Muhtasar SGK birleşmesi! Süre uzatıldı...
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile; 3 yeni pilot il (Konya, Eskişehir, Bursa) dışında diğer iller için 1 Mart 2020 tarihine kadar uzatıldı. Erteleme sonucu olarak Mart 2020 beyannameleri Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya dışındaki illerde 26 Nisan 2020 tarihine kadar verilecek.
2015 Yılının başında duyduk ilk kez Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi sistemine geçilecek söylemini. 2017 yılında pilot il olarak Kırşehir’de uygulanmaya başlandı.
Ardından Amasya, Bartın ve Çankırı’da uygulamaya alındı. 2020 Ocak ayı tüm ülkenin sisteme alınması için milat tarih olarak belirlendi. Ancak; 3 yıldır pilot illerde denenmesi yapılan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, 09.02.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile; 3 yeni pilot il (Konya, Eskişehir, Bursa) dışında diğer iller için 1 Mart 2020 tarihine kadar uzatıldı. Erteleme sonucu olarak Mart 2020 beyannameleri Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya dışındaki illerde 26 Nisan 2020 tarihine kadar verilecek.
SGK, ‘’Ben Karışmam’’ dedi!
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine (MUHSGK) 01/01/2020 tarihi itibariyle geçilecek olmasına rağmen SGK tüm kullanıcılarına ocak ayına kadar bildirim yapmadı. Şubat ayına geldik e-Bildirge ekranı ve e-Bildirge V2 ekranına duyuruları yeni yeni koymaya başladılar.
Ayrıca 2020 yılına kadar SGK tarafından MUHSGK sistemi ile ilgili herhangi bir duyuru, genelge yada genel yazı yayımlanmamıştır. Geçildikten sonra kılavuzlar ve duyurular sistemlere yüklenmiştir. SGK bu hareketiyle işin içinde kendisinin olmadığını, tüm işlemlerin Gelir İdaresi Başkanlığınca yürütüldüğünü göstermiş oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı ise SGK Prim Hizmet Beyannamesini üstlenerek büyük bir yükün altına girmiş oldu.
İnsan kaynakları ve muhasebe karşı karşıya!
Orta ve büyük ölçekli işletmelerde muhasebe, finans, insan kaynakları ve personel özlük işlemleri ayrı ayrı yönetilmektedir. Ücret ödemelerini finans yapar, kayıtlarını muhasebe tutar, personel özlük veya insan kaynakları SGK bildirimlerini yapar.
Yeni sistemde SGK APHB işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden yapılacağı için şirketlerde de ayrı bir kafa karışıklığı yaşanıyor. Hal böyle olunca ve ücret gizliliği ile alakalı tepkiler artınca Gelir İdaresi Başkanlığı ayrı şifre duyurusu yaptı ve sadece SGK bildirimleri için ayrı şifre temini yapılacağı bildirildi.
İki ayrı kurum iki ayrı sistem ve iki ayrı kallavi mevzuatı birleştirmek yalnızca dile kolay.Ancak hazır denilen sistemde;
• Ücret gizliliğinin tam olarak sağlanamaması,
• MUHSGK’nın interaktif olmayan,kullanımı zor bir sistem olması,
• Sistemin sürekli hata vermesi,
• Kurgulanan sisteme işverenlerin ve uygulamacıların yabancı olması,kullanım kılavuzlarının dahi yeni hazırlanmış olması,
• Mevzuatların uygulamaları noktasında çok tereddüt yaşanan ve yaşanacak madde bulunması,
• Aylık olarak SGK sistemine gönderilen yaklaşık 2.5 milyon bildirgenin getireceği yükün hiç hesaplanmamış olması,
• Ev hizmetleri,apartmanlar,diplomatik misyonlar gibi özerlik arz eden durumların hiç dikkate alınmamış olması,
• Gönderilmiş beyannamelerin gönderilmemiş gibi görünmesi, vergi kimlik numarası ile iş yeri sicil numarası uyuşmazlığı yaşanması, kapanmış iş yerlerinin sistem alt yapısında çıkması, aynı anda birden fazla işaret talebi olması gibi gibi yüzlerce madde sıralayabiliriz.
Tüm bunlar ne için?
Tüm bu işlemler yersiz ‘AGİ’nin yersiz ödenmemesi için, birden fazla işverenle çalışan personelin Gelir Vergisinin eksik hesaplanmaması için, meslek kodlarını da Gelir İdaresinin görebilmesi için. Bu sistem aslında tüm denetim mekanizmalarını da iki kurum arasında bağlayabilmek adına oluşturuldu.
Düşünce güzel ama işvereninden işçisine herkes tedirgin.
Bu kadar büyük bir değişime tüm adımları hazır olmadan kalkışmak bombanın pimini çekip elinde tutmaktan farksız. Evet erteleme kararı geldi,haziran ayına uzatılacak söylentileri de başladı. Gelin sular iyice bulanmadan,işler rayına oturmadan çıkmayalım bu yola…