Görüntü var anlam yoktu
.
Daha öncede yazmıştım “Off The Record-Kayıt Dışı” gazetecilerin çok iyi bildiği bir tabirdir. Meslek hayatımın çok önemli bir bölümünde bu cümleyi duymuşumdur. Bize bir şeyin perde arkası anlatılırken hep “Off the record” denilerek cümleye başlanır. O nedenle Erkan Petekkaya’nın başrolünü oynadığı Kayıt Dışı dizisinin önce adına vurulmuştum. Bakalım, görünenin değil, ardındakini biz izleyiciye nasıl anlatacak diye de hayli merak etmiştim. Di’li geçmiş zaman kullanıyorum, zira ilk bölümü izledikten sonra beklentimi karşılamadığını en başta söylemeliyim. Gelelim, bu sezonun hem oyuncu kadrosu, hem yapım şirketi, hem reji, hem de kanal olarak büyük ses getiren dizisi Kayıt Dışı’nın detaylarına... Karga Seven Pictures-Tamer Üner, Özer Sata, Kelly Mcpherson, Tracy Bacal, Emre Şahin, Sarah Wetherbee’nin yapımcılığını, Şahin Altuğ ve Caner Güler’in senaryosunu, Todd Cohen ve Tomris Giritlioğlu’nun senaryo danışmanlığını, Ender Gündüzlü ve Metin Arıgül’ün müziklerini Cevdet Mercan’ın tasarım ve yönetmenliğini üstlendiği Kayıt Dışı pazartesi akşamı Fox TV’de başladı. Sezon; Kayıt Dışı, Söz, Kırgın Çiçekler, İsimsizler’le hayli iddialı açıldı. Tanıtımlarına bakınca Kayıt Dışı reytingleri silip süpürecek gibi görünüyordu. Fakat Erkan Petekkaya, Songül Öden, Dolunay Soysert, İsmail Hacıoğlu, Burak Yamantürk, Müge Boz, Tugay Mercan, Ali Düşenkalkar, Kadim Yaşar, Serdar Orçin, Dilşad Şimşek, Kübra Kip, Cemil Büyükdöğerli, Bahar Şahin, İpek Filiz Yazıcı, Çınar Güler ve Nur Sürer ve Uğur Polat’ın rol aldığı dizi Tüm Kişiler’de 3.35 reytingle 6’ncı, AB’de 4.92’yle 2’nci, ABC1’de 4.37’yle 4’üncü oldu. Çünkü ne yazık ki, dizinin tanıtımlarında vaat ettiği dünya kendisinde yoktu.
Ali Kemal’in motivasyonu ne?
Dizi silahına susturucu takan Ali Kemal’le başladı. Oradan Afganistan’a, golf sahasına, saz atölyesine, okula, sokağa, otele, terziye, kahveye, yetimhaneye öyle bir bağlandı ki, mekanlar ve karakterler arasında bağlantı kurmak için dört gözümü açtım. Her sahne oya gibi işlenmişti, geçişler fark yaratılıyordu. Her birine tek tek övgü yazabilirim. Ancak ortada bir bütünlük yoktu. Artık 47’inci dakikaya geldiğimizde hala dizinin ne anlattığını anlamamıştım. Fakat karakter zehirlenmesi yaşıyordum. İnat ettim anlayacaktım, bir kere dizinin adı Kayıt Dışı’ydı, mutlaka izleyiciye kimsenin bilmediği bir şey söyleyecekti. Bu arada telefonum durmuyordu. Herkesin dilinde aynı cümle vardı: “Bu dizinin konusu ne? Biz anlamadık, sen anlamışsındır.” Acı cevabı verdim. Çünkü dizi sona erdiğinde ben de hala dizinin ne anlattığını anlamamıştım. Galiba Ali Kemal’in babasını öldüren kişi Ekrem diye düşündüm. Bize o sahnede sadece katilin dövmesini göstermişlerdi. Oradan belki yakalarım diye açıp Ekrem’in kollarına bakmaya başladım. Ama dövme yoktu. Demek ki düşman o da değildi. Peki, Ali Kemal’in motivasyonu neydi? Bu adam neyin peşinde koşuyordu? Daha doğrusu biz neden Ali Kemal’in hikayesini takip edecektik? Kafamda sorular vardı ama cevapları kendim bulamadım. Bu yazıdan sonra da ekipten birinin beni aydınlatmasını rica ediyorum. Çünkü gerçekten ilk defa bir dizinin ne anlattığını anlamıyorum.
İyi bir hikaye yoksa yarı yolda kalırsınız
Yazacak çok şey, eleştirecek çok malzeme verdi bize Kayıt Dışı. Eleştirmeye başladığımızda durmayız ama en önemli sorun hikayeydi. O nedenle sözü fazla uzatmaya gerek yok. İstediğiniz kadar çok para harcayın, inanılmaz kameralarla çekin, color, müzik şahane olsun, geçişlerinizle olay yaratın. Ama anlatacak bir hikayeniz yoksa yarı yolda kalmaya mahkumsunuz. Çünkü parayı akıttığınızda Hollywood’a rakip olmuyorsunuz. Stilize çekimlerde durumu kurtarmıyor. İyi bir hikayeyi, sürükleyici bir rejiyle anlattığınızda ve karakterlerinizi tasarladığınızda dünya karşısına çıkabiliyorsunuz. Bunun yüzlerce örneği var Hollywood’da. Narcos’u stilize çekimleri için mi izledik? Ezcümle; Kayıt Dışı oyuncu kadrosu, yapım şirketi, yönetmeni ve kanalıyla bu sezonun en iyi işini yaratabilecek bir güce sahip. O nedenle en kısa zamanda hikaye anlatma derdine düşerse şansını artıracaktır. O zaman görüntü var anlam yok demek yerine başka cümleler kuracağız. Herkesin emeğine sağlık!