Şampiy10
Magazin
Gündem

Hizmet ‘Tiryaki’si

.

ABONE OL
Vatan Haber

Nevi şahsına münhasır bir siyasetçi ve yerel yönetici, Veysel Tiryaki.

Üç dönemdir, 2004’ten bu yana Ankara’nın Altındağ İlçesi Belediye Başkanı.

Ön plana çıkmayı pek sevmeyen, çok okuyan, 400 bin nüfuslu Altındağ’da sevilen bir insan.

Steve Jobs’un sözünü hatırlatıyor sohbetimiz sırasında:

- Başkalarının hayatını yaşamayın” diyor Jobs. Bu çok önemli. Bir de şu söze çok önem veriyorum: “Mutlu olmak istiyorsanız, insanlara iyilik yapın”.

***

Altındağ Belediyesi, 2014 yılı başında, “Maddeye Değil Hayata Sarıl” sloganıyla bir proje başlattı.

Belediyenin görevi değildi aslında yapılan.

“Ama madde bağımlısı gençlerin ailelerinden öyle yoğun bir talep geldi ki, buna kayıtsız kalamazdık. Ben bu işin uzmanı değilim. İşin uzmanlarını bulduk. İstanbul’dan bir özel hastaneyle anlaştık ve bu beladan kurtulmak isteyen Altındağlı kardeşlerimize ‘çipli’ tedavi sürecini başlattık” diyor Veysel Tiryaki.

Deri altına yerleştirilen çiple tedavi

Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki anlatıyor:

- Zaman içinde, işin uzmanlarından biz de öğrendik tabii… Madde bağımlılığı tedavisinde, deri altına bir çip yerleştiriliyor. Bu çip beyine sinyal gönderiyor ve uyuşturucu madde alınsa bile, maddenin etkisini bloke ediyor. Yani kişi uyuşturucu maddenin yarattığı etkiyi hissetmiyor. Çip iki ay sonunda eriyip kayboluyor ve yenisi takılıyor. Senede altı çip kullanılıyor ve nihayet bağımlı bir yıl temiz kalmış oluyor. 75 bağımlı genci bu tedaviye tabi tuttuk. 54’ü kurtuldu bu beladan. Yani başarı oranımız yüzde 72.

- 2014’te biz başladığımızda bu yola tek başımıza çıktık. Ama gelinen noktada artık AMATEM ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz ve yaklaşık altı aydır tedavi masraflarını yüzde 80’ini artık devlet karşılıyor. Kalan kısmını da biz üstlenmeye devam ediyoruz.

Sosyal rehabilitasyon ve iş şart

Veysel Tiryaki, meselenin madde müptelası gençlerin tıbbi tedavisiyle bitmediğinin altını çiziyor:

- Tedavi tek başına yetmiyor. Bu insanların, hatta aileleriyle birlikte, sosyal rehabilitasyonu da şart. Biz belediye olarak tedavisi tamamlananları her gün düzenli takip ediyoruz. Sinemaya, tiyatroya, pikniğe gidiyor arkadaşlarımız bu gençler ve aileleriyle birlikte. Psikiyatri uzmanlarıyla çalışıyoruz.

- Sadece bu da değil. Tedavi görüp madde bağımlılığından kurtulmuş olanlar için İŞKUR’un bir kota getirmesi önerimiz var. Bu çok önemli. O gençlerin işe girmesi, çalışması, normal hayata dönmeleri çok önemli. Biz bugüne kadar 68 kişiye iş bulduk.

- Uyuşturucu belasına bulaşmış insanların tedavisiyle uğraşmak elbette lâzım ama yeni kurbanlar oluşmasının önüne geçmek için de çalışmalıyız. Bu noktada da en önemlisi, yeni nesli kültür ve sanat ortamı içinde yetiştirmek.

Belediyelerin problemi

Tiryaki açık konuşan bir politikacı.

“Ben yıllarca kaymakamlık yaptım. Devleti bilirim. Bazı işlerin devlet memuru kafasıyla yapılamayacağını da bilirim. Bakın bugün Türkiye’de belediyelerin para problemi yok. Yönetilememe problemi var” diyor sözünü sakınmadan.

Ve şöyle devam ediyor:

- 2004’te geldiğimizde kadrolu personel sayısı 2 bin 85’ti. Şu anda 400. Belediyenin şirketinde de bine yakın personel var. O tarihte bütçe 33 milyon liraydı, 29 milyonu personel gideriydi. Şu anda bütçemiz 300 milyon TL ve bunun yarısını doğrudan yatırıma yönlendiriyoruz.

- Altındağ Belediyesi’nde kiralık araç yok, taşeron araç yok. Yılda 15 bin konut yapılıyor ilçemizde. Emlâk vergisi gelirimiz de çok önemli bir kalem. İşte Hamamönü Projesi’ni artık herkes biliyor. Keza, bin dönüm arazi üzerindeki Altınköy… Altındağ’da 200 tesisimiz var. Kadınlara, gençlere yönelik merkezler, kurslar, müzeler, parklar, havuzlar vs.

***

14 senedir Altındağ Belediye başkanlığını yürüten Veysel Tiryaki ile üç gün önce öğle yemeğinde buluştuk.

Bütün bu anlattıklarının sonunda, “2019 yerel seçiminde yeniden aday mısınız” diye sordum Tiryaki’ye.

Cevabı şu oldu:

“Geçen sefer de ben aday olmadım. Aday gösterdiler, ben de hizmete devam ettim. Seneye ne olur bilmiyorum, zaten bu üçüncü dönemim. Geleceğe dönük siyasi planım da yok. Sadece işimi, en iyi şekilde yapmak için uğraşıyorum. İnsanlar mutlu oldukları, mutlu olacakları işleri yapmalı. En önemlisi bu.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ZIPIR
  2. Siyah-beyaz ölüm-yaşam
  3. Bahçeli’nin kararlılığı
  4. İttifak kulislerinden isimsiz demeçler
  5. Cumhur ittifakındaki bağ pamuk ipliği mi, çelik tel mi?
  6. Küresel liderin bölgesel temasları
  7. Tercih
  8. Siyaset, saygı, üslup
  9. Bu soru bütün Meclis’e
  10. İlk gün mesajları ve soruları

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.