Küçük işletmeye de BES zorunlu oldu
.
Çalışan sayısı 10’dan fazla 50’den az olan işletmelerde de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Temmuz ayı itibarıyla devreye girdi. 2.7 milyon çalışanın sisteme sokulması işverenin sorumluluğunda. Bunu yapmayan işverenlere işçi başına 100 lira idari para cezası kesilecek.
Hükümetin büyük umutlarla hayata geçirdiği zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hayal kırıklığıyla devam etse de kademeli katılım süreleri geldikçe zorunlu kapsama alınan personel sayısı da artıyor.
6740 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kademeli olarak 1.000 ve üzeri işçi çalıştıran işverenler için
1 Ocak 2017’de yürürlüğe girmiş ve yaklaşık 1 milyon 750 bin kişi BES’e dahil olmuştu.
Nisan ve Temmuz 2017 dönemlerinde 6.5 milyon işçi ve memur sisteme mecburi giriş yaptı.
Çalışan sayısı 10 ve üzerinde ancak 50’den az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar da 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren sisteme dahil oldular. Yani bu grupla beraber otomatik BES’e 2 milyon 701 bin 698 çalışan daha eklendi.
BES, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik döneminden bu yana gündemde tutulmaktaydı. Faruk Çelik zamanında temeli atılmış, plan projesi yapılmış uygulama yine eski Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu zamanında uygulamaya konulmuştu.
Ancak mevcut durumda hükümet beklediği verimi BES’ten ne yazık ki alamadı! Konuyla ilgili Ekonomi, Maliye ve Çalışma Bakanlığı ortak çalışmasıyla 7103 sayılı kanunla düzenlemeler yapıldı.
Söz konusu düzenlemelerden ilki, otomatik katılımlı BES kapsamında çalışanların cayma hakkının Bakanlar Kurulu kararıyla 6 aya kadar uzatılabilecek. Diğer önemli düzenleme de otomatik katılımlı bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde, yeni iş yerindeki sözleşmeye birikimlerinin aktarılması ve eski sözleşmeye devam edebilme hakkının kaldırılması.