Şampiy10
Magazin
Gündem

GSS borçlarında 60 gün çıkmazı, milyonları ilgilendiriyor...

Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiren düzenleme yıl sonu itibarıyla sona erdi. 30 Ağustos’a kadar GSS prim borcu olanların borçları otomatik olarak yapılandırıldı. Böylece milyonlarca kişi borcun ödeneceği 30 Nisan 2021 tarihine kadar sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Eylül, ekim, kasım, aralık GSS primleri ödemeyenler ise kara kara düşünmeye başladı.

ABONE OL
Vatan Haber

Yaşanan kötü gelişmeler nedeniyle insanlık tarihinde hep hatırlanacak olan 2020 yılının geride kalmasının buruk sevincini yaşıyoruz. Yeni normale biran evvel dönebilmek ise 2021’den herkesin tek dileği. Ancak yeni yıl milyonlarca borçlu vatandaşımız için pekte iç açıcı başlamadı.

2020 Yılının başlarında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile genel sağlık sigortası borcu olan tüm vatandaşların yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden faydalanmasının önü açılmıştı. Pandemi döneminin de başlamasıyla milyonlarca vatandaşımız provizyon alabilmiş, ücretsiz tedavi olabilmişti.

Ağustos 2020 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları otomatik olarak yapılandırıldı. GSS borçları için vatandaşların başvuru yapmasına gerek yok. 30 Nisan 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı siliniyor. Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlar borcunu ödeyemeyecek durumda ise 31 Mart 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Vatandaşlar otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilir. Bağ-Kur borcu olanların, ilk taksitlerini ödedikten sonra cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının olmaması halinde, GSS borcu olanların ise son 1 yıl içinde 30 gün prim ödeme gün sayısına sahip olması halinde hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek ve hastaneye gittiklerinde provizyon alabilecekler.

60 GÜNE TAKILDILAR

Ancak 2020 Ağustos ayı sonrasında 60 gün ve daha fazla prim borcu olan muayene olamayacak. 7256 sayılı Kanun gereği tüm borçluların borçları donduruldu, ödemek isteyen sigortalıların borçları taksitlendirildi ancak bu kişilere 01.11.2020 tarihinden itibaren yeniden borç tahakkuk ettirilince çarşı karıştı.

2021 yılının şu geçirdiğimiz 10 gününde sağlık hizmeti almak isteyen sigortalıların 60 günden fazla birikmiş borcu olduğundan provizyonları kapatıldı. (Kasım ve Aralık ayı borç tahakkukları nedeniyle) Bu kişiler kamu hastanelerinde mevcut durumda ancak ücretli bir şekilde muayene olabiliyorlar veya aylık prim borçlarını ödeyerek tekrardan provizyonlarını açtırmak zorunda kalıyorlar.

YİNE KARARNAME GEREKİYOR

Geçtiğimiz yıl 7 Ocak 2020 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı gereği, GSS sistemi kapsamında olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak vatandaşlara ve bakmakla yükümlü yakınlarına, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastanelerinde) 31 Aralık 2020'ye kadar sağlık hizmeti verilmişti

Pandemi etkileri tüm hızıyla devam ederken borçlu vatandaşın bu durumu göz ardı edilmeyecektir. En kısa sürede yayımlanacak yeni bir kararla sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için provizyon almaları sağlanacaktır.

PRİM 107 LİRA 32 KURUŞ

Bu yıl ödenmesi gereken GSS primi aylık 107 lira 32 kuruş. Ödeme gücü olmayanların primini devlet karşılıyor. Ödeme gücü de gelir testi ile belirleniyor. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler, bulundukları ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek test yaptırabilir. Yapılacak testin sonucunda hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların prim borçları silinecek. GSS prim borcu olanlar SGK sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

30 Ağustos öncesi prim borcu olanların borçları otomatik yapılandırıldığı için borcun ödeneceği 30 Nisan 2021 tarihine kadar sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Ama borcu ödemezseniz, bu tarihten sonra devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanamayacaksınız. Yine bu tarihe kadar borcunuzu ödemezseniz, geçmiş döneme ait borç ile birlikte gecikme cezası ve zammı yeniden aktif olacak. Tabi sağlık hizmetinden yararlanabilmek için geriye doğru bir yıl içinde 30 gün genel sağlık sigortası primi ödenmiş olması ve 2020 Ağustos ayı sonrasında 60 gün ve daha fazla prim borcu olmaması gerekecek.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. EYT netleşti, staj soru işareti!
  2. Staj sigortası için çalışma bakanı umut ışığını yaktı
  3. EYT’de yaştan indirim mi geliyor?
  4. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU REKOR KIRIYOR!
  5. 2022 yılı kıdem tazminatı tavanı 15.371,40 TL oldu
  6. İşsizlik maaşı hakkında bilinmesi gerekenler
  7. Ucuz borçlanma treni kaçtı, diğeri yıl sonunda kalkıyor…
  8. SGK açık vermiyor, mucize gerçekleştiriyor!
  9. Orta sınıftan, dar gelirliye geçiş dönemi!
  10. Gözler borç yapılandırmasında!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.