Kapanma sonrası 2.el fiyatları ne olur?
Ülkemizde 29 Nisan 2021’de başlayan tam kapanmanın Ramazan Bayramı’ndan sonra 17 Mayıs 2021’de tamamlanması ile sıfır ve ikinci el araçlarda ertelenen taleplerin artması ve bununla beraber, üretimde bir süredir yaşanan aksaklıkları da değerlendirdiğimizde fiyatlarda hareketlilik bekleniyor.
Sektör temsilcileri 2.elde 2021 yılının yüzde 5 büyümeyle 8,5 milyonluk pazarla bitmesini öngörüyor. Yaz aylarıyla birlikte fiyatlarda bir miktar artış öngörülmekte. Koronavirüsün otomotiv sektörüne olan etkileri devam ediyor. Ülkemizde 29 Nisan 2021’de başlayan tam kapanmanın Ramazan Bayramı’ndan sonra 17 Mayıs 2021’de tamamlanması ile sıfır ve ikinci el araçlarda ertelenen taleplerin artması ve bununla beraber, üretimde bir süredir yaşanan aksaklıkları da değerlendirdiğimizde fiyatlarda hareketlilik bekleniyor.
Tedarik olumsuz etkilenebilir
Otomobil markalarının global yöneticileri de ikinci çeyreğin ilk çeyreğe göre daha zorlu geçeceğini ifade ederken, çip krizi ve bazı tedarik sıkıntıları gibi konular sıfır km araçlardaki tedariği olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Bu durumda sıfır araçlar ile birlikte 2. el araç fiyatlarındaki dalganlanma da artış yönünde kendini gösterebilir. Yaklaşık 6 aydır hafta içi ve hafta sonu kısıtlamaları sebebiyle tarihinin en kötü performansını gösteren ikinci el araç sektörünün, tam kapanma tedbirleriyle olumsuz yönde etkileneceğini vurgulayan Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş "Satış anlamında yılın ilk çeyreği, tüm beklentilerin altında tamamlandı. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, bayram sonrasında ertelenen taleple birlikte ikinci el araç pazarında toparlanma öngörüyoruz”dedi.
8,5 milyonluk pazar hedefi
İkinci el araç pazarının ilk çeyrek performansıyla ilgili olarak "Ocak, Şubat ve Mart ayları, 1 milyonun üzerinde bir rakamla kapandı ki sektörün beklentisi her çeyrekte ortalama 2 milyon seviyesindedir." şeklinde konuşan Karakaş, "Sektör temsilcileri tarafından 2021 yılının yüzde 5 büyümeyle, 8,5 milyonluk bir rakamla tamamlanması öngörülüyordu. Tam kapanmanın ardından kısıtlamalar kademeli olarak tamamen kaldırılırsa, otomotiv sektörü tekrar ayağa kalkacaktır”dedi. Öte yandan arabam.com nisan verilerini verilerini derleyerek istatistikleri paylaştı. İlanlar incelendiğinde, 200 ile 300.000 arasındaki km seviyelerinde görece yüksek araçlardaki artış dikkat çekiyor. En çok ilan ise 50.000 TL – 100.000 TL aralığındaki fiyatı daha makul sayılabilecek araçlar için verilmiş durumda.
50-100 bin TL aralığı başı çekiyor.
İlanların %70’ini otomobiller oluşturuyor. Otomobilleri hafif ticari araçlar, arazi araçları, ticari araçlar ve motosikletler izliyor. Traktör ve tarım iş makinaları gibi ilanlar ise %2’lik dilimde yer alıyor. Renault, nisan ayında da %20 ile birinciliğini koruyor. Fiat ise %18 ile yine ikinci sırada. Fiat markasını sırasıyla Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda izliyor. İlanlar içinde en yüksek payı nisan ayında da 50.000 TL - 100 .000 TL aralığındaki araçlar alıyor. Diğer fiyat aralığındaki ilan sayılarında ise genel bir düşüş söz konusu. 100.00 TL – 150.000 TL aralığındaki araçlarda ise nisan ayında da %1’lik artış gösteriyor ve ilanların %30,8’ini oluşturuyor.