Başbakandan çalışma hayatına yeni yıl müjdeleri
.
Başbakanımız Binali Yıldırım’ın açıkladığı teşvik paketi hem yeni yatırımların hızlanmasını hem de yeni iş imkanlarının yaratılmasını hedefleyen oldukça geniş kapsamlı bir yeni yıl paketi. Hükümet, 2017 yılını “tasarruf yılı” olarak belirleyerek işverenlerin yatırım imkanlarını ve istihdamı arttıracak uygulamaların yürürlüğe girmesini en önemli hedef haline getirdi. Teşvik paketi 2017’nin ilk aylarının rahatça geçirilmesine ve yatırımların hız kazanmasına fayda sağlayacak. Ekonomi parametrelerinin her gün hızla değiştiği, güvensizlik ortamının oluştuğu, kredi notlarımızın düşürüldüğü bu dönemde nefes aldıracak paketin detaylarını beraber inceleyelim.
Öteleme nasıl yapılacak?
Başbakan’ın açıkladığı pakette işverenlerin elini güçlendirecek düzenlemelerden biri, SGK prim ödemelerinin ötelenmesi. İlgili düzenlemeye göre, işverenlerin 2017 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında ödemeleri gereken SGK primleri, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenecek. Primler hiçbir şekilde faiz uygulanmaksızın öteleneceği için işverenlerin yılbaşında ceplerinden çıkacak rakam azaltılmış olacak. Uygulama geçtiğimiz yıl hayata geçen asgari ücret desteğinden yararlanan çalışanların primleri için de söz konusu olacak. Dolayısıyla, SGK’ya bildirilen prime esas kazançları belirlenecek limitin üzerinde olmayan çalışanların primleri ilk 3 ay yerine son 3 ayda ödenecek.
Başbakan’ın açıkladığı teşvik paketinin en önemli düzenlemelerinden biri de 2017 yılında özel sektörde işe alınacak bazı işçilerin ücretlerinin yarısının devlet tarafından karşılanacak olması. Uygulamanın detayları ilerleyen günlerde netleşecek. İşgücü piyasasında tercih sıralamasında alt sıralarda yer alan kadın, genç ve engelli kişilerden hali hazırda işsiz olanları, mevcut istihdama ilave olarak işe alan işverenlere doğrudan ücret sübvansiyonu sağlanacak. Yani, bu kişileri işe alan işverenlerin ödedikleri ücretlerin ilk yıl yarısı, ikinci yıl yüzde 25’i devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede, hem bu grupta yer alan vatandaşlarımızın istihdama girmesi sağlanmış olacak, hem de işverenlerin işgücü maliyetleri azaltılacak.
İşbaşı eğitim programı
2016 yılında olumlu sonuçlar üreten iş başı eğitim programı 2017 yılında da devam edecek. Diğer yandan, programdan yararlanma koşullarında bir esneme yapılacağı öngörülüyor. Özellikle işsizlik rakamında son birkaç yılda sürekli yukarıya giden oranın düşmesi için bu yönde adımlar atılacak. 2016 yılının Ocak Mayıs aylarında toplam 230 bin kişi işbaşı eğitim programına katıldı. Katılımcıların çok önemli bir bölümü de istihdam edilmeye devam edildi. Yani, işveren kendi işyerinde gördüğü, çalışmasını bildiği ve meslek öğrettiği çalışanı sigorta prim teşvikinden de yararlanarak istihdam etmeye devam etti. İşbaşı eğitim programının 2017 yılında yararlanma kriterleri esnetilerek devam edecek olması işsizliğin azaltılması açısından fayda sağlayacak diğer bir etken olacak. Bu başlıklara ek olarak;
-KOBİ’ler özellikli olmak üzere kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi tanınacak.
-Kurumlar vergisi indirimi devreye sokulacak.
-2016 yılında işverenlere sağlanan 100 TL asgari ücret teşviki 2017 yılında da uygulanmaya devam edilecek.
-KOSGEB’e üye olan KOBİ’lere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 36 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak.