Şampiy10
Magazin
Gündem

TL neden eriyor?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ekonomistler teknik açıklamalar yapıyor. Teknik açıklamalardan tatmin olmayanlar kaynağı dışarıdan saldırıda arıyor.

Bunların hepsinin payı vardır. Dünyadaki gelişmelerin olumsuz etkileri de vardır, dış kaynaklı olumsuzluklar da vardır.

Esas nedenin siyasi olduğunu göremediğimiz zaman da iki uç noktaya takılırız, çözüm aramaya bile mecalimiz kalmaz.

Türk lirası en güçlü dönemini Ak Parti hükümetlerinde yaşadı. Şimdi en güçsüz dönemlerinden birini de yine ak Parti hükümetinde yaşıyor.

Değişen, 2012’den itibaren içine itildiğimiz siyasi istikrarsızlık koşullarıdır. “İtildik” ama buna karşılık ne yaptığımızı da, gerçek tedbir ve çözümlere yönelip yönelmediğimizi de bir türlü kendimize soramıyoruz.

Ülkenin yönetilemez olduğuna yönelik ilk büyük hamle olan Gezi’yi doğru yönetemediğimiz ile başlarsak, 17-25 Aralık’tan da gereğinden fazla yaralı çıktığımızı görebiliriz.

Bunların ucundaki zirve noktaları da 15 Temmuz darbe girişimi ve büyük terör eylemleri, katliamlar olarak ortaya çıkarken yine kaygı uyandıran hamleler çevresinde durduk.

TL bugünkü durumuna geldiyse nedeni Rusya ile yaşanan anlamsız krizdir. TL en zayıf haline geldiyse nedenlerinden biri Suriye meselesidir.

Irak ve Suriye topraklarında askerlerimiz çatışma halindeyse, askeri harcamalar cumhuriyet tarihinin en yüksek noktasına ulaşmışsa TL’nin kuvvetli kalmasına imkan yoktur.

“Komşularla sıfır sorun”dan “bütün komşularla sorun” noktasına gelmemizin ihracata, ekonomiye verdiği zararın hesabını yapmaktan, gerçeği görmekten kaçıyorsak TL’nin durumunu da açıklayamayız.

Eknomik sorunlar, TL’nin yerlerde sürünmesi halka yeni yeni yansımaya başladı. Eninde sonunda halk bu soruları soracaktır.

Yurt dışındaki kaynaklar beklendiği kadar ülkeye geri gelmediğine, yastık altındaki veya bankadaki dolarlar beklendiği kadar bozulmadığına göre şu andaki hamaset halkı ikna etmemektedir.

Ekonomi talimat dinlemez. İçinde bulunduğumuz liberal ekonomi hiç dinlemez. Ekonominin gözü kulağı siyasettedir, siyasi istikrardadır. Siyasi istikrar da sadece yüzde 60 halk desteği değildir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.