Şampiy10
Magazin
Gündem

Komisyonun asli görevi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Adına “uzlaşma komisyonu” denilmiş olan, Meclis’te anayasa çalışmasını başlatacak olan komisyona dört partinin verdiği üyeler belli oldu.

Yeni anayasanın niteliğinin, Türkiye’nin birçok önemli derdinin deva yollarını açacağı konusunda kimsenin kuşkusu yok. Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partinin de çalışmalara bu bilinçle katılmaları birinci beklentidir.

AKP’nin daha önce yaptırmış olduğu anayasa çalışmalarının niteliği, iktidar partisinin bu çalışmadaki yönünü göstermektedir.

Ana muhalefet partisi CHP’nin, Genel Başkanı’nın son seçim öncesi anayasa konusunda açıkladığı görüşleri bu çalışmada geçerli olursa Meclis’in büyük çoğunluğunun ve toplumun beklentilerini tatmin edecek bir anayasaya yaklaşmak çok daha kolay olacaktır.

***


BDP’nin üzerinde duracağı, durmak zorunda olduğu maddeler de bellidir. Bunlardan birincisi olan “vatandaşlık” maddesinin yeni şekli üzerinde üç partinin anlaşması, CHP’deki “ulusalcı damar”ın dizginlenmesi koşuluyla zor olmayacaktır.

MHP’nin ise, bütün siyasi geçmişi ve açıkladığı direnç noktaları dolayısıyla temel demokratik gelişmeler üzerine yapılacak tartışmalarda yalnız kalması da muhtemeldir.

Ancak yeni anayasa yapması beklenen Meclis şu anda daha işin en başındadır. Uzlaşma komisyonu oluşurken “ön koşulsuz” sözü ortaya atılmış ve herkes tarafından da kabul edilmiştir.

Şu durumda ilk komisyonun asli görevi de ortaya çıkmış olmaktadır. Yeni anayasanın dolaylı dolaysız engellemelerin hızla aşılarak en kısa zamanda halkın önüne konulmasının sayısız faydası defalarca tekrarlandı. AKP bu konuda “hız yapılması” gerektiği görüşündedir. CHP sözcülerinden gelen açıklamalardan bu partinin hız konusundaki görüşünün ortaya çıkmadığı anlaşılmaktadır.

Uzlaşma Komisyonu, eğer çalışma yönteminin en az zaman kaybına yol açacak şekilde belirlenmesini sağlarsa asli görevini de yerine getirmiş olacaktır.

***


Siyasi partilerin bu komisyona verdikleri üyelerin en hızlı yol ve yöntemlere ilişkin bir uzlaşmaya varmaları bu Meclis’in sivil, demokratik, çağdaş bir anayasa yapma kabiliyeti olup olmadığının da ilk göstergesi olacaktır.

Bu çalışmayı yavaşlatan her girişim, sahibi olan siyasi partinin “ipe un serme” çabası olarak görülecek, beklentilerini çok açık olarak tekrarlayan halktan da tepki alacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sertleşme mi normalleşme mi?
  2. 9 Temmuz, sonra 15 Temmuz, sonra da seçim mi?
  3. Yürüyüşün son gününden sonrası
  4. Şaşıracak bir şey yok, beklenen oldu
  5. Anlaşılan ekonomiden herkes memnun
  6. Negatif enerjiden kurtulmak
  7. Bundan sonra seçim hazırlığı
  8. Nazi krizinin devamı
  9. Yüz yıl önceki Kürdistan vaadi
  10. Bu yürüyüşün bir finali olacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.