Taşeronlara özel sahte sınav kitabı
.
Vatan Haber
Kan emiciler, karın tokluğuna çalışan taşeron işçileri kandırmaktan yine geri kalmıyorlar. Yıllardır kadro umudu taşıyan taşeron işçilerin gireceği formalite sınav için kurmaca bir soru kitapçığı çıkarıp satmaya başladılar bile...
Yıllardır yazdık, çizdik elimizden geldiğince bu her geçen gün büyüyen sorunumuzu gündemde tutmaya çalıştık.
En sonunda 13 yıldır süregelen taşeron sorunu çözüme kavuştu. 24 Aralık 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron çalışanların 4/D statüsü ile daimi işçi pozisyonlarına alınmasına karar verildi.
Ancak ne yazık ki bu ülkenin vazgeçilmezi olan sahtekarlar yine rahat durmadı. Yıllardır karın tokluğuna çalışan taşeronların kadro umudunu sömürmekten de çekinmediler. Taşeronların kadroya alınmaları için gereken sınava özel soru kitapçığı hazırladılar. Oysa ki bu yayınların sınav sistemiyle ne yazık ki uzaktan yakından alakası yok. Ancak süreci tam bilmeyen pek çok taşeron, kadro hakkından mahrum kalmamak için bu kitaplardan almaya başladı.
Peki şimdi süreç nasıl işleyecek?
İşte ayrıntılar; Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan alt işveren çalışanları 90 gün içerisinde sınava tabi tutulacak. Ancak bu sınavın eleme usulü gibi bir fonksiyonu bulunmayacak, bundan sonraki alımlar da sınavla yapılacağından ilk alınanlar da usule uysun diye sınava sokulmuş olacak.
Emekliler ne olacak?
Emekli olanlar ya da emeklilik şartlarını yerine getirmiş olanlar kapsam dışı tutuldular.Kamu da SGDP’li personel çalıştırılmadığından emekli olan taşeronlar ve emekliliğe hak kazananlar sınav sistemine sokulmadan elenecek. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da taşeron firmalar üzerinde bu kişilerin devam edeceği ihtimaller dahilinde. Mevcut hükümet döneminde göreve gelen tüm isimlerin taşerona kadro sözü vermesine rağmen bu vaadi yerine getiren isim Jülide Sarıeroğlu oldu. Tebrikler sayın Bakan alkışlarımız size, ve kadro sözünü kanunla alan işçilerimize hayırlı olsun…
Taşeronların maaşı 300-500 TL artacak
Çalışma Bakanlığı, taslak kanundan önceki açıklamalarında maaş ve konumlarında herhangi bir farklılık olmayacağını belirtmişti. Ancak kanun oluşturulmasından sonra aracı taşeron firmalara ödenen 300 ile 500 liralık fark tutarlarının kamu kurum ve kuruluşlarına değil yine personele yansıtılmasına karar verildi. Bu anlamda 4/d kadrosuna geçen bir personel 2 bin TL maaş alıyorken 2 bin 300 TL ila 2 bin 500 TL arasında maaşa sahip olmuş olacak. Kamu kurum ve kuruluşlarına ek bir maliyet getirmeyeceğinden hükümet yetkilileri de düzenlemeye sıcak bakıyor. Taşeron düzenlemesi ile ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız kapsam içerisine girdi. Özel bütçeli idarelerimiz, denetleme ve düzenleme kuruluşları kapsamın içinde. Baktığımız zaman 450 bin kişi şu anda kamu çalışanı. Dört aşamalı bir çalışma yaptık; 1’incisi merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımız. 2’nci düzenlememiz mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birlikleri. 3’üncü düzenlememiz kamuda mevsimlik geçici işçi olarak çalışan kardeşlerimizle ilgili. 4’üncü düzenlememiz de 4C statüsünde özelleştirme ile gelen kardeşlerimizle ilgili” ifadelerini kullandı. Düzenleme kapsamında 450 bin kişinin tamamının şartsız, yaş kriteri olmadan kapsama alındığını anlatan Sarıeroğlu, “Mevcutta çalışan kardeşlerimizin içi rahat olsun. Biz ‘En geniş nasıl yapabiliriz?’ arayışı içinde olduk. Bu anlamda sadece emekli olanlar dışında çalışan 450 bin kişi için sınav olacak. Bu da düzenlemeyle alakalı koymamız gereken bir konuydu. Sonrasında, hepsini kadrolu işçi olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4D Statüsü’nde istihdamlarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.