Şampiy10
Magazin
Gündem

Kardeş Payı neden bitti?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Kardeş Payı, perşembe akşamı ekrana gelen 35’inci bölümle veda etti. Son bölüm Özdemir kardeşlerin başarısıyla bitti. Çünkü bor petrolü yendi ve dünyaya barış ve mutluluk geldi. Kardeş Payı, komedi dizisiydi ama ben son bölümde gözyaşlarıma hâkim olamadım. Hilmi’nin baba hikâyesi, Metin ve Ali’nin kardeşliği, mahallelinin vefası beni bir yandan ağlatırken, bir sonraki sahne kahkahaya boğdu. Başta Selçuk Aydemir olmak üzere tüm ekibin eline, emeğine sağlık! Öncelikle izleyiciyi 1.5 sezon boyunca aptal yerine koymadıkları ve hiç vazgeçmeyip gönülleriyle bu işe imza attıkları için teşekkürler! Bilmem anlatabildim mi? Ancak ben hâlâ anlamakta zorluk çekiyorum. Reytingleri oldukça yükselmiş bir dizi nasıl bitti? Aslında dizinin finalinde katıldıkları televizyon programında cumartesi izlenmeyiz dediler ve cevabı verdiler ama bunu çok tatmin edici bulmadım. Öncelikle Kardeş Payı başlarken Star TV Genel Müdürü Ömer Özgüner’le yaptığımız konuşmayı hatırlıyorum. Star TV’nin özellikle genç kitlenin ilgisini çeken alternatif işlere şans tanıyacağını ve bunun arkasında duracaklarını söylemişti. Ben de 8 Ocak 2014 tarihli yazımda bunu kaleme almıştım. Kardeş Payı başlarken 3 sezonluk bir proje olduğu, her yıl ocak-haziran arasında 22 bölüm ekrana geleceği ve 66’ncı bölümde final yapacağı açıklanmıştı. Hatta hem ekip, hem de kanal bu dizinin PT2’de ekrana geleceğini ve 60 dakika olacağını defalarca vurguladı. Geçtiğimiz sezon, bence en iyi sezonuydu, PT2’de ekrana geldi. Sezon sonu dizi bambaşka kanallardan, yüksek bütçeli teklifler aldı. Ama kanallarını terk etmediler.

Olay süre değil içerikmiş

İkinci sezon Sivas’ta başladı. Kanal ve yaratıcıların yaptığı toplantılar sonucunda içerik biraz değişti. Bu değişiklikten dizinin takipçisi olarak ben çok hoşlanmadım ama reyting getirdi. Dizi süresini 70, hatta 80 dakikalara çıkardı. Reytingler o kadar yükseldi ki, dizinin AB’de Kurtlar Vadisi karşısında birinci olduğunu bile gördük. Bunun üzerine “Olay süre değil içerikmiş” diye bir yazı da yazdım. Kardeş Payı, prestij işi olmaktan çıkıp majör bir diziye dönüştü. Dizinin sonu birinci olmasıyla başladı. Cümlede bir tuhaflık sezdiniz mi? Dizi reyting aldıkça kendi sonunu hazırladı. İşte böyle bir şey ancak Türk televizyonlarında görülebilirdi. Kardeş Payı, PT2 projesi olarak tasarlanmıştı. Asla PT1’de varlık gösteremezdi. Üstelik hafta sonu, özellikle cumartesi izleyici kitlesi evde değildi. Cumartesi Star TV’nin kara deliğiydi. Ne koydularsa başarılı olamadılar. Son olarak Ve Kazanan büyük hayal kırıklığı yarattı.

Kardeş Payı star değil miydi?

Serçe Sarayı başlarken perşembe yayınlanacağı için Kardeş Payı’nı cumartesiye aldılar. Diziye yapılabilecek en kötü hamle çalışmaya başladı. Annem bile “Bu dizi cumartesi izlenmez, kanal diziyi bitirmek istiyor galiba” derken, kanal “Cumartesi kanalın izlenme oranını artıracak bir hamle” açıklamasında bulundu. Ancak PT2’de sonuç kötü olunca bu kez diziyi PT1’e aldılar. Bu da Kardeş Payı’na yapılan öldürücü vuruştu. Dizi çok ciddi kan kaybetti. Bu kez dizi tekrar perşembe PT2’ye alındı. Dizinin izleyicisi kısa sürede sürekli yer değiştiren Kardeş Payı’nın nerede yayınlandığını bilmez hale geldi. Sonunda da kanal ve yaratıcıları bir araya geldi ve dizinin final yapmasına karar verildi. Kanal, “Hem reytinglerin düşüşü, hem de Selçuk Aydemir’in bitirmek istemesi sebebiyle ortak bir karar aldık” dedi. Ama sürece bakınca ben Selçuk Aydemir’in projeyi bitirmek zorunda bırakıldığını görebiliyorum. İnsan düşünmeden edemiyor. Reyting almak kötü bir şey mi? Yoksa slogan olarak kendisine “Starsan Star’dasın”ı seçen Star TV, Kardeş Payı’nı star görmedi mi?

Not: PT, prime time yani akşam kuşağı demektir. 20.00-22.00 arasında yayınlanan yapımlara PT1, 22.00-00.00 arasına ise PT2 denir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Çukur’da deliren delirene
  2. İkizler Memo-Can iyi başladı
  3. Müslüm bir umut filmi
  4. Kadın’ın rejisine büyük alkış
  5. Engin Akyürek ve Beren Saat 1 numara!
  6. Sofrada’yı Yemekteyiz’den gelin-kaynana formülü ayırıyor
  7. Türk dizilerine yoğun ilgi
  8. Mipcom’dan neler oluyor?
  9. Bu enerji Berk’i başka bir yere taşıyacak
  10. Halis Karataş film oldu

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.