Sahte boşanmayı bakkal çözer!!
.
Çalışmadan para kazanma yöntemleri sorusunu arama motoruna en fazla soran milletiz.
Hal böyle olunca;
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yetim aylıklarındaki usulsüzlüklerin peşini bırakmıyor. SGK, ölen ailelerinden kalan maaşları alabilmek için eşlerinden boşanan ancak aynı evde yaşamaya devam eden kadınların tespiti için 2012’den beri denetim yapıyor.
SGK, ölüm aylığı alan 19 bin 277 kişinin boşandığı eşi ile fiilen birlikte yaşadığını tespit ederek aylıklarını kesti. SGK, bu kişilerden, haksız yere aldıkları aylıkları da yasal faiziyle geri istedi.
187 bin 15 kişi aylığı alıyor
Kurumun yayımladığı Kasım 2016 verilerine göre 187 bin 15 hak sahibi dul ve yetim aylığı almaktadır.
Bu oran geçtiğimiz yıllarda 250 bin seviyelerindeydi. Diğer ülkeler ile kıyaslama yapacak olursak, başka ülkelerde dul ve yetim aylığı talepleri yıl ilerledikçe artmaktadır. Bunun nedeni ise yıllar ilerledikçe ölümler artıyor, haliyle dul ve yetim kalanlar da hak sahibi olarak aylıklarını alıyor. Bizim ülkemizde de ölümler meydana geliyor ancak denetimlerde sahte aylık alanlar da ortaya çıktığından rakamlar bizde aşağıya gidiyor.
Sahte boşanma nedir?
Sahte boşanma, yetim kız çocuklarının vefat eden babalarından dolayı aylık alabilmeleri için eşlerinden kağıt üzerinde boşandığı bir sistem. Yetim aylığı müracaatlarında aranılan birinci şart evli olmamaktır. Evli kız çocukları ise boşanmaları halinde müracaat ederek babalarından yetim aylığı alabilmektedir.
SGK denetmenleri boşanarak yetim aylığı müracaatında bulunan hemen hemen her kız çocuğunu ikamet adresini kontrole gelir. Anayasamızda bulunan ‘özel hayatın gizliliği’ maddesine istinaden SGK mahkemelik olsa da bu denetimler yapılmaktadır.
Ev ziyaretleri tahminen bir ya da iki defa, şüphelilerde ara verilerek bir çok kez denetime tabi tutulmaktadır.
Denetim gerçekleştiren SGK çalışanlarından aldığımız bilgiler şaşırılacak cinsten. Öncelikle ilk olarak ev ziyaretlerin gerçekleştiren denetmenler bir sonraki ziyaretleri komşularına ya da mahallenin bakkallarına yapıyor.
Sahte boşananların çoğunun bakkallar tarafından ifşa edildiğini, genellikle bu kişilerin bakkala bile borcu olan kişiler çıktığını aktarıyorlar.
SGK paraları zamlı istiyor
SGK tarafından tespit edilen kişilere nitelikli dolandırıcılıktan dava açılmaktaydı. Ancak Yargıtay 23. Ceza Dairesi’nin kararıyla geçtiğimiz yıl 158 çift serbest kaldı. Yargıtay kararında; “Herhangi bir mahkeme tarafından mutlak butlanla malul bir karar olduğuna hükmedildiği sürece hukuken geçerli olan boşanma kararlarından sonra, eski eşlerin bir arada yaşamasını yasaklayan kanuni bir düzenleme bulunmadığından, boşanmanın hileli davranış olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki, Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesinde, evliliğin en az bir yıl sürmesi ve eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davası kabul etmesi halinde, hâkimin tarafların iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumun hususunda taraflarla kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması halinde de boşanmaya hüküm olunacağı vurgulanmaktadır. Olaya bu açıdan bakıldığında boşanma davalarında yasa, boşanma gerekçesinin doğruluğunu araştırma hususunda boşanma kararını verecek hâkime araştırma yetkisi vermediğinden, maaş alma amacı ile yapılan boşanmalar dahi hileli davranış olarak vasıflandırılamaz” kararına varmıştır.
Ancak Yargıtay 23. Ceza Dairesinin kararı, SGK’nın maaşları gecikme zammı ve faiziyle geri almasına engel değildir.
Uyarması bizden, uygulaması sizden. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın!