Sigaraya SGK zammı
.
Sigara içenlerin rahatsızlıklara yakalanma riskinin yüksek olması ve pahalı tedavileri yeni düzenleme ihtiyacı doğurdu. Sigaraya paket başına 50 kuruş zam geliyor. Ayrıca trafik kazası geçiren bir kişi alkollüyse iş görmezlik ödeneğinin yarısını SGK kesecek
Alkol ve sigaraya zam üstüne zam yapılırken, bir darbede Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelecek. Sigaraya SGK zammı yolda… Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te yapılması beklenen düzenlemeye göre, sigara satışlarından paket başına SGK payı alınacak. Sigara içenlerin içmeyenlere göre kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha yüksek olması ve bu pahalı tedavilerin SGK tarafından finanse edilmesi, yeni bir uygulamayı gündeme getiriyor. Düzenleme yasalaşırsa sigaralara paket başı 50 kuruş civarında SGK zammı yapılması bekleniyor. Böylece; Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilave gelir kaynağı sağlanacağı gibi sigara tiryakilerinin muhtemel sağlık masrafları da paket paket tahsil edilecek.
Ehliyetsiz olan yandı
Yeni düzenlemede; trafik kazası geçiren kişi eğer alkollü ya da ehliyetsiz ise başı sadece polisle derde girmeyecek. Bir ceza da SGK’dan gelecek. Sigortalı işçinin alkollü veya ehliyetsiz biçimde trafik kazası geçirmesi sonucu iş göremezlik ödeneğinin yarısını SGK kesecek.
Alkollü araç kullanarak kazaya sebebiyet veren sigortalı hakkında TCK hükümlerine göre, kasti hareketi nedeniyle iş göremezliğe uğradığının kabul edilmesi halinde, 5510 sayılı Kanunun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneği yarısı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kesilecek.
Kıdem tazminatı tavanı 2. kez değişti
Kıdem tazminatı tavan tutarı, yılbaşı ve Temmuz başında olmak üzere, yılda iki defa değişir. Ancak bu yıl Eylül’den itibaren yayımlanan bir kararname ile kıdem tazminatı tavanı ikinci kez yükseldi. En yüksek devlet memurunun emeklilik ikramiyesinde dikkate alınan emeklilik keseneği ve kurum karşılığı oranını %200’den %215’e çıkarıldı. Tavanı 1 3.828,37 TL olarak belirlendi.
21-22-23 Eylül resmi tatil değil, ek ödeme yapılmaz
Başbakanlık tarafından son dakikada yapılan açıklamayla, Kurban Bayramı’ndan önceki 21-22-23 Eylül tarihlerini kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için idari tatil ilan edildi.
İş Kanunu’nun 47. maddesinde kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde, işçilerin çalışmaksızın o günlerin ücretlerine hak kazanacakları, çalışırlarsa çalışmadan hak kazanacakları ücrete ek olarak çalıştıkları günün ücretinin ödeneceği ifade edilmiştir.
Kanunlarla resmi tatil olarak kabul edilmeyen idarenin kendi kararına dayanarak verdiği bu tür tatil günleri aynı kapsamda değerlendirilmemektedir. Bu nedenle Kurban Bayramı’ndan önceki 21 ve 22 Eylül ile 23 Eylül öğleye kadar olan sürede çalışılması halinde ek ücret hakkı olmayacaktır.
Özel sektör işverenlerinin inisiyatif kullanarak o günleri kendi çalışanları açısından da izin günü sayma ihtimalleri bulunmaktadır. Böyle bir uygulama yapılması halinde ise çalışanların ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.
Bununla birlikte 23 Eylül öğleden sonradan başlamak üzere işçilerin Kurban Bayramı süresince çalıştırılmaları halinde o günlerin ücretlerine ek olarak çalıştıkları sürenin normal ücretini de alma yani iki günlük ücret alma hakkı doğuyor. Çalışana aylık olarak sabit bir ücret ödeniyorsa, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılması halinde günlük ücreti ayrıca hesaplanıp bu aylık ücretine eklenmesi gerekiyor.
İş göremezlik ödeneği hangi durumda kesilecek?
Sigortalının aşağıdaki sayılan nedenlerden dolayı iş kazasına veya meslek hastalığına uğraması, hastalanması, tedavi süresinin uzaması veya iş göremezliğinin artması hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri;
a) Ceza sorumluluğu olmayanlar ile kabul edilebilir bir mazereti olanlar hariç, sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık nedeniyle hekimin bildirdiği tedbir ve tavsiyelere uymaması sonucu tedavi süresinin uzamasına veya iş göremezlik oranının artmasına, malûl kalmasına neden olması halinde, uzayan tedavi süresi veya artan iş göremezlik oranı esas alınarak dörtte birine kadarı Kurumca eksiltilir.
b) Ceza sorumluluğu olmayanlar hariç, ağır kusuru yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan veya hastalanan sigortalının kusur derecesi esas alınarak üçte birine kadarı Kurumca eksiltilir.
c) Kasdî bir hareketi yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan, hastalanan veya Kurumun yazılı bildirimine rağmen teklif edilen tedaviyi kabul etmeyen sigortalıya, yarısı tutarında ödenir.
d) Tedavi gördüğü hekimden, tedavinin sona erdiğine ve çalışabilir olduğuna dair belge almaksızın çalışan sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez,
ödenmiş olanlar da yersiz yapılan ödeme tarihinden itibaren 96’ncı madde hükümlerine göre geri alınır. Bu durumu örnekle daha anlaşılır hale getirebiliriz: Trafik kazası geçiren sigortalının alkollü olduğu resmi belgelerle tespit edildi. Bu kaza sonucu da hastane 20 gün iş göremezlik raporu yazdı. Kazazede sigortalımızın da 2.700 TL brüt ücreti olduğunu varsayalım. 18 günlük rapor ödemesi 1.080 TL olması gerekirken Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendisine ödenecek iş göremezlik ödeneği 540 TL olacak. Bu gelişmelerden sonra direksiyon başına geçmeden içtiğiniz her kadeh için bir kez daha düşünmekte yarar var…
Süre uzadı ama ödeme günü değişmedi
Normal şartlar altında 2015/Ağustos ayına ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi gereken sürenin son günü 23.09.2015 tarihi gece 23:59’a kadar. Bu son günün bu sene Kurban Bayramı arefesine rastlaması nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu yaptığı duyuruyla bildirge verme süresini bayramı tatilini izleyen ilk iş günü olan 28.09.2015 tarih saat 23:59’a kadar uzattı. Son günü pazartesi olarak belirlenen bildirgelerin ödemeleri ise normal takvim süresinde yani en geç 30 Eylül 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar bankalardan veya gece yarısı 23:59’a kadar internet üzerinden ödenmesi gerekiyor.