Şampiy10
Magazin
Gündem

Bir sayfadaki soruları çözüp yanıtlarını öyle işaretleyin

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yarın YGS günü. Bugünü en iyi şekilde değerlendirmek ve sınavda başarılı olmak istiyorsanız aşağıdaki önerilere dikkat ediniz.

Ne güzel, bir sınav günü daha geldi çattı! Bütün yıl gösterdiğimiz gayretin karşılığını alma günü yarın. Sınavı sevin, sınavla kavga etmeyin. Ne güzel ki, böyle bir sınava girebiliyorsunuz. Bir düşünsenize, 80 milyonluk bir ülkede bu sınava katılabilen insan sayısı sadece 2 milyon 180 bin kişi. Bunlardan yaklaşık 450 bini lisans bölümlerine, 450 bini de önlisans programlarına alınacak; yani 80 milyonda 900 bin kişi ayrıcalıklı olacak. Bunların dünya görüşleri farklı olacak, kariyerleri farklı olacak, gelirleri yüksek olacak, çocuklarını daha farklı yetiştirecekler vb. Bütün bunları sağlayacak olan, pazar günü katılacağınız sınav; bütün bu güzellikleri sağlayacak olan şey, nasıl kötü bir şey olabilir ki! Sevin sınavı!

MUTLU SINAVLAR...

SON İPUÇLARI

Sınava sayılı saatler kaldı... Olaya bir de şu açıdan bakmaya ne dersiniz: LYS öncesinde böylesine kolay bir sınava girmek, sizler için oldukça avantajlı bir durum. Bu sınavı, bir antrenman maçı olarak yorumlayın. Kolay bir rakip, iyi hazırlanmışsınız, olayı ciddiye alıyorsunuz, bütün şartlar lehinize; daha n’olsun...

Şimdi birkaç ipucu daha vereceğiz sizlere, bunlara dikkat ettiğinizde, daha bir güzel geçecek sınavınız...

UYKU TUTMAZSA...

Varsın tutmasın! Öncelikle şunu belirteyim: Normalde kaçta yatıyorsanız, sınavdan bir önceki gece de yine aynı saatte yatın; ne daha erken, ne daha geç! Hayatınızın normal akışında bir farklılık yapmayın. İdeali o gece uyumaktır, ancak uyuyamazsanız panik yapmayın; uyuyamamayı dert etmeyin. Merak etmeyin ertesi gün sınavda uyuklamazsınız, bildiklerinizi birbirine karıştırmazsınız. Bir gecelik uykusuzlukla bir şey olmaz, bir yıllık çabalar boşa gitmez... Sınav anında değil beyniniz, tüm hücreleriniz tetikte olacak. Sorular önünüze koyulduğu zaman, ne uyku sorununuz kalır, ne de başka bir sorununuz; gözleriniz faltaşı gibi açılır...

SINAVINIZ GEÇERSİZ SAYILMASIN

- Geçen yıl 493 adayın sınavı geçersiz sayıldı. ÖSYM, adayları sınav kurallarına uyulması konusunda uyardı. İşte o kurallardan bazıları:

- Giriş için nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu yanınıza almayı unutmayın. İşyeri, öğrenci kimliği, ehliyet gibi diğer belgelerle YGS’ye giremiyorsunuz.

- Telefonu, kol saati, anahtarlık ve cüzdan gibi eşyalarınızı asla yanınıza almayın. Bunlardan herhangi biri ile salona girersiniz, sınavınız iptal olur.

- Sınav esnasında bilgileri cevap kâğıdı ve soru kitapçığına doğru kodladığınıza emin olun. Cevap kâğıdı ile kitapçığınızın bilgilerinin eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, ad soyad, salon numarası ile sıra numarası bilgilerini doldurmayı unutmayın. Soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki alanına yazıp kodlamanız gerekiyor.

- Sınavda konuşmayın, kopya çekmeyin veya vermeyin.

- Görevlilerine soru sormayın.

- Sonunda soru kitapçığını ve cevap kağıdını sayfaları eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim edin.

- Kâğıdı kullanmayın veya soruları ve cevapları başka bir kâğıda asla yazmayın.

- Silgi gibi alışverişlerde bulunmayın.

- Süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeyin.

SINAV BAŞLADIĞINDA...

Sınav başladığı anda tüm bildiklerinizi unuttuğunuz hissine kapılabilirsiniz, sanki beyninizde hiçbir şey kalmadı gibi gelebilir. Doğaldır, bu hisse kapılan sadece siz değilsiniz; bu satırları yazan bende de aynı şeyler oldu, o duyguyu ben de yaşadım. İlk soruyu çözdüğünüz anda bu duygu kendiliğinden ortadan kalkacak, inanın bana!

İLK SORUYU ÇÖZDÜĞÜNÜZDE...

Doğru cevabı bulduğunuz halde eliniz bir türlü yanıt kağıdına gitmeyecek; soruyu tekrar çözmeye başlayacaksınız, yine aynı yanıtı bulacaksınız, değişen bir şey olmayacak. Artık kaçamak noktanız kalmadı, eliniz mahkum işaretleyeceksiniz, ama yine de içinize sinmeyecek; ‘vardır bu işte bir bit yeniği’ diyeceksiniz. Demeyin... Boşuna zaman kaybetmeyin, sınavı gözünüzde çok büyüttünüz ya; nedeni ondan! ‘Böylesi büyük bir sınavda, böyle kolay soru sormazlar’ diye düşüneceksiniz, ama bu düşünce size boşuna zaman kaybettirecek, aynı soruyu bir kez daha çözdürecek. Güvenin kendinize biraz...

SINAV NE İSTİYOR?

YGS bilindiğinin aksine sadece 9’ncu sınıf bilgilerini değil, ortaöğretim bilgilerini kapsıyor. YGS soruları, öğrencilerin temel bilgilerini sorgulayan türden ve ağırlıklı olarak ilköğretim ikinci kademeyi kapsıyor. Türkçe soruları okuma ve anlama ağırlıklı, matematik temel işlem bilgileri ağırlıklı sorulardan oluşuyor, fen bilimleri soruları temel ilke ve kavramlarıyla düşünme becerilerini yokluyor. Dolayısıyla öğrencilerin sınavdan korkmalarını gerektirecek bir durum yok!

YANITLARI İŞARETLERKEN...

Soruları tek tek yanıt kağıdına işaretlemek, dikkat ve zaman kaybına neden olur. Neden mi? Bir düşünsenize, kafanız 160 kez sorulara, 160 kez de yanıt kağıdına gidecek. Bu geliş gidişler hem dikkatinizin dağılmasına, hem de zamanınızın boşa geçmesine neden olacak. Tüm soruların bir seferde yanıt kağıdına geçirilmesi de son derece riskli bir durum. Nedeni şu: İşaretlerken bir kaydırma yaparsanız, ondan sonraki tüm yanıtlar kayar; felaketi bir düşünsenize... Başka bir şey daha var: Tüm soruları işaretlemek için kalan zamanı ayarlamak da oldukça zor olsa gerek... Bu işlem için son kaç dakikayı ayıracağız, ya ‘süre doldu’ derlerse!

En iyisi... Soruların yanıtlarını sayfa sayfa yanıt kağıdına geçirmek. Böylelikle hem kaydırma riskini en aza indirgemiş olursunuz, hem dikkatimizin dağılmasını önlemiş olursunuz, hem de zamanı daha verimli kullanırsınız...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Gelecek mesleki eğitimde!
  2. Canım acıdı!
  3. Formasyon konusunda kafalar karışık!
  4. Dikkatli olun!
  5. Destek ve sabır şart!
  6. Artık icraat zamanı!
  7. Uzman ne diyor?
  8. Tercihler hatalı mı?
  9. Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
  10. Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.