Şampiy10
Magazin
Gündem

Zoran’ın karakterleri

.

ABONE OL
Vatan Haber

Zoran Drvenkar, 2-3 sene önce keşfettiğim Hırvat bir yazar. Müthiş yaratıcı bir kalem. Tuhaf bir tesadüfle Hırvatistan’a yaptığım bir yolculukta dilimize çevrilmiş bir çocuk kitabı aracılığıyla tanıştım onunla. Ve böylece yaşamımın vazgeçilmez yazarlarından biri haline geldi! ‘Soğuktan Korkmayan Tek Kuş’u sıcak bir iklimde okurken, kış mevsimiyle karşılaşan bir çocuğun gerçekle kurduğu ilişkisini, bu ilişkiyle pekişecek cesaretini ve o cesaretin nerelere kadar uzanabileceğini düşlemeye başladım. Sonrasında ‘Yerde Ağır Gökte Hafif’i okurken ise tombul bir çocuk aracılığıyla özgürlüğün toplumsal değerlerle nasıl eğilip bükülebildiğini ve gerçekte özgür olmanın ne anlama gelebileceğinin izini sürdüm.

Ancak Drvenkar’la esas tanışmam, kısacası 3 yaşında yurdunu terk edip Berlin’e yerleşen bir yazarın göçebe dünyasıyla buluşma fırsatım ‘Onlardan Biri’ adlı gençlik romanını okurken gerçekleşti. Birçok göçmen genç insanın tutunacak bir dal ararken nasıl da kayıp gittiğini anlatıyordu kitap. Yaşamın en olmadık zamanlarda insanlara sunduğu mucizeleri kadar, onları bir dizi sınava nasıl da itelediğini gösteriyordu. Anlattıkları kadar, anlatılış biçiminde de satır aralarında kaybolup gittiğim bir kitap oldu ‘Onlardan Biri’. Kitapta bir Türk gence de rastladım ama daha çok rastladığım kayıp ruhlardı. Bana öyle geldi ki onlar ‘içimizden birileriydi’.

Aleve Dokunmak

Şimdi dilimizde yeni bir kitabı var Drvenkar’ın. Aleve Dokunmak. Türkçesi Murat Özbank’a ait. Özetle kitap, yedi yıldır babasını görmeyen bir çocuğun bir hafta boyunca yaşadıklarını anlatıyor. U2’nun ezgileriyle çıkılan bu yolculukta karamboller birbirini izliyor. Ve Drvenkar bu karamboller eşliğinde yine yapacağını yapıyor ve bizlere o yaratıcı üslubuyla soruyor: İki yabancının birbirini tanımak için kaç güne, kaç kilometreye ihtiyacı olabilir?

Elbette bu soruda ‘tanıdık’ bildiklerimizi gerçekten ne kadar tanıyıp tanımadığımız da gizli. ‘Gerçekten birbirimizi tanıyor muyuz?’ sorusu da. Cevaplar size kalmış...

(Zoran Drvenkar’ın kitapları Günışığı Kitaplığı ve onun yeni markası, 18 yaş grubunun, yani ağırlıklı olarak lise ve üniversite öğrencilerinin hedeflendiği ON8’den çıkıyor. Ancak bu durum yetişkinlerin onu tanımasına engel değil.)

***


VatanKitap’ın Buket Aşçı’sı bu hafta içinde babasını yitirdi. Tam da bizler VatanKitap’ın onuncu yılına tanıklık ederken. Arkadaşımızın başı sağolsun, babası Salahattin Aşçı’nın mekânı cennet olsun

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Tek perdelik
  2. Cumhuriyet Bayramı
  3. Yaşlanmak ve yaşlılık
  4. Milyonlarca Yıldız
  5. Çöküşler
  6. Biri serbest mi dediniz?
  7. Tecavüzcü
  8. Cinsel şiddet
  9. Af
  10. Başka başka konular

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.