Ara verme bildirimi
.
Dört bir yanda savaş çığlıkları, şehirlerimizde ardı ardına patlayan bombalar, artan güvensizlik ortamı, dolar ve euronun dalgalı seyri, Rusya krizi ve ardından gelişen diplomatik olaylar... Maalesef bu olayların tamamı, ülkemizin en önemli lokomotif sektörü turizmde ciddi sorunlara neden oluyor.
Neler oluyor? Hükümet hangi destekleri sunacak? Turizmciler ne bekliyor?
Bir çok otel satışta
Ege ve Akdeniz sahillerinde 1.300 civarında otel satılığa çıkarılmış durumda. Bu oteller için istenen toplam rakam 30 milyar lirayı buluyor.
En fazla satılık otel, daha çok Rusya pazarına bağlı turizm faaliyeti yürüten Antalya’da yer alıyor. Turizmin başkenti olarak da anılan Antalya’daki satılık otel sayısı 410. Bu otellerin 120’si beş yıldızlı. Satılığa çıkarılan otellerin yatak kapasitesi ise yaklaşık 153 bin.
Antalya SGK İl Müdürlüğü’den alınan bilgiye göre, yüzlerce otel, işçi çalıştırmaya ara verme bildiriminde bulundu. Bunu şöyle de açıklayabiliriz; yüzlerce otel bu sezon açılmayacak veya açılanlar da en alt kapasite ve en az personelle hizmet vermeye çalışacak.
Ege Bölgesi’nde ise 908 otel alıcı bekliyor. Ege sahil şeridinde satılığa çıkarılan tesislerin toplam değeri 8.8 milyar lirayı buluyor. Ege Bölgesi’nde en çok satılık otel Muğla’da yer alıyor. Ege turizminin lokomotifi Muğla’da, el değiştirmesi beklenen tesis sayısı 349. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından yapılan analize göre, Türkiye’nin Ocak 2016 otel dolulukları, 2015 yılının aynı dönemine oranla yüzde 6.2’lik bir düşüş ile yüzde 47.6 olarak kaydedildi. Türkiye, turizm rakamlarında Avrupa’da, en yüksek düşüş oranını yaşayan ülke oldu.
‘Az hasar için tedbir alınmalı’
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sektöre ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:
- Rusya’yla yaşanan kriz ve ülkemizde yaşanan terör olayları sonucunda turist sayısında ciddi rakamlarda azalma yaşandığı ve yaşanacağı belirtiliyor. Bu krizin turizme etkisinin ne kadar olacağını düşünüyorsunuz?
Türkiye’nin dünya turizminin son yıllarda en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğu dikkate alındığında 2015 yılında ülkemizin turizm performansının beklentileri karşılamadığı bir yıl olduğu anlaşılmaktadır.
- Bu kriz en çok hangi şehirleri etkileyecek?
Rus turistlerin en çok ilgi gösterdiği kentimiz Antalya. 2015 yılında Antalya’ya 2 milyon 838 bin Rus turist gelmişti. Dolayısıyla Rusya ile Türkiye arasındaki sorunlar aşılamazsa bu durumdan en çok etkilenmesini beklediğimiz şehir Antalya’dır. Turizm sektörü zorlu bir süreçten geçiyor. Bu zorlu sürecin kayıpsız ya da en azından az hasarla atlatılması için resmi makamlardan atılmasını talep ettiğimiz bazı adımlar oldu. Bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal’a turizm sektörünün taleplerini içeren bir mektup sunduk. Taleplerimiz arasında SGK primlerinde 2016 yılına özel indirim sağlanmasının yanı sıra turizm hizmetlerinde KDV oranın yüzde 8’e düşürülmesi de bulunuyor.