Şampiy10
Magazin
Gündem

Ticari araçlarda hareketlilik sürüyor

Ağır ticari araç pazarında hareketlilik sürerken yeni ÖTV düzenlemesi sonrasında hafif ticariye rağbet bekleniyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Ticari araç satışlarının seyri ülke ekonomisinin durumunu ortaya koyan bir tablo konumundadır. Araç alımlarını ticari sebeplerle yapanlar pazarın son durumunu da yansıtır. 16 ton ve üzeri ağır vasıta sektörü geçen yıl ilk 7 ayda 3 bin 572 araç satarken bu yıl aynı dönemde 6 bin 61 adete çıkmış durumda. Özellikle uluslararası nakliye yapan firmalarda işler iyi seyrediyor. Yıl sonu beklentisi ise 12 bin adetlerin üzerinde öngörülmekte. Eylül ayında okulların açılmasının planlanması ile birlikte okul ve diğer servis taşıtlarına da ilgi sürüyor.

Talep hafif ticariye kayabilir

Yeni ÖTV düzenlemesinin ardından binek araçlara gelen fiyat artışları, ÖTV’si maksimum yüzde 15 olan hafif ticarilere talebi yöneltebilir. Çünkü bu modellerin çoğu hem ticari hacme ve işleve sahipken sürüş ve güvenlikte binek konforuna da yeterli olabiliyor. İç satışlarda bir zamanlar yüzde 30’luk paya sahip hafif ticariler eski günlere dönebilir.

Ağır ticaride işler iyi

Temmuz ayı 16 ton üzeri Ağır Vasıta Perakende Satış Adeti 1.290 adet ile bu senenin en iyi satış yapılan ayı olarak gerçekleşti. Bunun 939 adeti Çekici , 351 adet ise ,çoğunlukla önceki aylarda onaylanmış kamu projelerine satılan Kamyon olarak gerçekleşti. Pandemi sonrası Türkiye’de ve Avrupa’da bulunan Ağır Vasıta fabrikaları kısıtlı da olsa Haziran ayında üretime başladı. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında fabrika bakım ve tatilleri nedeniyle pazara talebi karşılayacak kadar ürün girişi olamadı. Bu nedenle mevcut talepler markalar tarafından ileriki tarihlere ötelendi. TAİD Başkanı İlhami Eksin şunları kaydediyor:

“Ağustos ayı başı ile birlikte finansal piyasalardaki değişkenlik ve bunun özellikle kredi oranlarına etkisi son 2-3 günde az da olsa talebi azalttı. Bu talep azalmasının sınırlı olacağını, Mayıs ayında öngördüğümüz Covid-19 sonrası toplam Pazar öngörümüzün 12.000 adet ile devam ettiğini belirtmek isteriz. Her ne kadar kredi oranlarında bir miktar yukarı yönlü hareket beklense de, bunun özellikle 4. Çeyrek satış adetlerini beklenilen seviyelerin altına indirmeyeceğini öngörüyoruz.”

DNT’den Renalt Trucks yatırımı

Sektördeki hareketlilğe bir örnek DNT Uluslararası Nakliyat.Firma filosuna 30 adet yeni Renault Trucks çekici ekliyor. Yeni teslimatları ile toplam araç sayısını 90 adede çıkaran firma filosundaki Renault Trucks sayısını 85’e yükseldi. DNT yetkilileri 2008’den bu yana filolarına kattıkları Renault Trucks çekicileri ile kullandıkları aynı spesifikasyonlara sahip araçlara göre yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor.

Ford’dan “çekici” atak

Ford Trucks ilk 7 ayda çekici segmentinde tarihinin en yüksek pazar payına ulaştı. Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, “2020’de ağır ticari endüstrisinin yüzde 60‘ını oluşturan çekici segmentinde yüzde 25 paya ulaştık. Normalleşme adımları ile birlikte ilk 7 ay ağır ticari araç satış toplamı 6 bin 227 adetleri gördü. Yılsonu pazar 12 binleri geçebilir. Biz yüzde 30 pay hedefimizi koruyoruz” dedi. Ford Trucks’ın Temmuz sonu itibarıyla %30,9 pazar payına sahip olduğunu aktaran Turfan, “2020 yılında ağır ticari endüstrisinin % 60‘ını oluşturan çekici segmentinde %25 ile tarihimizin en yüksek pazar payına ulaştık. Bu başarıda elbette, “2019 Uluslararası Yılın Kamyonu” ödülüne layık görülen çekicimiz F-MAX’in rolü büyük.” diyor.

3.5 ton üzeri yüzde 25 büyür

Iveco Türkiye Yöneticisi Tansu Giz de 3,5 ton ve üstü kamyonet ve kamyon pazarında varlık gösterdiklerini belirterek şunları kaydetti:

“Bu pazar geçen yıl 28,000 adetle kapandı, oysa 2015 yılında 88,000 adet seviyesine ulaşmıştı, son 20 yılın ortalaması ise 60,000 adetdir, bu da bu pazarın doğal boyutudur. 2019 yılı pazarı için son 20 yılda yaşadığımız en düşük pazar diyebiliriz. Özetle 2018 ve 2019 yıllarında dibe vuran pazarın 2020’de toparlanmaya başlayacağını zaten bekliyorduk.”

Yeni çekileri S-WAY’in lansmanını pandemi öncesinde gerçekleştirdiklerini belirten Giz, “Çekicimiz 12 yıl aradan sonra tamamen yenilenmiş oldu ancak pandemi döneminde Ispanya’daki fabrikamızdan araç tedarik edemedik, Haziran başından beri fabrikamızda üretim kademe kademe toparlanmaya başladı, Yakında

tedarik sıkıntımız kalmamış olacak. Kurlardaki hareketlilik, geo-politik belirsizlikler bizi pazar konusunda endişelendiriyor ancak önemli bir olumsuzluk olmaz ise 2020 yılı sonunda 3,5 ton ve üzeri kamyonet ve kamyon pazarı 35,000 adet seviyesinde gerçekleşir bu da 2019 yılına göre %25lik bir büyüme demektir” dedi.

Covid önlemli araçlar

Öte yandan ticari araç üreticileri araçlarında COVID-19’un etkilerini azaltmak amacıyla yeni modelleri pazara sürüyor. Anadolu Isuzu, toplu taşımada kullanılan araçları ile okul servis araçlarında aldığı önlemlerle COVID-19’un etkilerini azaltarak hem yolcuları hem de sürücüleri korumayı hedefliyor. “Dezenfeksiyon”, “Kontrol”, “Temas” ve “İzolasyon” olmak üzere 4 başlıkta geliştirilen COVID Önlem Paketleri Anadolu Isuzu’nun Novociti, Novociti Life, Citibus, Citiport, Novo Serisi, Turkuaz, Visigo, Interliner, Toro ve Novo Okul modellerinde uygulanabiliyor. Otokar, da Güvenli Otobüsü ile pandemi döneminde de toplu taşımada fark yaratmayı hedefleyenlerden. Şehir içi toplu taşımacılıkta Covid-19 bulaş tehdidini en aza indirmek için geliştirilen Güvenli Otobüs, İzmir’de 302 No’lu Konak – Otogar hattında yola çıktı. ‘Güvenli Otobüs’, kendi kendini dezenfekte edebiliyor.Fotokatalitik sistem ile güvenli bir seyahat imkânı sunuyor; binen yolcuların ateşini ölçüp, maske kontrolü yapabiliyor ve yeni nesil sürücü kabini ile sürücüyü bulaş riskine karşı daha fazla koruyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yollarda 2 milyar elektrikli gezecek
  2. Araç kaskosuna talep düşüşte
  3. Kış gelmeden araç bakımına  dikkat 
  4. Türk üreticilerden “elektrik” atağı
  5. İki  tüketiciden biri elektrikli araç istiyor 
  6. Kiralamada ticarilerin payı artışta 
  7. Ağır ticari yükselirken hafif düşüyor
  8. Dacia Türkiye’de satışını 500 bine çıkaracak
  9. Stellantis 6 ayda 5.3 milyar euro kar etti
  10. Otomotivde yetişmiş teknisyen eksik!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.