Bayramda otomobille seyahat edeceklere öneriler
.
Kurban Bayramı tatiline az bir süre kala seyahate çıkacaklar güvenli bir sürüş için araçlarının kontrolunu yaptırmalılar.
Mevsimin değişmesiyle birlikte ısınan hava, araçların yol koşullarına uygun şekilde hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Sıcak havalara denk gelen Kurban Bayramı tatilinde uzun yola çıkacak olan hem binek hem de ticari araç sahiplerinin güvenli bir sürüş için araçlarını sıcak hava koşullarına hazır duruma getirmeleri gerekiyor. Continental yetkilileri güvenli bir sürüş deneyimi için lastik ve yağ değişiminden fren ve motor bakımına kadar aracın ihtiyaç duyduğu tüm bakımın yaptırılması gerektiğini belirtiyorlar.
Yaz lastiklerine geçiş yapılmalı
Kış lastikleri, havaların ısınmasıyla birlikte fren mesafesini artırıyor ve yol tutuş performansını azaltıyor. Bu sebeple yaz aylarında yaz lastiklerinin kullanılması büyük önem taşıyor. Sürüş güvenliğini artırmak için araca takılan tüm lastiklerin aynı desene sahip olması; aksi bir durumda ise aynı aks üzerinde aynı desen yapılarına sahip lastiklerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Lastiklerde yasal diş derinliği minimum 1,6 mm olmasına rağmen daha güvenli sürüş için diş derinliğinin 3 mm’nin altına düşmemesi oldukça önemli. Continental, yola çıkmadan önce ise lastik hava basıncının ve stepnelerin düzenli olarak kontrol edilmesi konusunda uyarıyor.
Güneş ışığı ve lastik basıncı
Güneş ışığına uzun süre maruz kalmış lastikler ısınır ve lastiğin içerisindeki hava basıncı yükselir. Sürücüyü yanıltabilecek bu gibi durumlar için lastikleri kontrol gerekiyor. Araçların rot-balans yani ön düzen ayarlarının yapılmasının yanı sıra amortisörleri, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemlerinin kontrol edilmesi yaz bakımı için gerekli. Fren balataları için de uyarıda bulunan yetkililer hidrolik sıvısının tam olması gerektiğini; eskimiş aşınmış yaralanmış ve çatlaklar oluşmuş ise vantilatör kayışı ve triger kayışının yenisi ile değiştirilmesi gerektiğini aktarıyor.
Araç hijyeni önemli
Pandemi sonrasında girilen normalleşme döneminde, araçlardaki hijyen ve dezenfekte kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Kullanım öncesi ve sonrasında araç içinin detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca Araç kapı kolları, vites kolu, döşemeler, araba anahtarı ve direksiyon gibi sık temas edilen yerler temiz bir bez ve dezenfektanla düzenli olarak temizlenmeli.Polen ve hava filtreleri kontrol edilerek aracın yakıt düzeyi kontrol edilmeli, tüketilecek yakıt miktarı hesaplanmalı.Araç bakımının uygun şekilde yapılması ve hijyen önlemlerinin alınmasının yanı sıra güvenli bir yolculuk ve sürüş deneyimi için sürücülere de büyük rol düşüyor. Bu noktada da; uyku, halsizlik ya da ağırlığa neden olacak yiyeceklerden kaçınılmalı. Enerji verecek gıdalar tercih edilmeli.