‘Emekli olup kaçacağım’ diyoruz... Kaçamıyoruz!
.
İstanbul’da toplamda 2 milyon 415 bin emekli var. İstanbul, bu rakamla en çok emeklinin yaşadığı şehir. Oran olarak bakıldığında 115 bin emeklinin yaşadığı Çanakkale ilk sırada. Çanakkale’de her 1.000 kişiden 222’si emekli. Antalya, sanılanın aksine emekli oranının en düşük olduğu illerden biri.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun veri tabanında yayımlanan istatistik raporları yine ilginç bilgiler verdi. Yapılan değerlendirmeler sonucu en fazla çalışan da İstanbul’da çıktı en fazla emekli de! Yani “Bir emekli olayım memleketime yerleşeceğim, bağ bahçe yapacağım” tezi çürümüş oldu. İstanbul’a çalışmaya gelen bir daha memleketine dönemedi, şehirde doğan çocuklar da köy hayatını hiç göremedi.
Bazı büyük şehirlerimizin emekli tablosuna baktığımızda İstanbul yine nüfus oranının da etkisiyle açık ara birinci oluyor. Aktif çalışan memurlar listesinde ilk sırada yer alan Ankara, emekli memurlar listesinde birinciliği İstanbul’a kaptırıyor. Haliyle emekli olan da göçü İstanbul’a yapıyor iş arayan da!
Ancak oran olarak bakıldığında Çanakkale, Muğla ve İzmir emeklilerin en çok tercih ettiği ilk 3 il olarak dikkati çekiyor. 519 bin nüfusu olan Çanakkale’de toplamda 115 bin 372 emekli maaşı alan kişi yaşıyor. Yani her 1.000 kişiden 222’si emekli.
Bu oran İzmir’de yüzde 21.19’u buluyor. İzmir’de toplam 4 milyon 223 bin kişilik nüfusa karşılık 895 bin emekli var. Muğla’da da emekli oranı yüzde 18.42 olarak belirlenmiş durumda. Oransal olarak İstanbul ve Ankara’yı geçiyor. Ancak rakamlar sayfiye yerlerinde çok belirgin bir emekli oranına işaret etmiyor. 2-3 puanlık oynamalar sonuçta kozmopolit şehirden şikayet edilse bile başka illere göçün emeklilikte bile olsa kolay kolay mümkün görünmediğini ortaya koyuyor. Sanılanın aksine Antalya da emekli oranının Adana ile birlikte en az olduğu illerin başında geliyor. Antalya’nın aşırı sıcağı belki de emeklileri çok cezbetmiyor.
Adana’nın çalışmaya pek niyeti yok gibi
İşkur’un istatistiklerine göre 2017 Temmuz ayında kayıtlı 2 milyon 586 bin 446 işsizimiz mevcut. Geçtiğimiz yılın aynı ayındaki işsizlik verilerine baktığımızda 2 milyon 49 bin 29 kişilik kayıtlı işsizlik rakamı 786 bin 558 kişi ile artış gösterdi. Belirtilen kayıtlı işsizlere oranla bir hayli büyük açık iş olanakları da İşkur kayıtlarında bulunuyor. 2017 Temmuz ayı verilerine göre 137 bin hizmet sektöründe açık iş ilanı var. Bunun yanında 106 bin açık istihdam pozisyonuyla Sanayi sektörü ve sonrasında 85 binlik iş ilanıyla imalat sektörü bulunuyor. İstanbul yine rakamlarda bizleri yanıltmıyor. En fazla iş olanağı da, en fazla işsizi de barındırıyor. En fazla açık iş ilanına oranla çalışmak istemeyen illerimizin başında Adana geliyor. Ortalama olarak 5 Adanalı’dan sadece 1’i çalışıyor ya da çalışmak istiyor.