Şampiy10
Magazin
Gündem

Yaşa takılanlar için partiler birleşti ama...

.

ABONE OL
Vatan Haber

Resimde ortada oturan siyaset adamımız kimdir? Evet biraz yaşlansa da siması hiç değişmeyen Devlet Bahçeli… Peki bu resimde ne yapıyor? 8 Eylül 1999 tarihinde hayatımıza giren ve geriye doğru işletilen ilk ve tek kanun olan 4447 sayılı Kanun’un imza gününden. Bu kanun, kiminin emeklilik yaşını 6, kiminin emeklilik yaşını 10, kimininkini de 14 yıl erteleyerek emeklilik hayallerini yıkan kanun.

Bu kanunu kim çıkardı?

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan. Koalisyon hükümetinde de Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Devlet Bakanı Mesut Yılmaz görev alıyordu.

Peki 19 yıl sonra hayaller yine kimin elinde? 4 parti ayrı ayrı hazırladığı önergelerle emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek için harekete geçti. Bu 4 partinin vekil sayısı 302’ye ulaştığı için partiler isterlerse önergeleri Meclis’te geçirebilirler. Ve en kilit isim yine Devlet Bahçeli…

Vatandaşların bu kanunu anlaması yıllar sürdü. Eski sisteme göre emeklilik hakkını elde ettiğini düşünen ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat eden kişiler “Emekli olamazsınız” cevabını almalarıyla kanunun yaptırımlarını algılamış oldu. Tabii o dönemlerde de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) şimdiki kadar birleşmiş halde değildi.

Ak Parti hükümeti, şüphesiz ki yüzlerce hizmete imza attı. Ancak 16 yıllık iktidar bile EYT’lilere çare bulamadı.

AB’ye uyum kanunu

Avrupa Birliği’ne girmek için 60 yıldır binbir çaba harcıyoruz. Avrupalı bir ülke olmamız için 40 yaşında emekliliğin olmaması gerekiyordu. Çünkü Avrupa’nın hiçbir ülkesinde 40 yaşında emeklilik yok. En düşük emeklilik yaşı 60. Bu yaş şartları AB uyum süreci için çıkarıldı. İşte bu yüzdendir ki mevcut hükümet de EYT’lilere çare olamıyor. Geride kalan 19 yılda emekli olanları geçtik erken emeklilik hamlesini bekleyen sayı 5 milyona yakın. Diğer taraftan, aktif sigortalı olarak çalışma hayatlarına devam edenleri emekli edip 12 milyon emekliye dahil etmek mevcut aktuerya dengesini tamamen alt üst edecek bir sistem olarak karşımıza çıkacak.

Meclisten yaş kanunu geçerse ne olacak?

Konu yine ısındı önümüze geldi, herkes Ekim’de açılacak meclisi bekliyor… Oluşturulan kanun teklifi Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı muhtemelen tekrardan düzenlemesi adına meclise geri gönderecek. Meclis de yine belli bir çoğunlukta oyla kabul edip onaya sunar ise Cumhurbaşkanı ya onaylayacak ya da ‘Anayasa’ya aykırıdır’ diye Anayasa Mahkemesi’ne sevk edecek.

Anayasa Mahkemesi de daha öncelerde de verdiği gibi ‘Reddedilmiştir’ kararı verecek ve yine milyonlarca yaşa takılanın yine ‘Emeklilik Hayalleri Suya Düştü’ şeklinde haberleri yapılacak! Kızıyorsunuz belki ama güçlü olasılıklardan biri olduğunu inkar etmemek lazım. Kanunun çıkarılması konusunda partiler kararlı ancak hükümetin kanunu desteklemediği de bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Şu anda hükümetin gündeminde bu konu yok. MHP’nin teklifi geldiğinde bir bakılır. Ama bunun bütçeye çıkaracağı maliyeti de dikkate almak gerekir” açıklamasını yaptı.

Bir yanda AB süreci diğer yanda emekli olmayan binlerce vatandaş, yaşa takılmaya 19 yıl önce imza atan Devlet Bahçeli ve partisinin duruşu kilit rol oynayacak. Hadi bakalım yeniden umutla bekleyiş başlasın…

Yazarın Diğer Yazıları

  1. EYT netleşti, staj soru işareti!
  2. Staj sigortası için çalışma bakanı umut ışığını yaktı
  3. EYT’de yaştan indirim mi geliyor?
  4. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU REKOR KIRIYOR!
  5. 2022 yılı kıdem tazminatı tavanı 15.371,40 TL oldu
  6. İşsizlik maaşı hakkında bilinmesi gerekenler
  7. Ucuz borçlanma treni kaçtı, diğeri yıl sonunda kalkıyor…
  8. SGK açık vermiyor, mucize gerçekleştiriyor!
  9. Orta sınıftan, dar gelirliye geçiş dönemi!
  10. Gözler borç yapılandırmasında!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.