Nakdi ücret desteği ve fesih yasağı uzatıldı Peki ya kısa çalışma ödeneği?
Herkes gelecek kararı bekliyor. Kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatılacak mı? Yani yapılması beklenen düzenleme ile yüksek riskli illerde kısa çalışma ödeneğine devam edilmesi, risksiz şehirlerimiz de durdurulması gibi bir planlamanın hayata geçirilmesi önümüzde duran seçeneklerden.
17 Şubat 2021 tarihinde kabine toplantısı sonrası millete seslenen Cumhurbaşkanımız, Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteklerinin son kez Mart ayının sonuna kadar uzatıldığını duyurmuştu. Ancak bu hafta içerisinde Resmî Gazetede yayımlanan 31418 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla Nakdi Ücret Desteği ve Fesih yasağı uygulaması 17 Mart 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iki ay süreyle tekrardan uzatıldı.
Kısa çalışma ödeneği uzatılacak mı?
Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanının yapmış olduğu ulusa sesleniş konuşmasında, “son kez” olmak üzere Nakdi Ücret Desteğinin 17 Mart tarihine, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının da 30 Mart sonuna kadar uzatılma kararı duyurulmuştu. 09.03.2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız imzasıyla yayımlanan kararnameyle Nakdi Ücretsiz İzin ödenekleriyle bu ödeneğe bağlı olan fesih yasağı uygulaması tekrardan 17 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı.
Aslında herkes 17 Mart ve 30 Mart tarihleri milat olarak belirlenecek ve bu tarihlerden itibaren devlet destek ödemelerinin ve işten çıkarma yasağının da son bulacağını bekliyordu.
Sanılanın aksine tekrardan 2 aylık bir uzatma oldu ancak beklenen uzatma Kısa Çalışma Ödeneğinde henüz yapılmadı. Hali hazırda işletmelerini açamayan binlerce işletmenin çalışanları mağdur mu olacak, yoksa hepsi kısa çalışmadan ücretsiz nakdi desteğine mi geçirilecek sorusunu karşımıza çıkarıyor!
Destek ödemeleri risk haritasına göre mi güncellenecek?
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan risk haritasına göre riskli gruplarda işletmeler kapanacak, risk olmayan bölgelerde ise faaliyetlerine devam edecekler.
Ancak açıklanan uzatma kararında açık işletmeler ve faaliyetini tamamen veya kısmen durdurmuş işletmeler diye bir ayrım hükmü yer almadı. Böyle bir durumda kısa çalışma ödeneğinin de uzatılmaması haritaya göre mi şekillenecek sorusunu akıllara geliyor.
Yani yapılması beklenen düzenleme ile yüksek riskli illerde Kısa Çalışma Ödeneğine devam edilmesi, risksiz şehirlerimiz de durdurulması gibi bir planlamanın hayata geçirilmesi önümüzde duran seçeneklerden.
İşsizlik rakamı riskine karşı fesih yasağı!
Son açıklanan TUİK verilerine göre Ocak 2021 işsizlik oranı %12.2 olurken işsiz sayımız 3 milyon 861 bin kişi oldu. Her ne kadar süreç devlet destekleri ve fesih yasağıyla kontrol altında tutulmaya çalışılsa da sayının hem ülkemizde hem de dünya genelinde artması beklediğimiz bir gerçekti.
ABD’de açıklanan son verilere göre işsiz sayısı 17 milyon kişinin üzerinde, Avrupa haritasında en az işsize sahip olan Almanya’da bile işsizlik rakamı 2,9 milyon kişiye ulaştı.Nakdi ücretsiz izin desteğine 2 ay daha uzatma, fesih yasağı uygulamasına 2 ay daha yürürlükte kalma kararı geldi.
Ancak; Kısa çalışma ödeneğinin akıbeti muallak, yeni teşvikler verilmesi için beklenti büyük, kapamalar yeniden gündeme gelir mi diye endişe hakim, şimdi gözümüz kulağımız bu aksam milletine seslenmesini beklediğimiz Cumhurbaşkanımızda.
Yeni reform paketi, kamu maliyesini düzenleyecek yeni kararlar ve yine artışa geçen vaka sayıları karşısında izlenecek yol haritasını açıklayacak. Bu açıklama sonrası tüm soru işaretleri giderilecek diye ümit ediyoruz.