Şampiy10
Magazin
Gündem

Gördüğüm en sönük AKP mitingi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Seçim kampanyalarında mitinglerin yeri ve önemi nedir? Her seçim döneminde bu soru sorulur ve alanları doldurabileceğini düşünen partiler mitingleri kampanyalarının merkezine alırken diğerleri “artık mitinglerin anlamı kalmadı” derler. Bu seçimde de aynı olay yaşanıyor, fakat önemli bir farkla: 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesi mümkün olduğunca alanlara çıkmaya çalışan CHP ve MHP bu kez daha tutuklar ve meydanı, düne kadar 11 miting düzenleyen AKP’ye bıraktılar. Nitekim AKP lideri Erdoğan da her mitingde bu durumu ele alıyor ve muhalefeti “siyasetin er meydanı” olarak tanımladığı miting alanlarından kaçmakla suçluyor.

Aynı tartışmanın bir benzeri gazeteciler arasında da yaşanıyor. Mitinglerde, görevlendirilmiş muhabirleri, foto muhabirlerini, kameramanları ve de liderlerin uçağına binip gelmiş yazarları saymazsak gazeteci görmek neredeyse imkansızdır. Birçok meslektaşımız, siyasetin nabzını miting meydanlarında tutmayı çoktan bıraktı ya da kendi yorumlarına göre “aştı”. Çünkü bir mitingi yerinden değil de televizyondan izlemenin yeterli, hatta daha iyi olacağını düşünüyorlar.

Bense aynı kanıda değilim. Dün RP ve FP, bugünse AKP’nin, bu arada diğer partilerin de olabildiğince çok mitingini izlemeye çalışıyorum ve her gittiğim mitingde yeni insanlar tanıyor, yeni şeyler öğreniyorum. Örneğin dün Sakarya Kent Meydanı’ndaki mitingin, bugüne kadar izlediğim onlarca AKP mitinginin en sönüğü olduğunu söyleyebilirim.

Aslında başlangıçta her şey AKP’liler için çok iyiydi. 2004 yerel ve 2007 genel seçimlerindeki Sakarya mitinglerinden -ki her ikisini de izlemiştim- bariz bir şekilde daha büyük bir kalabalık vardı. Sakarya’nın geçmişte Milli Görüş’e, son dönemde de AKP’ye gösterdiği geniş ilgi ve bu seçimlerde en iddialı partinin yine AKP olduğu düşünülürse bu da çok doğaldı. Fakat sonradan birçok şey değişti. Hem Erdoğan gecikti, hem de hava çok kötü bozdu. Sonuçta Erdoğan’ı izlemeye gelmiş olanların önemli bir bölümü şiddetli yağmur altında çok fazla duramayıp meydanı boşalttı ve AKP lideri de konuşmasını kısa kesmek durumunda kaldı.

Çekişmeli yarış

Konuştuğum bazı AKP’liler durumu tamamen hava koşullarına bağladılar ve bir “talihsizlik” olarak nitelediler. Olabilir. Ne var ki önceki Pazar günü Sakarya’ya komşu Kocaeli’nde de AKP mitingi yoğun yağmur altında yapılmış, çok az kişi meydanı terk etmiş, geri kalanlarsa liderleriyle birlikte “beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda” diye slogan atmışlardı. Ardından Erdoğan Nevşehir’de kar altında coşkulu bir kalabalığa hitap etmiş ve bu mitingin görüntüleri ülke çapındaki AKP’lileri daha da coşturmuş ve AKP muhaliflerinin de moralini iyice bozmuştu.

Bütün bu örnekleri düşününce dünkü Sakarya mitingi daha fazla anlam kazanıyor. “Neden böyle oldu?” sorusunun cevabını bilmiyorum. Mutlaka bunun hem genel, hem de Sakarya’ya özgü bazı nedenleri vardır. Ancak şundan eminim: Her bir miting konusunda titizlenen ve öteden beri Sakarya’ya apayrı bir önem veren Erdoğan’ın “yağmur yağdı böyle oldu” açıklamalarına itibar etmeyecektir.

Erdoğan dün Sakarya’da zaten kısa tuttuğu konuşmasında fazla yeni bir şey söylemedi. Ancak bildiğim kadarıyla ilk defa bir mitingde Davos olayını vatandaşlardan önce bizzat kendisi dile getirdi. AKP Liderinin dün “milli hassasiyetleri” öne çıkarmasında Sakarya’daki çekişmeli yarışın payı yüksek olsa gerek. Şöyle ki iktidar partisi Sakarya’yı 15 sene yöneten Aziz Duran yerine Zeki Toçoğlu’nu Büyükşehir’de aday gösterdi, onun karşısındaki en iddialı isimse öz amcaoğlu Enver Toçoğlu. 2004’te DYP’den aday olup ikinci gelen eski sendikacı Enver Toçoğlu bu kez MHP’den aday.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Hoşçakalın
  2. Yine PKK-Hizbullah çatışması ve yine “yesinler birbirlerini” aymazlığı
  3. (IŞ)İD’in Türkiye’ye ettiği ve edebileceği kötülükler
  4. Kobani ile PKK’yı, PKK ile de (IŞ)İD’i eşitlerseniz
  5. Kürtler Kobani'de kaybederse Türkler kazanmış mı sayılacak?
  6. Hükümet, tezkere, Kobani, Öcalan: Bir dizi tuhaflık
  7. Bir dönüm noktası olarak Kobani: (IŞ)İD ve PKK üzerine notlar
  8. Kobani için diplomasi ihtiyacı
  9. Washington Kürt Konferansı: Tek gündem Kobani direnişiydi
  10. Savaşın Türkiye’ye sıçrama ihtimalleri

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.