Ayla ve Aile Arasında’nın başarı sırrı
.
Bu yıl vizyona giren Türk filmlerinin çoğu gişede hüsrana uğrayınca açıkçası beni de bir merak sardı. Acaba Türk filmleri artık izleyicinin ilgisini çekmiyor mu? Komedi ve romantik komedi türü artık albenisini kaybetti mi? İzleyici hangi filmleri izlemek istiyor? Aklımda bu sorular var. Zira, televizyonda reyting karşılığı yüksek olan oyuncuların filmleri gişede battı.
Buna karşın Ayla 5 milyona doğru gidiyor. Çünkü hikayesi güzel, gerçek ve kahramanını kendi içinden çıkarıyor. Kahraman yıkılmaz, kırılmaz, paslanmaz, vurulmaz değil! İnsan, sadece insan... Bir kız çocuğuna baba olmayı kafaya takmış bir insan... Onun için fedakarlık yapan bir insan! Nerede geçtiği, olayların gelişimi detay! Özü ailesiz kalmış küçücük bir kıza baba olmak için emek veren bir adamın hikayesi olması. O nedenle gerçek, samimi ve izleyicinin özünün ne olduğunu hatırlatıyor. Sonuç bu hafta sonu 5 milyonu bulacak. Bir diğer gişe yapan film ise Aile Arasında! Gülse Birsel’in kaleme aldığı, Ozan Açıktan’ın yönettiği film 10 günde 1.5 milyonu geçti. Üstelik o da bir komedi filmi. Derdi büyük insanları anlatmak değil, küçük insanların büyük sorunlarına odaklanıyor. Samimiyeti ve insanı da merkezine koyuyor. Sonuç hafta sonu 2 milyonu geçecek.
Romantik komediler neden tutmadı?
Diğer yandan romantik komedi filmleri ne yazık ki gişede hüsrana uğruyor. En sevdiğim tür romantik komedidir. Ancak ne yazık ki, bu ülkede türüne romantik komedi denilen ama gerçekte romantik komedi olmayan işler izliyoruz. Hiçbiri gerçek değil, daha doğrusu romantik komedinin en önemli duygusu gözden kaçırılmış. Masalla gerçek sentezlenmiyor. Samimiyet merkeze alınmıyor. Hikayede gerçek kendini gösteremiyor. Çünkü ne aşk gerçek oluyor, ne de olaylara inanıyorsunuz. Müzik, mekanlar, kostümler çok güzel ama ortada seyirciye insan olduğunu hatırlatan bir hikaye ve reji yok. Sonuç 500 bin barajında kalabiliyorlar. Ayla, Yol Arkadaşım ve Aile Arasında 2017 yıllında yüzümüzü gülümseten, gözümüzü dolduran, hayattan koparmayan hikayeleriyle başarıyı hak ettiler. Darısı 2018’de vizyona girecek filmlerin başına...
EN YAKIN ARKADAŞIM BİR DELİ
Oyuncu Kerem Fırtına’nın kitabı çıktı geçtiğimiz ay. Adı: En Yakın Arkadaşım Bir Deli. Kerem yakından tanımasam da duruşuyla insana çok şey anlatan biri. O nedenle kitabı okumadan onunla ilgili bir yargım vardı. Kerem Fırtına’yı nasıl bilirsiniz diye sorsanız, adam gibi adam olmaya kafayı takmış, saygılı, tartışmasız mahalle çocuğu, içinde konuşan bir Kerem daha var ve en büyük kavgası onunla olan biri derdim. O nedenle kitabını da merakla okumaya başladım. Daha ilk sayfada beni haklı çıkardı. Çünkü kitaba Çiçekçi’yle başlıyor. Şu Üsküdar’daki Çiçekçi semtiyle ve o mahallede büyürken yaşadığı hikayeleri anlatıyor. Adam gibi adam olması için babasının verdiği mücadeleyi ve içinde konuşan Kerem’i daha ilk sayfalarda ortaya çıkarıyor. Gerisi zaten su gibi akıp gidiyor. Kısa sürede kitabın sonuna geliyorsunuz. Çünkü gizlisi saklısı yok. Ailesini, arkadaşlarını, korkularını, zaaflarını ve kendi karanlığını samimi olma derdi taşımadan, yapmacıklıktan uzak bir üslupla yazmış. Ben keyifle okudum, size de tavsiye ederim.