Sorular, senaryolar ekonomi öncelikli seçim gündemi…
.
Artık son iki hafta… Hatta bugün itibariyle son 12 gün.
Varsa yoksa siyaset, varsa yoksa seçim konuşuyoruz hep birlikte.
Dünya çapında isim sahibi iş adamları da aynı soruları soruyor, bindiğiniz taksinin sürücüsü de… İkisinin ortak paydası, ortak kaygısıysa ekonomi.
“Seçimlerden nasıl bir sonuç çıkar” sorusunun devamında hep aynı ikinci soru var: “Çıkacak sonuç
ekonomiyi nasıl etkiler?”
***
Ekonomi öncelikli seçim gündeminde sorulan sorular ve yazılan senaryolardan bazılarını başlık başlık aktarayım:
Tayyip Erdoğan tekrar seçilirse, bu durum özellikle yurt dışı finans âleminde - istikrarın devamı olarak algılanıp ekonomiye etkisi olumlu mu olacak yoksa yabancılar Erdoğan’ın ekonomi yönetimiyle sorun yaşamaya devam edecek ve seyir negatif mi devam edecek?
Erdoğan’ın başkanlığı kazanması ama Cumhur İttifakı’nın parlamentoda çoğunluğu elde edememesi halinde piyasalar bu duruma nasıl tepki verecek?
Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kaybetmesi hâlinde, en kuvvetli rakibi olarak görülen Muharrem İnce’nin seçildiği varsayımından hareketle; İnce, iç ve dış aktörlere, ekonomideki havayı olumluya çevirecek güveni verir mi?
n İnce’nin seçilme olasılığında da yine parlamentodaki sandalye dağılımının yönetimde istikrar bağlamında önemli bir nokta olduğuna şüphe yok.
***
Devam edelim…
Başkanlık seçiminin ilk turda sonuçlandığını düşünelim… Kazanan aday ipi yüzde 50,2 gibi, tabiri caiz ise kıl payı göğüslerse ne olur? Binde 2’lik bir fark, toplumda nasıl bir tartışma ortamı yaratır? Oyların tekrar sayılması talebi vb konular gündeme gelir, gerginlik yaşanır mı?
Başkan ilk turda seçilemez, sonuç 8 Temmuz’da yapılacak ikinci tura kalırsa; 24 Haziran akşamı ortaya çıkacak olan parlamento aritmetiği, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna nasıl yansır?
n Üstteki soruyu biraz daha açalım… Diyelim ki ilk turda başkan adaylarından hiçbiri yüzde 50 + 1 oy çoğunluğuna ulaşamadı ve iş 8 Temmuz’daki ikinci tura kaldı. Ancak bu arada, 600 sandalyeli TBMM’nin yapısı ortaya çıktı… (Malum, başkan seçiminin ikinci turu var ama milletvekili seçiminde yok. Meclis yapısı 24 Haziran’da kesinleşecek.) Parlamento çoğunluğuna sahip olacak ittifak, ikinci tur kampanyasında “İstikrar için benim seçilmem gerekir” tezini öne çıkarmayacak mı?
“Cumhurbaşkanı’nın arkasında Meclis çoğunluğu bulunmazsa yönetimde istikrar sağlanamaz” görüşü, seçmenin ikinci turdaki tercihlerine nasıl yansır? Bu argüman doğrudan etkiler mi seçimin sonucunu?
***
Sorular ve senaryolardan bir kısmı böyle…
Her gün yenileri ekleniyor listeye.
Değişmeyen tek nokta, başta da dediğim gibi; güvenlik ve diğer bütün konuların önüne, ekonomik kaygıların geçmiş olması.
Seçim sonuçları ekonomiye nasıl yön verecek?
Herkesin öncelikli merakı bu.