Allah çarşınıza pazar versin; yolunuz açık olsun...
.
YÖK, baraj 180’de kalacak dedi. LYS’de baraj puanının 180’den 165’e düşürülmesinin gündemde olmadığını açıkladı.
Biz, üzerimize düşen görevi fazlasıyla yerine getirdik; soruna parmak bastık, çözüm önerisinde bulunduk, kamuoyunun dikkatini çektik, kontenjanlar boş kalacak dedik, gafil avlandığınız, öngöremediğiniz konuya parmak bastık, çocuklar okusun istedik, yüzde 20 oranında artırılan kontenjanlar heba olmasın istedik, 400 bin çocuk daha topluma yararlı olsun istedik...
Nafile, sen ne dersen de; hoca bildiğini (bildiği kadarını) okur... Değişen bir şey olmadı, konuyu gündeme bile almadılar.
Saygıdeğer Yökçüler,
Kontenjanlar boş kaldığında bunun vebalini kim ödeyecek, hiç olmazsa bunu bir gündeme alsanız! Bir ay sonra bu durumla karşılaşacaksınız, biz şimdiden söyleyelim. Sonradan 2-3 ek yerleştirme yapmanın bir anlamı yok, çünkü ortada çocuk olmayacak.
Sayın Başbakanım,
Siz, halden yoldan anlayan bir kişisiniz; şu olayı incelemenizde yarar var. Geçen yıla nazaran 400 bin çocuk barajın altında kaldı. Kontenjanlar yüzde 20 arttı, buraya kimleri yerleştirecekler? Vakıf üniversiteleri zorda kalacak, devlet üniversiteleri dolmayacak; çocuklar da okumak istiyor. O zaman sorun ne? Sorun, hesap kitap bilmemezlik...
Artık benim diyecek bir şeyim kalmadı; gerisi laf ü güzaf...
Tercihler konusunda birkaç tavsiye...
Anneler ve babalar; bunlar bizim yavrularımız, ama onlar ‘biz’ değiller. Onlar bizim jokerimiz de değiller; hani zamanında olamadığımız şeyleri telafi etme unsuru da değiller. Bırakın kendi kararlarını kendileri versinler. Şöyle düşünmeyin: Kendi haline bırakırsak ya ... gider ya da ... gider! Yok böyle bir şey, ortada kötü bir şey yok ki seçsinler! En iyisi, kişinin sevdiği şeyi seçmesi, onla bütünleşmesiidir. Eminim bunu iyi niyetle yapıyorsunuz, onun iyiliği için yapıyorsunuz, ama kesinlikle yanlış yapıyorsunuz. Bilgi verin, ama ısrarcı olmayın; bilgi verin, sınırı aşmayın, zorlayıcı olmayın...
Vakıf üniversitelerini ve şehir dışını yazma konusunda karar size ait, buna katılıyorum; her ikisinin de maddi manevi boyutu var, doğru. Meslek seçimi konusunda kararı kendisine bırakın ve kenara çekilin.
Puan zayii olmasın diye düşünmeyin. Puana göre tercih yapılmaz, sonra çok yanarsınız. Evet, cebimizdeki paraya göre alış veriş yapılır, ama puana göre bölüm seçilmez; ikisi birbirinden çok farklı şeyler. Sevdiğiniz bölüme ulaşıyorsanız, bırakın ‘üstü kalsın’, puan fazlalığıyla girin...
Puana göre mi, yoksa sıraya göre mi tercih yapacağız? Sıraya göre tercih yapın, benim tavsiyem bu doğrultuda. Puanlar değişkendir, ama sıralama fazla değişmez. Kendi sıranızla tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlere geçen yıl yerleşen en son adayın sırasını kıyaslayın; böyle yaparsanız daha az yanılırsınız.
Kendi sıramızın ne kadar üstüne çıkmalıyız? Diyelim Ahmet’in MF-4 sırası 48565 olsun. Ahmet’in 30 tercihten az tercihi varsa, yani yeri varsa, ilk tercihini 20 binlerden başlatmasının bir sakıncası var mı? Yok! Olmazsa olmasın, yazdık olmadı deriz. Olmayacağını biliyorduk, aklımızda kalacağına kağıtta kalsın dedik, yazdık... Var mı, itirazı olan? Yok, olmamalı... Eğer Ahmet’in yeri yoksa, yani tercihleri 30’dan fazlaysa, o zaman fazla uçmayalım derim. Bu durumda 38 binlerden tercihini başlatabilir. Gelelim en son tercihe...
Bunu söylemek zor, buradaki yaklaşımınız şöyle olmalı: Yazacağınız en son tercih, kazandığınızda asla pişman olmayacağınız yer olmalıdır, bir daha sınava girmek istemediğiniz yer olmalıdır.
Sorularınız ve yanıtları
- C. Özsefil
Özel bir üniversiteye tam burslu giden bir öğrenci başka bir kurumdan burs alabilir mi ?
CEVAP: Ne yazık ki olumlu cevap veremeyeceğim. Vakıf üniversitesini burslu kazanan öğrenciyi varlıklı olarak değerlendiren bir anlayış var. Yersiz ve yanlış bir anlayış!
- K. Şahin
İyi günler dilerim. Ben TS-1 den gaz etecilik bölümünü düşünüyorum. Sıralamam 46 bin. Ege Üni. istiyorum ama geçen sene 2. öğretimi 39 binde kapamış. Bu sene AOBP 0.12 il e çarpılıyor, klavuzda ise 0.15’li çarpılmış hali var. Bu sene sıralamada bir düşüş, kayma olur mu acaba ve Ege Üni. girme olasılığım sizce nedir?
CEVAP: Kadir, puanları karşılaştırma, bu seni yanıltır, geçen yılki sırayla, senin sıranı karşılaştır. Yaz, ama ben çok ümitli değilim. İnşallah yanılırım, ama gazetecilik bölümünde fazla bir oynama olacağını sanmıyorum.
- B. Varan
İyi günler. Fen lisesinden bu sene mezun oldum ve sıralamam umduğum gibi gelmedi. Bu sene eşit ağırlıktan girmeyi düşünüyorum, diğer adaylara göre katsayı olarak bir farkım olur mu?
CEVAP: Olmaz, katsayı farklılığı kaldırıldı. O bölüm için senin katsayın, aynen TM öğrencileri gibi olacak, yani AOBP 0,12 ile çarpılacak.
- E. Cağaloğlu
Merhaba. TM öğrencisiyim Y-TM1 başarı sıram 27051. Marmara ve İstanbul Üniversitesi İngilizce işletme için şansım nedir? Teşekkürler.
CEVAP: İstanbul olur, Marmara zor...
- A. Yalımol
Benim sıralamam 260.933 ve MF-4 puanım 170, malesef barajı aşamadım ama normal sıralmalara bakıyorum çok düşük başarı sıralamaları. Yazınızı okdum çook güzel olmuş, elinize sağlık bundan sonra her daim sizin takipcinizim. Bir de siz yazıyı yazdıkdan sonra baraj puanı 180’den 165’e çekileceğini gördüm, doğruluk payı nedir ne zamana düşecek acaba bu yıl uygulanacak mı?
CEVAP: Teşekkürler, bu yıl uygulanması için uğraşıyoruz; bu işin sizin çocuklarınıza kalmaması gerekir!
- G. Birim
MF-4 sıral amam 83500. Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Müh. mü, yoksa Pamukkale veya Isparta’da inşaat mühendisliği mi, buna karar veremiyorum. Genel olarak bana söylenen her iki mesleğin de önünün açık olduğu. Her ne kadar enerji sistemleri bana daha sıcak gelse de, inşaat da kafamı kurcalıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi günler.
CEVAP: Düşüncene saygı duyarım, ama ben önceliği Pamukkale ve S. Demirel İnşaat’a veririm. Karar yine de senin...
- Ö. Ünal
İyi günler, LYS sonuçlarındaki MF-4 sıralamam 53341. Kimya ve endüstri mühendisliği düşünüyorum. İstanbulda yaşadığım için İstanbul öncelikli olmak üzere Ankara ve İzmir düşünüyorum. Tercih sıralamamı hangi aralıkta yapmalıyım ve neye göre sıralamalıyım?
CEVAP: Eğer yerin varsa, tercihlerin 30’u aşmıyorsa, ilk tercihini 40 binlerden başlatmanda bir sakınca yok. Diyeceksin ki, olur mu? Yazmamızın bir bir sakıncası var mı! Olmazsa olmasın, aklımızda kalacağına kağıtta kalsın. Öteki tercihlerin aşağıya kaymasının bir sakıncası var mı? Yok! Kimin puanı yüksekse, hangi sıraya yazarsa yazsın, o kazanır! Öyleyse elini korkak alıştırma. Önce çok istediklerin, sonra ‘olur’ gibiler, en sonra da pişman olmayacakların, yani ‘garantiler’. Anlaştık?
Devam edecek...