Taşerona kadro yolu, devlete 2.5 milyar TL kâr
.
Kadroya alınma umuduyla bekleyen taşeron işçiler artık mutlu sona ulaşmak istiyor. Bu cümlelerin sonuna pembe noktalar koymayı çok isterdim ancak; Gelin işin özetini 3 satırda anlatayım size; Aynı işi yan yana yapan memur 3 bin, kadrolu işçi 3 bin lira alırken eski taşeron yeni özel statülü işçi asgari ücret 1300 liraya talim edecek. Bugüne kadar arada ki taşeron firmaların cebine kalan yıllık 2.5 milyar TL parada devletin kasasına kalacak…
Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU geçtiğimiz yılsonunda 64. Hükümet Eylem Planı içerisinde bulunan “taşerona kadro” müjdesini açıklamış, kadro geleceğini belirtmişti. 720 bine yakın taşeron işçinin merakla beklediği bu haberi geçtiğimiz hafta içinde Başbakan DAVUTOĞLU verdi.
Verdi vermesine ancak biz bile bu “müjdenin” içerisinden çıkamadık. Kimler kadroya alınacak, memuriyet mi olacak, özlük hakları nasıl düzenlenecek? Yani özetle Ekonomi müdürümüz Ercan İnan’ın dediği gibi Mert Nayır’ın aklında yine deli sorular…
Kasıt sözleşmeliler mi?
Başbakan Davutoğlu’nun Taşerona Kadro müjdesinin alt metninde belirttiği “öncelikli olarak asıl işi yapan personellere kadro verilecek daha sonra yardımcı işleri yapanlar devlet güvencesine alınacak” sözleri taşeron diye anılmayan ama memur haklarını taşımayan sözleşmeli çalışanları da umutlandırdı. Kadro yasası ile 720 bin taşeronun hangi statüde olacağı tartışma konusu. Çoğunluk 4/C’li (Memur) kadrosunda alınmaktan yana. Ancak hükümet sözcüleri ve bakanlar dahil hiç kimse 4/C kelimesini kullanmıyor. Artık sona yaklaşıldı diye sürekli konuyla ilgili haberler yapılmasına karşılık oluşturulmuş bir taslak görülmüyor. Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamada taşerona özel statü verilecek denildi ancak özel statüden ne kastedildiği konusundaki görüşler ise şöyle;
Kamu kurum ve kuruluşlarında 4-a (Memurlar), 4-b (Sözleşmeli personel), 4-c (Geçici personel) ve 4-d (İşçiler) statüsüne ek “Özel statülü sözleşmeli personel” adında bir yeni statümüz daha olacak. Bu statülerin özlük ve sosyal harkları birbirinden farklı olduğu düşünüldüğünde yeni gelecek olan özel statünün de özlük ve sosyal hakları farklı olacaktır. Bu gibi hakların detayları için çıkacak düzenlemeyi beklemek gerekecek.
En çok belediyelerde var
Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle memur işleri ‘temizlik işçisi’ gibi gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Bu personeller belediyenin her bir biriminde görevlendirilebiliyorlar. “Üniversite mezunlarını kadroya alalım” söylemleri tartışmalara farklı bir yön verse de taşeron işçilerin zabıtadan tutun da güvenlik görevlisine kadar çoğu lise mezunu. Üniversite ve lise mezunlarından oluşan taşeron personellere en adaletli yaklaşım sınav yöntemi ile olacaktır. Maliye Bakanının da açıklamış olduğu üzere sınavla kadro verilmesi adaletsizlik ortadan kaldırılacaktır. Ancak sınavların ÖSYM tarafından yapılacağı ve sınav ücreti alınıp alınmayacağı ise ayrı bir tartışma konusu.
Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015’ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek. Kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak. Çalışanlar her ne kadar kadroluda olsalar işçi statüsünde işlem görecekler. İşçi statüsünde olacaklarsa bu işçilerin 3 yıl boyunca işleri garanti altına alınmış olacak.
Her ne kadar yakın zamana tarih verilse de taşerona kadro sistemi uzun soluklu çalışmalar sonucu gerçekleşecektir. Hükümet sözcüleri her ne kadar kadroya yaklaşıldı deseler de taşeron işçilere yine kadro yerine müjde verilecek gibi…