Anayasa çalışması neden yavaşladı?
.
Vatan Haber
Aynı anda birden fazla mesele ile ilgilenmekte güçlük çektiğimiz için, deprem dolayısıyla da yeni anayasa konusu ertelendi gibi bir hava hâkim.
Otuz yıldır sürekli anayasa konuşulmuş, onlarca taslak hazırlanmış, binlerce sayfa tartışma yayınlanmış olmasına rağmen yeni anayasa için hızlı bir çalışma gerçekleştirilemiyor.
Yeni anayasanın nitelikleri üzerinde geniş bir toplumsal ve siyasal mutabakat sağlanmış olmasına karşın çalışmanın yavaşlamış olmasının bir nedeni olmalı.
Anayasanın temel mantığının “vatandaşına karşı devleti korumak” değil vatandaşın bütün hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olması ve devlet yapısını da bu temel mantığa göre şekillendirmesi gerektiği çoktandır tartışma konusu değil.
Yeni anayasada ırkçı vurguların bulunmaması, Kürt meselesi başta olmak hiçbir azınlığın kendisini “öteki” olarak hissetmeyeceği bir toplumsal uzlaşmanın bu metinde belirtilmesi gerektiği de tartışma konusu değil.
Eski anayasanın, “devleti korumak” adına bazı kurumların siyaset ve toplum üzerinde vesayet kurmasını sağlayan yapısının değişmesi yönünde zaten Türk halkı iradesini gösterdi.
Bunlara rağmen Ankara’da anayasa konusunun sanki askıya alınmış gibi bir havanın esmesi ancak AKP’nin tepesinin bazı konularda karar vermemiş olmasıyla açıklanabilir.
Karasızlık, olsa olsa cumhurbaşkanının yetkilerinden kaynaklanabilir.
Eski anayasada esas, parlamenter sistemdi, ancak bu anayasayla birlikte mecburi olarak seçilmiş olan Evren için cumhurbaşkanlarına bu sistemin mantığını aşan ek yetkiler tanınmıştı.
Daha önceki tartışmalarda birkaç kez ortaya atılan “başkanlık sistemi” konusu pek taraftar bulamadığı gibi, AKP içinden de tepki alınca rafa kaldırıldı gibi görünüyor.
Aslında bu konuyla bağlantılı olan bir “pratik” soru da henüz cevaplanmış değildir. O soru, mevcut cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgilidir. Abdullah Gül, eski kural yürürlükteyken “bir kez, yedi yıl” için seçilmişti, sonra kural “halkoyuyla, iki kez, beş yıl” olarak değişti. Şu ana kadar Gül için hangi kuralın geçerli olması gerektiği sorusunun cevabı verilmiş değildir.
Ankara bu konuları alçak sesle tartışıyor, ama kamuoyu bu tartışmadan henüz habersiz. Anayasa çalışması hızlanırsa, bu konular da kaçınılmaz olarak en ayrıntılı şekilde tartışılacaktır. Tabii erkenden tartışılması da çok daha faydalı olacaktır.