversitesi tam burslu İç Mimarlık oluyor. Burayı tavsiye eder misiniz? Yoksa Karabük Üniversitesi Mimarlığı mı tavsiye edersiniz? Bir de Isparta (35 bin) Trakya (37800) mimarlık olma ihtimali nedir?

CEVAP: Gediz Üniversitesi oluyorsa, olsun. Tavsiye ederim. Burslu olması, yabancı dil desteği, çift anadalı, yandalı, Erasmus’u, daha az öğrenci, daha çok emek... Daha iyi olacaktır. Isparta ve Trakya için bir şeyler söylemek zor. Sınırda bir yerdesiniz. Olabilir de...

SORUN YANITLAYALIM: sgultekin@gazetevatan.com

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.