Kızlara Ses Ver
.
Bir kız çocuğu düşünün! 11 yaşındayken kız çocuklarının eğitim hakkı elinden alınıyor diye Pakistan’da yaşananları BBC’ye aktarıyor ve ülkesinde bir sembol haline dönüşüyor. Çok geçmeden Pakistan’ın Ulusal Gençlik Barış Ödülü’nün sahibi oluyor. Malala Yousafzai’den bahsediyorum. Ancak tanındıkça Taliban tarafından ölüm tehditleri alıyor. Hiç ama hiç umursamıyor. 15 yaşına geldiğinde okul servisindeyken yüzü maskeli, eli silahlı saldırganlar içeri girip “Hanginiz Malala?” diye soruyor. “Ben” diye atılıyor. Kurşunların hedefi oluyor. Kainat ve Shazia adlı iki arkadaşı da vuruluyor. Başına aldığı kurşunla saatlerce ameliyatta kalan Malala, daha sonra tedavisi için Birmingham’a transfer ediliyor.
Ünlü isimler destek verdi
Uzun süren tedaviler sonucunda Malala hayata döndü. Yaşadıklarını “Benim adım Malala” adlı kitabında yazdı. Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu. Birleşmiş Milletler’den Beyaz Saray’a konuşmalar yaptı. Kendi hayatını kız çocuklarının okumasına adadı. Şimdi gelelim Malala’yı bu sayfaya taşıyan kutsal nedene… National Geographic Channel, UNICEF Türkiye Milli Komitesi işbirliğiyle Türkiye’de kız ve erkek çocuklarına eşit fırsatlar sağlanması adına davranış değişikliği ve toplumsal farkındalık yaratmak için fon oluşturmayı amaçlayan “Kızlara Ses Ver” kampanyasını başlattı. Buğra Gülsoy, Ece Temelkuran, Harun Tekin, Sedef Avcı, Şebnem Bozoklu ve Barış Falay gibi ünlü isimler de destek verdi.
8 Mart’ta Nat Geo’da
Malala Yousafzai’nin kız çocuklarının eğitim hakkı için hayatı pahasına verdiği mücadeleyi konu alan ve “Kızlara Ses Ver” kampanyasına ilham kaynağı olan Benim Adım Malala belgeseli için de 1 Mart’ta özel bir gösterim yapıldı. Sizler 8 Mart Salı akşamı 20.00’de National Geographic ve National Geographic People’da dublajlı, Nat Geo Wild ve FOXLIFE’ta altyazılı olarak izleyebileceksiniz. Benim belgeselin içeriği ve işleniş biçimine dair çok fazla eleştirim var ama önemli olan projenin amacı. İzlemenizi tavsiye diyorum, alınacak çok ders var. Ancak önemli olan kızlara ses vermek. O nedenle herkesi 3005’e “SES VER” yazarak kısa mesaj göndermeye davet ediyorum. Böylece siz de 10 TL bağışta bulunarak bir kız çocuğunun eğitimine katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü Malala’nın da dediği gibi: “Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem dünyayı değiştirebilir.”
Şiddet kadının en büyük sorunu
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne üç gün kala Kadir Has Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ikinci defa düzenlenen Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2016 yılı sonuçları açıklandı. 26 ilde bin 200 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda kadınların en büyük sorununun şiddet olduğu ortaya çıktı. Eğitimsizlik, kadın-erkek eşitsizliği, baskı ve taciz, işsizlik, çevre ve aile baskısı takip etti. Araştırmanın “İş Hayatında Kadın” başlıklı bölümünde çıkan sonuçlarda ise kadınlar açısından oldukça üzücü bir tablo ortaya çıktı. Ankete katılan kadın katılımcıların yüzde 64,8’i şu an çalışmadığını ifade ederken, kadınlar şimdiye kadar hiç çalışıp çalışmadığına dair soruyu yüzde 70,2 oranında “Hayır, çalışmadım” diye cevapladı. “Çalışmak ister miydiniz” sorusuna ise katılımcıların yüzde 72,2’sinin “Hayır” karşılığını vermesi dikkat çekti.