Börü’nün konusu yerel vizyonu evrensel
.
Seri yaratıcılığını Alper Çağlar’ın, senaryosunu Alper Çağlar, Cem Özüduru, Emre Sirel, Can Emre’nin, özgün müziğini Lincoln Jaeger’in, yapımcılığını Alper Çağlar ve Doruk Acar’ın, ortak yapımcılığını Şebnem Aksoy’un, yönetmenliğini Cem Özüduru ve Can Emre’nin üstlendiği Star İç Yapımlar, ÇAGLARARTS ve INSIGNIA imzalı Börü, çarşamba akşamı ilk bölümüyle görücüye çıktı.
Ahu Türkpençe, Serkan Çayoğlu, Murat Arkın, Emir Benderlioğlu, Fırat Doğruloğlu, Ahmet Pınar, Can Nergis, Armağan Oğuz, Bedii Akın, Ozan Ağaç, Melis Hacic, Tan Altay, Gürol Tonbul ve Mesut Akusta’nın rol aldığı dizi; Tüm Kişiler’de 4.79 reytingle 6’ncı, AB’de 5.99’la 6’ncı, ABC1 20+ kategorisinde ise 4.96’yla 7’nci oldu. Öncelikle Börü’nün 6 bölümlük bir mini dizi olduğunu ve Sen Anlat Karadeniz, Diriliş Ertuğrul gibi iki güçlü rakip karşısına 79 dakikalık bir bölümle çıktığını belirtmekte fayda var. Oldukça güçlü bir bölümle ekrana geldikleri için haftaya reytingin artma şansı çok yüksek! Fakat bu şartlar altında bile sektöre çok şey söylemiş oldu.
Reina saldırısıyla başladı
Gelelim projenin televizyonculuk sektörüne katkılarına... Öncelikle ortak yapımcı Şebnem Aksoy’u öngörüsü nedeniyle tebrik etmek lazım. Çünkü Dağ serisiyle büyük ses getiren ekibi Star TV’yle buluşturan ve bu konsepti öneren kişi. Alper Çağlar tartışmasız son yıllarda sinemada yaptıklarıyla ve zekasıyla en çok konuşulan isimlerden biri. Star TV geçen yılın en iyi kanalı. Bir de dizi sürelerini kısaltma ve mini dizi yapma fikriyle yola çıktıkları için kalbimizde ayrı bir yerdeler! Benim için zaten 1-0 önde başladılar. Ayrıca dizinin ilk tanıtımını izlediğimden beri estetize olmayan halinden etkilenmiştim ve bunu yazmıştım. Beklentim hayli yüksek oturdum ekran karşısına... Çünkü gerçeklik duygusunun sürükleyiciliğine inancım tamdı. Börü, “Bazen Canavarlar Kazanır” isimli ilk bölümüyle hayli sert başladı. 2017’ye girdiğimiz ilk anda yaşadığımız korkunç Reina terör saldırısını, bu kadar kısa bir süre sonra izlemenin beni fazlasıyla gerdiğini söylemeliyim. Ancak hemen ardından giren jenerik dengeyi sağlamıştı. Börü boks maçına çıkmış gibiydi. Önce seyirciye vuruyor, sonra kısa bir süre nefes aldırıyordu. Jenerikte Polis Özel Harekat’ın 34 50 telsiz koduyla tanınan Börü ekibinin oyuncularını gülen yüzleri ve Adamlar’ın Yanmış İçinden şarkısını duyunca gevşedim. Jeneriğin Atatürk fotoğrafıyla bitmesi de üstüne kocaman bir alkış aldı.
Oyuncular hikayeyi başrol yapmış
Ardından 2014 Diyarbakır’a geçtik ve Cartel şarkısında yürüyen Turan’la kısacası harika bir anlatımla yanan Diyarbakır sokaklarını gördük. Operasyonla başlayan dizi bizi bir anda aksiyonun içine çekti ve tüm karakterleri operasyondaki tepkileriyle tanıdık. Ekip zaten birbirine alışık ama Murat Arkın, Emir Benderlioğlu, Fırat Doğruloğlu ve Armağan Oğuz’un ilk bölümde bir adım öne geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Bu projede yer almasını en çok istediğim kişilerden biri Serkan Çayoğlu’ydu. Ne kadar çalıştığının yakın şahidiyim. Onu Kiraz Mevsimi, Hayatımın Aşkı gibi romantik komedi projelerinde izlemiştik ama bir aksiyon projesinde rol almak istiyordu. Hakkını fazlasıyla vermiş, çok çalışmış ve sakin, minimal ama derin bir biçim seçmiş. Bu projede en sevdiğim şey tüm oyuncuların hikayeyi başrol yapma çabasıydı. Ezcümle; Börü gerçek ve iddialı bir konuyla, rejinin estetize çabası olmadan, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atarak, aksiyonu, yapım tasarımı, ses tasarımıyla, süresiyle, mini dizi oluşuyla Türk dizi sektörüne başka bir umut verdi. Konusu yerel olan ama vizyonu evrensel olan bir işi de, süresi kısa olduğunda da izleyicinin kabul edeceğini gösterdi. Umarım bu tip girişimlerin önünün açılmasına da katkısı olur. İlk bölüm bitti, ben şimdiden devamını merak eder oldum. Herkesin emeğine sağlık!