Bu meslekleri seçen aç kalmaz!
.
Yetenek ve ilgilerine uygun meslek seçen bireylerin işlerini severek yaptıklarını ve mesleki başarılarının her gün biraz daha arttığını, buna dayalı olarak daha verimli ve mutlu bir yaşam sürdürdüklerini görüyoruz. Bu konuda doğru karar verebilmek için meslekleri ve kendinizi iyi tanımalı, seçeceğiniz mesleğin kendinize uygunluğunu ölçmelisiniz.
Yönetim Bilişim Uzmanı
Günümüzde bilgisayarın evlerimize, hatta ceplerimize kadar girdiği düşünüldüğünde bilişim ve ağ sistemlerinin çalışması sırasında karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi noktasında teknolojideki gelişmelerin izlenmesi, donanım ve yazılımların güncel verilerine ulaşılması önemlidir. Bölüm mezunlarına giderek artan bir gereksinim vardır.
Endüstri Mühendisliği
Hem iyi bir mühendislik hem de yönetim eğitimi alan endüstri mühendislerine ürünün hammaddeden eşyaya dönüşme sürecinde zaman ve kullanılacak iş gücünün belirlenmesi, işletmenin devamlılığının sağlanmasında kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerin belirlenmesi ve uygulamaların planlanmasında ihtiyaç var.
Uluslararası Finans- Uluslararası Ticaret Uzmanlığı
Dünya ekonomisindeki gelişmelere bakıldığında refahın kaynağının; mal, hizmet ve sermaye hareketleri olduğu görülmektedir. Uluslararası gelişmeler, refahın artması yolunun ticaretten geçtiğini göstermekte. Uluslararası gelişmeleri izleyen, bunu ülke çıkarları ile birleştiren, küresel rekabete açık, büyük düşünen, ülkemizin potansiyelini değerlendirirken uluslararası rekabette ön plana geçilmesini hedefleyen uzmanlara ihtiyaç giderek artmakta.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı
Hareket ve fonksiyonların çeşitli nedenlerle tehdit edildiği durumlarda kişinin bağımsız hareket edebilme ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini artırmasında fizik tedavi uzmanlarının uygulamaları önem kazanmıştır. Bu sayede kişinin toplumsal yaşamdan kopmaması, en azından günlük yaşantısına devamı sağlanmış olacak.
Mekatronik Mühendisliği
İnsanoğlunun, yaşadığımız kolaylıkların giderek artması için teknolojiden beklentilerinin had safhaya ulaştığı gözlemleniyor. Yaşamımızı kolaylaştıran teknoloji ürünlerininse daha karmaşıklaşmakta ve bu ürünün tasarımından kullanım aşamasına kadar disiplinlerarası bir çalışma sonucu ortaya çıktığını görüyoruz. O yüzden de makine, elektrik, elektronik disiplinlerinin birlikte sunulduğu mekatronik alanından mezun uzmanlara da bu süreçte ihtiyaç arttı.
Moleküler Biyoloji ve Genetik - Biyoteknoloji Uzmanı
Teknolojik gelişmelerin tıp alanına yansımaları gözlendiğinde dijital gen haritaları ve tek gen üzerinden bilgi alınarak yazılacak kodların çeşitli hastalıkların tedavi sürecini belirleyeceği ve bu uygulamaların da insan sağlığının devamı ve niteliğinin artmasıyla sonuç vereceği hesap edildiğinde bu bölüm mezunlarının önemi ortaya çıkıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde moleküler düzeyde ve biyoteknolojide genetik mühendisliği tekniklerinin gelişmeleri 21. yüzyılın “biyoloji çağı” olacağı görüşünü yaygınlaştırıyor.
Psikoloji
Modern insanın karmaşık sosyal ilişkileri ve kendi ile kurduğu olumlu diyalogları sağlaması, toplumdan izole yeni nesillerin artmaması, mutlu olan ve mutlu edebilen bireylerin sayısının artması için yardımcı tampon mekanizma psikologlarca sağlanacağından psikoloji insan var oldukça değerini koruyacak ve değeri daha da artıracak.
‘İTO’nun varlığı en önemli özelliğimiz’
Üniversite sınavlarının ardından üniversite adaylarını tercih heyecanı sardı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, adaylar için 18 Temmuz’a kadar ‘Tercih Günleri’ düzenliyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar, üniversite adaylarına tercih yaparken hassas davranmalarını tavsiye etti. Geçtiğimiz günlerde Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini Erhan Erken’den devralan İbrahim Çağlar, öğrencilerin zor bir sınav dönemi geçirdiklerini söyleyerek, “Şimdi tercih zamanı. Adayları üniversitemize de bekliyoruz. Üniversitemize bu sene 1350 öğrenci alacağız. Bizi diğer üniversitelerden ayıran en önemli özellik, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) varlığıdır” dedi.
SORULAR-YANITLAR
- TM öğrencisiyim. Bu sene sınava girdim. Öğretmen olmak istiyorum, ama okul öncesi öğretmenliği mi sınıf öğretmenliğimi karar veremiyorum. Sizce hangisi daha iyi, hangisinin ileride atanması daha kolay? İzel A.
- ‘Hangisi daha iyi’ cümlesi pek olmamış, ikisi de iyi. Öğretmenlik ‘gönül işi’dir, öğretmen olacak kişi için ‘öğretmenlik’ zaten iyidir. Burada biraz ‘kendini garantiye alma’ duygusu ağır basıyor galiba... Neyse, ikisi de ‘iyi’! Sizin gibi düşünüyor olsam, Okul Öncesi Öğretmenliğni tercih ederdim!
- MF-3 sıralamam 19361. Bu sene artan kontenjanlar beni ne kadar etkiler. İki bin üstümdeki bir yere girebilir miyim? Ataturk Üniversitesi diş hekimliği ya da İstanbul Üniversitesi fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerine girme ihtimalim var mı?
T. Demirel.
- Geçen yıl Atatürk Üni. Diş Hekimliği 17.400, İstanbul Üni. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 17.990’ncı sıradaki adayları almış. Bu yıl kontenjanlar arttı, ancak bu iki bölümün çok tercih edildiği de malumunuz... Aradaki fark çok değil gibi gözükse de, yine de ben temkinli düşüneceğim ve alternatiflerinizi artırmanızı tavsiye edeceğim. Yanılmayı dilerim, ama pek mümkün değil gibi geliyor bana...
- Hocam MF-4’de 46 bin sıralamam var. Bölüm olarak, endüstri veya inşaat düşünüyorum. Genel olarak vakıf düşünüyorum, fakat seçtiğim üniversitenin etiketinin de iyi olmasını istiyorum. Bu durumda benim incelemelerimle üç üniversite arasındayım, İTÜ Sunny inşaat programı, Sabancı Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi. Sabancıda inşaat yok endüstri var. Özyeğin hakkında fazla bilgim yok. Sizin yorumlarınıza çok ihtiyacım var. Sabancıyı burssuz kazanıyorum, Özyeğin ise %50 burslu. Benim sıkıntım, daha uygun olmasını isterken etiket kaybetmemek. M. Genç.
- Sevgili kardeşim, senin tercihin, benim tercihimdir; öncelikle buna güven. Konuyu fazla uzatmayacağım, kısa ve net konuşacağım: Özyeğin’i seç, seneye de bana teşekkür et!
YARIN: Meslekler -2