Karanlığın ışığı: Tüy Kalemler
.
Dün izlediğim iyi oyunlardan sizleri de haberdar edeceğimi yazmıştım. Cuma akşamı öyle güzel bir oyun izledim ki, herkes duysun ve izlemeye gitsin istedim. Tatbikat Sahnesi’nin koyduğu ve Uniq İstanbul’da sahnelenen oyunun adı “Tüy Kalemler-Quillis.” Doug Wright’ın yazdığı, Binnaz Dorkip’in koreografisini, Onur Yüce ve Cem Deliormanlı’nın müzik direktörlüğünü, Mustafa Bal’ın ışık tasarımını, Barış Dinçel’in dekor tasarımını, Aslı Filinta’nın kostüm tasarımını üstlendiği oyunun yönetmeni Erdal Beşikçioğlu. Sahneye koyduğu tüm oyunları izlemiş biri olarak Tüy Kalemler- Quillis rejisinin fark yarattığını söyleyebilirim. Sadeizm’in kurucusu Marquis de Sade’ın hayatının Charenton Akıl Hastanesi’nde geçirdiği son dönemini anlatan oyunda; Erdal Beşikçioğlu, Gökhan Soylu, Saygın Soysal, Melisa Şenolsun, Işık Erdoğan, Diren Yurtseven, Onur Eroluş, Buğra Orhan, Beril Öztarakçı, Sena Kelahmet, Metehan Aktaş, Ceren Aydın, Alp Yazıcı ve Ozan Gökçe rol alıyor.
Erdal Beşikçioğlu yönetiyor
Oyunu izlemek için Uniq İstanbul’a gittiğimde cuma akşamı bu kadar büyük bir kalabalığın oyun izlemeye geleceğini tahmin etmemiştim. 550 kişilik salonun tamamı dolmuş ve 20.30’da perdenin açılmasını bekliyordu. Önce Erdal Beşikçioğlu’nun Marquis olarak sesini duyduk. Bize bir hikaye anlatacağını söyledi ve sisler eşliğinde oyun başladı. 85 dakika ve tek perde olan oyunda, kilisenin, paranın, giyotinlerin ve tüy kalemlerin büyük savaşına tanık olduk! Aklı tehlikeli, tutkusu edepsiz, yazdıkları pornografik bulunan Marquis’in Fransız Devrimi sonrası akıl hastanesindeki dönemini anlatıyor Tüy Kalemler… Kilitlendikçe artan yazma tutkusu, baskıya uğradıkça yaratıcılığı artan bir yazar Marquis de Sade. Dış dünyayla iletişimini ise kör annesine onun erotik hikayelerini okumayı seven terzi kız Madeleine sayesinde kuruyor. Bu da sistemi rahatsız etmeyi başarıyor. Hastanenin düzen sağlayıcısı doktor Collard ve rahip Coulmier aklının hızını kelimelere dökmekte zorlanan Marquis’yi susturmak için önce kalemlerine el koyuyor. Ancak bu Marquis’i kamçılıyor, kanını hatta dışkısını bile yazmak için kullanıyor.
Soysal’ı hayranlıkla izliyorsunuz
Erdal Beşikçioğlu’nu Marquis olarak izliyoruz oyunda… Yaratıcı, küstah ve sınır tanımaz karaktere tadını çıkararak hayat veriyor. Saygın Soysal, rahip Coulmier rolünde… Sadece oyunuyla değil, bedenini 85 dakika öyle iyi kullanıyor ki hayranlıkla onu izliyorsunuz. Oyun dekoru, ışığı, metni, rejisi ve oyunculuklarıyla verdiği emeğin karşılığını dakikalarca ayakta alkışkanarak almayı başarıyor. Size karanlık bir hikâye anlatıyorlar ama içinizde cesaret ışığının yanmasına sebep olmayı başararak…