Şampiy10
Magazin
Gündem

Corona virüs otomotivde öncelik ve hedefleri değiştirdi

Corona virüs salgını otomotiv dünyasını da olumsuz etkiliyor. Hızlanan satış ve showroom ziyaretlerinin yavaşlamasının ardından servis girişleri de azaldı.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’de ilk 2 ayda geçen yıla göre önemli satış artışlarıyla umutlanan otomotiv sektörü koronavirüs salgınıyla birlikte olumsuz etkileniyor. Avrupa ve Türkiye’de birçok araç üreticisi gerek tedarik eksikliği gerekse sağlık önlemleriyle üretimi durdururken yakın gelecekte araç bulunabilirliği de azalacak. Bu dönemde koronavirüs tehdidi geçinceye kadar stokları olan markalar daha avantajlı durumdalar. Binek ve ticari araç satışlarını 2020 sonunda 600 bin adetin üzerinde gören sektör senaryoları güncelleştirdi. Koronavirüs tehdidi 6 haftaya kadar kontrol altına alınırsa pazar 700 binlere gelebilir ilk tahmin.Eğer yaz aylarına uzarsa 400 binlik rakamlar konuşuluyor.

Sektör önce sağlık diyor

Birçok distribütör veya üretici çalışanlarını “evden çalışma” ortamına taşırken bazı bayiler de sağlık sorunları olanlara izin veya evden çalışma imkanı tanıyor. Binek araç kısmında talep daha iyi giderken ticari araçlarda iptal ve talep azalması daha fazla. Özellikle birçok filo araç görüşmesi birçok firmanın misafir kabul etmemesi yüzünden yapılamıyor. Mercedes Benz Hafif Ticari Araçlar Ürün Grubu İcra Kurulu Üyesi Tufan Akdeniz ,”Alınan önlemler var ancak Türkiye’de halen hayat durmamış durumda. Biz önce çalışan ve müşterilerimizin sağlığını ön plana alıyoruz. Şu anda bir sorunumuz yok. Önümüzü göremediğimizden günlük kararlar alıyoruz. Ticaret zayıf ancak tehdit geçince nerede kalmıştık diye işimize devam ederiz” diye konuştu.

Ağır vasıtacılar da beklemede

2020 Ocak-Şubat 16 ton üzeri toplam satış bin 516 adetle geçen yıla göre yüzde 172 artmıştı. Son 5 yıldır sürekli düşüş eğilimi gösteren ağır vasıta satışlarında ibre yukarı yöne doğru gidiyordu. Bu yıl sonundapazarın 8-10 bin adet aralığında olması öngörülüyordu. Ancak mart ayı ikinci haftası itibarıyla beklentiler değişti. Gelişmesi öngörülen uluslararası lojistikkoronavirüs nedeniyle kapalı ve prosedürleri artan gümrük kapıları nedeniyle daha verimsiz çalışmaya başladı. Ağır Ticari Araçlar Derneği Başkanı İlhami Eksin, “Virüsün etkisinin ne kadar süreceği, piyasaya nasıl etki edeceği, kur ve faizin bundan ne kadar etkileneceği diğer tarafta üretim ve siparişlerin düzenli teslimi ile ilgili kesintilere yol açıp açmayacağı gibi bir çok belirsizlik bulunmakta. Tek tesellimiz ise bu belirsizlik ortamında dünyadan ayrışmamamız, sorunun etkisinin yaygın olması dolayısıyla çözümün daha hızlı olacağına olan beklentimiz” dedi.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün korornavirüsün dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de otomotiv sanayi üzerindeki olumsuz etkilerini göstermeye başladığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Hızla yayılan salgının merkez üssü son günlerde Avrupa haline dönüştü.Sanayimizin en önemli ticaret ortağının AB ülkeleri olması sebebiyle Türk otomotiv sanayisiinin üretimive ihracatı üzerinde olumsuz etkiler göstermesi maalesef kaçınılmaz hale geldi.Bu küresel salgının başından itibaren tedarik zinciri kaynaklı oluşabilecek kesintileri çok yakından takip eden ana sanayimiz, kuvvetli tedarik sanayimiz ile yakın işbirliği içinde süreci başarı ile yönetip bu durumun negatif etkilerine daha geç maruz kalmayı başardı. İhracatının %80’den fazlasını AB ülkelerine gerçekleştiren otomotiv sanayimiz, ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada 3 ana önemli sebepten ötürü üretimde ciddi aksaklık ve kayıplar yaşamaya başladı.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yollarda 2 milyar elektrikli gezecek
  2. Araç kaskosuna talep düşüşte
  3. Kış gelmeden araç bakımına  dikkat 
  4. Türk üreticilerden “elektrik” atağı
  5. İki  tüketiciden biri elektrikli araç istiyor 
  6. Kiralamada ticarilerin payı artışta 
  7. Ağır ticari yükselirken hafif düşüyor
  8. Dacia Türkiye’de satışını 500 bine çıkaracak
  9. Stellantis 6 ayda 5.3 milyar euro kar etti
  10. Otomotivde yetişmiş teknisyen eksik!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.